Να μπει φραγμός και τέλος στις επεκτατικές, λατομικές και άλλες βιομηχανικές, δραστηριότητες στο φαράγγι της Καντάνου
Αίτημα για Αρνητική γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ, επί της ΜΠΕ του έργου: Υφιστάμενο λατομείο αδρανών υλικών, όπως τροποποιείται με την προσθήκη μονάδας παραγωγής σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος καθώς και μονάδας διαχείρισης ΑΕΚΚ από την εταιρία «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥ Α.Ε.» στην θέση «Κακόσκαλα» του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου
Αίτημα για Αρνητική γνωμοδότηση του ΥΠΠΟ, επί της ΜΠΕ του έργου: Υφιστάμενο λατομείο αδρανών υλικών, όπως τροποποιείται με την προσθήκη μονάδας παραγωγής σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος καθώς και μονάδας διαχείρισης ΑΕΚΚ από την εταιρία «ΛΑΤΟΜΕΙΑ ΣΕΛΙΝΟΥ Α.Ε.» στην θέση «Κακόσκαλα» του Δήμου Κανδάνου – Σελίνου, κατέθεσαν μέλη της Πρωτοβουλίας κατοίκων για την διάσωση του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου:
Κάντανος 18-8-2020
Προς: Υπουργό Πολιτισμού, Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων
Κοινοποίηση: Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης, Δήμος Καντάνου – Σελίνου, ΜΜΕ
Θέμα: Προστασία του ιστορικού τόπου (λιθόκτιστης επαρχιακής οδού) στο Φαράγγι της Καντάνου, από τις επεκτεινόμενες δραστηριότητες του παρακείμενου λατομείου
Σχετικά: Οι από 18/6, 16/7 και 13/8 του 2020, επιστολές με επισυναπτόμενα έγγραφα, φορέων και πολιτών του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, για την προστασία του ιστορικού τόπου, στο φαράγγι της Καντάνου
Κυρία Υπουργέ:
Σε συνέχεια των σχετικών (άνω) επιστολών μας, κατά την παρουσία μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης (11/8/2020) λάβαμε γνώση ότι εξελίσσεται διαδικασία τροποποίησης της Μ.Π.Ε. για την λειτουργία του υφιστάμενου λατομείου στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου, «με την προσθήκη μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος και μονάδας ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.)», επί της οποίας το Υπουργείο Πολιτισμού καλείται να γνωμοδοτήσει.
Η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων Κρήτης το 2014 με την (Α.Π. 2765/9-12-2014) απόφασή της «Μη έγκριση ανέγερσης νέας εγκατάστασης λειτουργίας της εταιρείας Λατομεία Σελίνου Α.Ε. στη θέση Κακόσκαλα, στον περιβάλλοντα χώρο του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού τόπου παλαιού επαρχιακού δρόμου της Καντάνου, Δήμου Καντάνου-Σελίνου, Π.Ε. Χανίων» σημείωνε ότι : «η λειτουργία λατομείου στη θέση αυτή (ενν. την υφιστάμενη) είναι ασυμβίβαστη με το χαρακτήρα του και προξενεί σοβαρή βλάβη στο τμήμα του ιστορικού τόπου με τον οποίο γειτνιάζει άμεσα.»
Παρά ταύτα το Υπουργείο Πολιτισμού το 2015 (ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/311341/27884/3943/30-11-2015 ) «εγκρίνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την εκμετάλλευση υφισταμένου λατομείου αδρανών υλικών στη θέση Κακόσκαλα Δήμου Καντάνου – Σελίνου Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, Περιφέρειας Κρήτης με τους παρακάτω όρους:
1) Aπομάκρυνση των βοηθητικών κτισμάτων που εδράζονται στο λιθόκτιστο ανάλημμα.
2) Aπομάκρυνση των στείρων, πλήρη αποκάλυψη του λιθόκτιστου αναλήμματος και του σκυροστρωμένου καταστρώματος του δρόμου καθώς και αποκατάσταση τυχόν φθορών που έχουν προκληθεί στην καμπή του δρόμου .
3) Ανακατασκευή του μετώπου του αναλήμματος που έχει καταρρεύσει στο νότιο σκέλος του δρόμου.
4) Στερέωση τμημάτων του αναλήμματος σε διάφορα σημεία της πληγείσας περιοχής.
Οι παραπάνω όροι θα πρέπει να αποτυπωθούν και να ενσωματωθούν στο τεύχος που συνοδεύει τη μελέτη και το οποίο θα ελεγχθεί και θα θεωρηθεί από τη Διεύθυνση Προστασίας και Αναστήλωσης Νεώτερων και Σύγχρονων Μνημείων. Επισημαίνουμε επίσης, ότι θα πρέπει να κατατεθεί συμπληρωματική μελέτη για την αποκατάσταση του λατομείου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, άλλως η έμμεση βλάβη στον ιστορικό τόπο θα είναι μόνιμη και οριστική. Η τήρηση των όρων θα γίνει με την εποπτεία της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης»
Μέχρι σήμερα, όπως μπορείτε να διαπιστώσετε και από τις επισυναπτόμενες (χθεσινές) φωτογραφίες κανένας από τους παραπάνω όρους, που αφορούν την αποκατάσταση του ιστορικού λιθόκτιστου δρόμου, δεν έχει τηρηθεί. Ενώ η επισήμανση του ΥΠΠΟ για την «μελέτη αποκατάστασης του λατομείου με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα» που θα ολοκληρώνονταν μέχρι και το 2028 (κατά τα περιγραφόμενα στην ΜΠΕ που ενέκρινε το ΥΠΠΟ), σύμφωνα με την τροποποιητική ΜΠΕ ( Αριθ. πρωτ.: 4284/14-12-2018 , ΑΔΑ: 9Η8ΞΟΡ1Θ-ΞΣΓ ) μετατέθηκε για το μακρινό 2048 !!!
Όπως σας έχουμε αναφέρει και στην τελευταία επιστολή μας (11/8/2020), στο Περιφερειακό Συμβούλιο διαπιστώσαμε ότι η διαδικασία επέκτασης του λατομείου, έχει ήδη ξεκινήσει με την αρ. πρ. 20/2020 από τις 29/4/2020 απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κρήτης (ΑΔΑ: 6Ν177ΛΚ-5ΟΘ) που γνωμοδοτεί θετικά για την λειτουργία μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος και μονάδας ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.).
Και ενώ οι μονάδες παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος και ασφαλτομίγματος είναι συναφείς με τα λατομεία και σύμφωνα με το αρθ. 56 του ν. 4512/2018 «υπόκειται σε καθεστώς γνωστοποίησης» (και όχι αδειοδότησης), δεν ισχύει το ίδιο και με τα Α.Ε.Ε.Κ.: Σύμφωνα με το τον ν. 4512/2018, άρθ. 43: «Πεδίο εφαρμογής ορισμοί. Δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του παρόντος αδρανή υλικά, τα οποία προέρχονται από την επεξεργασία και ανακύκλωση αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.)»
Τα Α.Ε.Ε.Κ. δηλαδή αφορούν μια εντελώς νέα δραστηριότητα πλησίον του ιστορικού τόπου!
Μπορεί ναι μεν η εγκατάσταση των Α.Ε.Ε.Κ να επιτρέπεται (αρθ. 55 ν. 4512/2018) σε λατομεία (συνήθως εγκαταλελειμμένα) αλλά δεν “επιβάλλεται” κιόλας (!), ούτε βεβαίως είναι συνακόλουθη με τις λατομικές περιοχές, όπως προσπαθεί η εταιρεία να την παρουσιάσει!!!
Σύμφωνα με την ΜΠΕ που κατέθεσε για έγκριση η εταιρεία (σελ. 30) «το συνολικό εμβαδό των εκτάσεων των οποίων προβλέπεται η χρήση στα πλαίσια της λατομικής δραστηριότητας, ανέρχεται σε 109,147στρ.».
Σχεδόν τα διπλάσια από τα 59 στρ. που το ΥΠΠΟ (το 2015) έχει εγκρίνει για εκμετάλλευση του υφιστάμενου λατομείου, με (απώτερο) στόχο την αποκατάσταση του περιβάλλοντα χώρου στον ιστορικό τόπο.
Μάλιστα 38,5 στρ. περίπου από αυτά, αφορούν πρώην αναδασωτέα τμήματα με κάποια από αυτά να εφάπτονται ή να βρίσκονται πλησίον του ιστορικού δρόμου, ενώ κανένα μέτρο προστασίας του, δεν αναφέρεται στην ΜΠΕ και την σχετική απόφαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτης.
Κυρία Υπουργέ:
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης ( η πλειοψηφούσα παράταξη), με την 6/5/2020) απόφασης του, αγνόησε τα ιστορικά δεδομένα (απόφαση ΥΠΠΟ και ΣΤΕ) για το ιστορικό φαράγγι της Καντάνου και στις 11/8/2020 αρνήθηκε, προκλητικά, να λάβει πολιτική απόφαση προς την επιτροπή καθορισμού λατομικών περιοχών, για τροποποίηση περιορισμό της λατομικής περιοχής Καντάνου, αυστηρά στα 59 στρ. (όπου λειτουργεί το υπάρχον λατομείο), όπως το δημοτικό συμβούλιο Καντάνου Σελίνου, δεκάδες σύλλογοι και εκατοντάδες πολίτες ζητούν.
Βήμα, βήμα, με προμελετημένο σχέδιο, ο ιστορικός τόπος στο φαράγγι της Καντάνου, μετατρέπεται σε σκληρή Βιομηχανική Περιοχή, πάσης φύσεως εξορυκτικών εργασιών και όχι μόνο.
Ένα από αυτά τα βήματα είναι και η υπό έγκριση ΜΠΕ, που επεκτείνει τις λατομικές εργασίες και επιχειρεί να εγκαθιδρύσει -συσσωρευτικά- εντελώς νέες δραστηριότητες (Α.Ε.Ε.Κ.), εις βάρος και ενάντια στον ιστορικό τόπο.
Κυρία Υπουργέ
Είναι πασιφανές, ότι όπως έχουν επισημάνει οι υπηρεσίες σας: «η λειτουργία λατομείου στη θέση αυτή είναι ασυμβίβαστη με το χαρακτήρα του (ιστορικού τόπου) και προξενεί σοβαρή βλάβη στο τμήμα του ιστορικού τόπου με τον οποίο γειτνιάζει άμεσα.»
Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να γνωμοδοτήσετε αρνητικά επί της ΜΠΕ, για την λειτουργία μονάδας παραγωγής έτοιμου σκυροδέματος, μονάδας παραγωγής ασφαλτομίγματος και μονάδας ανακύκλωσης αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις (Α.Ε.Κ.Κ.), όπως αρνητικά ζητούμε να γνωμοδοτείτε και για οποιοδήποτε άλλη επεκτατική του λατομείου ΜΠΕ, στο ιστορικό φαράγγι της Καντάνου.
Είναι απολύτως αναγκαίο να βάλετε ένα φραγμό και ένα τέλος στις επεκτατικές, λατομικές και άλλες βιομηχανικές, δραστηριότητες στο φαράγγι της Καντάνου, προτού η άμεση και έμμεση βλάβη στον ιστορικό τόπο, γίνει μόνιμη και οριστική.
Με τιμή
Οι παρόντες στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, από την Πρωτοβουλία κατοίκων για την διάσωση του ιστορικού φαραγγιού της Καντάνου:
Παπαδοπετράκης Ευτύχης, αφυπηρετήσας πανεπιστημιακός, Τμήμα Μαθηματικών Πάτρας
Γεωργιλάκης Γεώργιος, Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Καντάνου – Σέλινου
Μαλανδράκης Γεώργιος, Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Καντανιωτών Αττικής
Πετράκης Κωστής, Κοινωνιολόγος
Καρυωτάκης Κωστής, Αγρότης