Σχολική χρονιά 2017-18 – Άλυτα τα προβλήματα
Η νέα σχολική χρονιά ξεκινάει με δεκάδες προβλήματα, παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης. Γονείς, μαθητές κι εκπαιδευτικοί πρέπει να κινητοποιηθούν για να διεκδικήσουν τα αυτονόητα κι ας βρισκόμαστε στο 2017.
Βρισκόμαστε στο 2017 και κάθε σχολική χρονιά ξεκινάει:
-Με χιλιάδες κενά εκπαιδευτικών (ενώ υπάρχουν χιλιάδες άνεργοι εκπαιδευτικοί), αφού δε γίνονται μόνιμοι διορισμοί. Αυτό σημαίνει πως το σχολικό πρόγραμμα, στην καλύτερη περίπτωση θα ομαλοποιηθεί τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο.
-Με τους γονείς που εργάζονται, ν’ αναζητούν σχολεία με ολοήμερο πρόγραμμα, που για άλλη μια χρονιά παραμένουν χωρίς υπεύθυνο δάσκαλο.
-Με τα μαθήματα των ξένων γλωσσών, του αθλητισμού και των καλλιτεχνικών, να μην παρέχονται ούτε να πιστοποιούνται από τα σχολεία, μ’ αποτέλεσμα οι γονείς, να πληρώνουν γι’ αυτά και τα παιδιά να στερούνται ελεύθερου χρόνου.
-Με μαθητές να λιποθυμούν από την πείνα, αφού ένα σάντουιτς κι ένα χυμό, δεν μπορεί να παρέχει δωρεάν το σχολείο, σ’ όλους τους μαθητές της πατρίδας μας ή έστω στα παιδιά από οικογένειες με σοβαρά οικονομικά προβλήματα.
Οι γονείς πληρώνουν ακριβά τα φροντιστήρια, αφού τμήματα ενισχυτικής διδασκαλίας δε γίνονται. Ειδικά για τους μαθητές της Γ’ λυκείου που προετοιμάζονται για τις πανελλαδικές, ο προϋπολογισμός ενός νοικοκυριού, εκτινάσσεται στα ύψη.
Από την άλλη η κυβέρνηση πανηγυρίζει που διόρισε 15000 αναπληρωτές από την 1η Σεπτέμβρη, όμως χθες έγινε καταγγελία από το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, πως αναπληρωτές στην Σαντορίνη και στην Μύκονο, κοιμούνται στις παραλίες, αφού αδυνατούν να πληρώσουν τα ενοίκια που τους ζητούν οι «συμπατριώτες» τους. Ο μισθός ενός αναπληρωτή είναι 850 ευρώ και το ενοίκιο που ζητούν είναι 500-700 ευρώ.
Προφανώς η κυβέρνηση δεν αναγνωρίζει την εκμετάλλευση που υπάρχει στην κοινωνία μας ούτε τ’ αφεντικά που ορίζουν τις τιμές και το βιοτικό επίπεδο ενός εργαζομένου. Δεν αναγνωρίζει τις θυσίες που κάνουν οι γονείς, για να μορφωθούν τα παιδιά τους. Ο υπουργός παιδείας είχε το θράσος να κατηγορήσει τους γονείς για την παραπαιδεία. Δεν αναγνωρίζει τα κακογραμμένα βιβλία, που αδυνατούν να καταλάβουν τα παιδιά, δεν αναγνωρίζει το παρωχημένο εκπαιδευτικό σύστημα, που σκοπό έχει να παραμορφώσει κι όχι να μορφώσει τα παιδιά.
Αντίθετα προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να διαφημίζει τις «υγιείς» επιχειρήσεις και να εξαγγέλλει κι άλλες φοροαπαλλαγές για τους επιχειρηματίες. Οι γονείς που πληρώνουν αβάστακτους φόρους, δεν δικαιούνται για τα παιδιά τους δωρεάν παιδεία!
Κι αφού η κυβέρνηση και η αστική τάξη της Ελλάδας, καθορίζουν πόσα χρήματα θα δίνονται κάθε χρόνο για την παιδεία, να κόψουν τον λαιμό τους και να τα βρουν, για να καλύψουν τις σύγχρονες μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Να ελαφρύνουν τους γονείς από τα έξοδα των φροντιστηρίων και των εξωσχολικών δραστηριοτήτων. Να δώσουν δουλειά μ’ αξιοπρέπεια στους εκπαιδευτικούς.
Όμως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να συμβεί στο υπάρχον κοινωνικό και οικονομικό σύστημα. Γιατί οι κυβερνήσεις και το οικονομικό κατεστημένο δε θέλουν μορφωμένους πολίτες, δε θέλουν ελεύθερους εργαζόμενους, που θ’ αποφασίζουν και θα καθορίζουν την ζωή τους.
Όσο κι αν διαφημίζει η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ την ανάπτυξη που έρχεται, το σίγουρο είναι πως και φέτος τα προβλήματα για την λαϊκή οικογένεια θα είναι αβάσταχτα. Γι’ αυτό οι μαθητές, οι φοιτητές, οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί πρέπει ν’ απαιτήσουν, να κινητοποιηθούν, να διεκδικήσουν την μόρφωση που αξίζουν όλα τα παιδιά.
Κι ας βρίσκονται στο 2017, πρέπει ν’ αγωνιστούν για τα αυτονόητα…
Aduenam