Ανακοίνωση – κάλεσμα για την Ημέρα του Περιβάλλοντος 5 Ιούνη 2020, στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή
Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή: Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα ζωής και θανάτου. Έχουμε δανειστεί το περιβάλλον από τις επόμενες γενιές και έχουμε καθήκον να το προστατεύουμε.
Όπως η ζωτική ανάγκη της δημόσιας Υγειονομικής προστασίας αποδείχτηκε στη υγειονομική κρίση που βιώνουμε με τον κορονοϊό Covid-19, έτσι και το περιβάλλον είναι ζωτική-πρωταρχική ανάγκη για το μέλλον μας και των παιδιών μας, αφού η απώλεια ζωτικών χώρων τόσο στα δάση-ορεινούς όγκους όσο και στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον έχει άμεση σχέση με την εξάπλωση των ιώσεων-λοιμώξεων- ασθενειών. Επίσης Μελέτη του ΕΜΠ (2010) έχει δείξει ότι: ʺ το λεκανοπέδιο σήμερα έχει ανάγκη ένα σύνολο ελεύθερων χώρων πρασίνου, με μικρά συνοικιακά πάρκα ή πάρκα γειτονιάς, μεσαίου μεγέθους πάρκα και χώρους πρασίνου μητροπολιτικής σημασίας, στους ελάχιστους εναπομείναντες ελεύθερους χώρους τέτοιας κλίμακαςʺ (Μητροπολιτικά Πάρκα Γουδή, Ελληνικού κ.ά.).
Για την υλοποίηση του Μητροπολιτικού Πάρκου Γουδή (ΜΠΓ), πραγματοποιήσαμε μαζί με άλλους φορείς-κινήσεις πολιτών συγκέντρωση στις 12.2.2020 στην πλατεία του σταθμού μετρό Πανόρμου και στην συνέχεια πορεία στο ΥΠΕΝ (Λ.Μεσογείων) όπου θέσαμε το ζήτημα στον Γ.Γ. του ΥΠΕΝ κ Αραβώση, τονίζοντας ότι: Το Μ.Π. Γουδή θα έπρεπε να είναι διαμορφωμένο και να λειτουργεί ως ενιαίος χώρος υψηλού πρασίνου, ήπιας αναψυχής και ήπιων πολιτιστικών δραστηριοτήτων, όπως έχει χαρακτηρισθεί και θεσμοθετηθεί.
Απαιτούμε: 1) την άμεση εφαρμογή των διατάξεων του Π.Δ. 187/Δ/2011 οι οποίες προβλέπουν: Σύσταση Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου, Σχέδιο Γενικής Διάταξης για το ΜΠΓ, απαγόρευση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων εντός του Πάρκου, απομάκρυνση των συρματοπλεγμάτων. 2) την ολοκλήρωση της παραχώρησης 965 στρεμμάτων στους Δήμους Αθηναίων και Ζωγράφου, όπως προβλέπεται από το Ν.732/77. 3) την δημοσίευση και κύρωση της ΣΜΠΕ (Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του νέου Π.Δ/τος προστασίας του ορεινού όγκου του Υμηττού, ώστε να εξασφαλιστεί η απόλυτη νομοθετική προστασία του.
Γνωρίζουμε ότι προβάλλουμε τα αιτήματά μας σε μια συγκυρία ιδιαίτερα επικίνδυνη. Το περιβάλλον, βασικός παράγοντας επιβίωσής μας, θυσιάζεται στο όνομα οικονομικών συμφερόντων. Πρόσφατα, παρά την γενική κατακραυγή, η κυβέρνηση προχώρησε στην ψήφιση του αντιπεριβαλλοντικού νομοσχεδίου, λίγες μέρες προτού αρθούν τα μέτρα περιορισμού των πολιτών λόγω του Covid-19, αγνοώντας τις αντιδράσεις και εκκλήσεις επιστημονικών και άλλων φορέων που ζήτησαν την απόσυρσή του.
Είναι χαρακτηριστική η αντίδραση της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών η οποία τόνιζε: «…. Σε κάθε περίπτωση δεν νοείται τέτοια σημαντικά νομοθετήματα να εισάγονται εν μέσω πανδημίας, όπου αντικειμενικά η δυνατότητα παρέμβασης των ενδιαφερόμενων φορέων, είναι περιορισμένη».
Οι αντισυνταγματικές, αντιπεριβαλλοντικές ρυθμίσεις πρέπει να ανατραπούν, διαφορετικά το περιβάλλον της χώρας θα δεχτεί ανεπανόρθωτα πλήγματα.
Για αυτό καλούμε 1) Σε εγρήγορση κατά της εφαρμογής του αντιπεριβαλλοντικού ν.4685/7.5.20 2) Να επισκεπτόμαστε το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, αφού η πρόσβαση σε αυτό είναι ελεύθερη και μπορούμε να χαρούμε τον χώρο αυτόν με ασφάλεια για όλους μας τη δύσκολη αυτή περίοδο που βιώνουμε, αλλά και να αποτρέπουμε κάθε αντιπεριβαλλοντική επέμβαση. 3) Να συμμετάσχουμε στον περίπατο στο Μ.Π.ΓΟΥΔΗ την ημέρα του περιβάλλοντος (5 Ιουνίου). Σημείο συνάντησης στην είσοδο του Πάρκου από τη Λεωφ.Μεσογείων (απέναντι από το ΥΠ.ΕΝ) στις 5.30 μ.μ.
Η προστασία του περιβάλλοντος είναι θέμα ζωής και θανάτου.
Έχουμε δανειστεί το περιβάλλον από τις επόμενες γενιές και έχουμε καθήκον να το προστατεύουμε.
Η Γραμματεία της Επιτροπής Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή