Δημ. Αρχή Πάτρας: «Η ευκαιρία που παρουσιάζεται για τους λίγους, δεν μπορεί να γίνει εφιάλτης για τον Πατραϊκό λαό»
Για την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο λιμάνι της Πάτρας: Η εγκατάσταση μιας πυριτιδαποθήκης, δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων, εργασιακών χώρων δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας.
Με αφορμή την απάντηση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που αφορά την σχεδιαζόμενη εγκατάσταση Μονάδας Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) στο λιμάνι της Πάτρας, η Δημοτική Αρχή επισημαίνει ότι ο Δήμος Πατρέων προσέγγισε και τοποθετήθηκε στο θέμα υπεύθυνα.
Έπραξε το αυτονόητο.
Ενημέρωσε τον πατραϊκό λαό για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η λειτουργία μιας τέτοιας μονάδας, εντός του αστικού ιστού της πόλης.
Θυμίζουμε ότι η Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη, στην παρέμβασή της στην ενημερωτική ημερίδα του Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. στις 19 Μάη 2017, τόνισε χαρακτηριστικά:
«Η εγκατάσταση μιας πυριτιδαποθήκης, δίπλα σε περιοχή με μεγάλο αριθμό εργαζομένων, λαϊκών κατοικιών, σχολείων, εργασιακών χώρων δημιουργεί σοβαρό ζήτημα ασφάλειας.
Γνωρίζουμε ότι το ΥΦΑ εντάσσεται σε συγκεκριμένο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα εξυπηρετήσει τις ανάγκες του εφοπλιστικού και βιομηχανικού τομέα. Θα ελαχιστοποιήσει τα κόστη λειτουργίας, θα αυξήσει τα κέρδη και άρα γι’ αυτούς αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για πολλαπλά οφέλη.
Ωστόσο, αυτή η ευκαιρία που παρουσιάζεται για τους λίγους, δεν μπορεί να γίνει εφιάλτης για τους πολλούς, εν προκειμένω για τον Πατραϊκό λαό, ο οποίος θα αναγκαστεί να ζει με την αγωνία ενός πιθανού ατυχήματος.
Προκύπτουν, λοιπόν, εύλογα ερωτήματα:
Τι θα γίνει στην Πάτρα σε περίπτωση ατυχήματος στις δεξαμενές, μες το λιμάνι ή στα πλοία κατά τη μεταφόρτωση;
Τι θα γίνει σε περίπτωση ατυχήματος με τα βυτία (κινούμενες βόμβες μέσα στην πόλη) τροφοδοσίας ΥΦΑ σε βιομηχανικές μονάδες;
Ποιες επιπτώσεις θα υπάρξουν σε περίπτωση διαρροής μεθανίου;
Για όλα αυτά οι κίνδυνοι είναι υπαρκτοί και καθόλου υπερβολικοί».
Αυτή η παρέμβαση προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τοπικών παραγόντων και ορισμένων μέσων ενημέρωσης, που έκαναν λόγο για «κινδυνολογία» της Δημοτικής Αρχής και «φοβικά σύνδρομα» και ρεπορτάζ με τίτλους «Το ατύχημα του ’44, επιχείρημα για το 2017».
Η απάντηση του Υπουργού, μεταξύ άλλων αναφέρει: «Η αξιολόγηση ολοκληρώθηκε και πέραν διαφόρων τεχνικών παρατηρήσεων που έχουν σχέση με τη σύνταξη της Μελέτης Ασφαλείας και περιορισμών που τίθενται από τις διατάξεις της Οδηγίας SEVECO, διαπιστώθηκε από την εξέταση των ενδεχόμενων σεναρίων ατυχημάτων, ότι επηρεάζονται πέραν του λιμένα της Πάτρας και μεγάλες κατοικημένες περιοχές της πόλης της Πάτρας. Ως εκ τούτου, ζητήθηκε από τον Οργανισμό Λιμένος Πατρών Α.Ε. να υποβάλει εναλλακτικές θέσεις για τη χωροθέτηση των δεξαμενών αποθήκευσης ΥΦΑ, ώστε να μην επηρεάζονται ο λιμένας και κατοικημένες περιοχές της πόλης».
Μετά από αυτή την εξέλιξη, από τη Δημοτική Αρχή Πάτρας μπαίνει το ερώτημα «Δεν νιώθουν την ανάγκη να αποκαταστήσουν την αλήθεια, όσοι λοιδορούσαν και κατακεραύνωναν την Δημοτική Αρχή;» και η δέμευση: «Θα συνεχίσουμε με υπευθυνότητα να υποστηρίζουμε τα λαϊκά στρώματα και τις ανάγκες τους. Δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην εγκατάσταση της μονάδας υγροποιημένου φυσικού αερίου εντός του νέου λιμανιού, δίπλα σε εργατογειτονιές, σχολεία και εργασιακούς χώρους.»