Ο Δήμος Βόλου έχει πλέον το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις εργασίες ενός φαραωνικού έργου!
Καλούμε κάθε πολίτη, κάθε φορέα, κάθε σύλλογο, κάθε συλλογικότητα της πόλης μας να συντονιστεί στον αγώνα κατά της δημιουργίας του εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου και κατά της καύσης των σκουπιδιών. Τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας!
Στις 30 Οκτωβρίου 2020, και εν μέσω υγειονομικής κρίσης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος εκμεταλλεύεται τις συνθήκες για να αδειοδοτήσει με βάση τη θετική γνωμοδότηση της Περιφέρειας Θεσσαλίας, το εργοστάσιο SRF που διακαώς επιθυμεί να κατασκευάσει ο Δήμος Βόλου.
Κυβέρνηση, Περιφέρεια και Δήμος εθελοτυφλούν, παρά την καθημερινή οσμή καμμένου πλαστικού και την αγανάκτηση των πολιτών που έχει εκφραστεί τόσο με δημοψήφισμα όσο και με πέντε πολυπληθή συλλαλητήρια, στα οποία πολίτες του Βόλου ζητούσαμε να μην γίνει ο τόπος μας η χωματερή της Ελλάδας και ο αποτεφρωτήρας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Ακόμα και οι επιστημονικοί φορείς της πόλης, όπως ο Ιατρικός Σύλλογος και το Τεχνικό Επιμελητήριο έχουν δηλώσει την πλήρη αντίθεσή τους στη δημιουργία ενός εργοστασίου SRF, επισημαίνοντας διαρκώς τον κίνδυνο σχετικά με την καύση των απορριμμάτων και την συσχέτισή της με τα ολοένα και αυξανόμενα ποσοστά καρκίνων και άλλων νοσημάτων στην περιοχή.
Παρ’όλα αυτά, βρισκόμαστε μάρτυρες μιας ακόμα εγκληματικής απόφασης που αποδεικνύει ότι οι βρώμικες συμφωνίες και τα κέρδη των μεγαλοεργολάβων έχουν την προτεραιότητα στις αποφάσεις των κυβερνώντων.
Ο Δήμος Βόλου έχει πλέον το πράσινο φως για να ξεκινήσει τις εργασίες ενός φαραωνικού έργου, το κόστος του οποίου θα αγγίξει το εξωφρενικό ποσό των 42 εκατομμυρίων ευρώ, την στιγμή που ένα πρόγραμμα οικολογικής διαχείρισης των σκουπιδιών θα κόστιζε υποδεκαπλάσιο ποσό. Το εργοστάσιο αυτό μετά από μία υποτυπώδη διαλογή, θα πακετάρει τα σκουπίδια μας και θα τα στέλνει στην ΑΓΕΤ-Lafarge για καύση. Σε περίπτωση βέβαια απομάκρυνσης της ΑΓΕΤ ή διακοπής εργασιών, όπως έγινε στο εργοστάσιο της εταιρείας στη Χαλκίδα, είναι σίγουρο ότι αυτά τα χρήματα των φορολογουμένων θα πάνε χαμένα. Σε αντίθετη περίπτωση, το κάθε νοικοκυριό του Βόλου, θα επωμιστεί το βάρος των 144 ευρώ, αφού το ετήσιο κόστος λειτουργίας τους εργοστασίου θα ανέρχεται στα 2.969.377 ευρώ.
Αν αναλογιστούμε ότι ήδη η ΑΓΕΤ σκοπεύει να αυξήσει τους τόνους σκουπιδιών που καίει φθάνοντας στους 200.000 τόνους ανά έτος, τότε θα καταλάβουμε ότι το μέλλον προβλέπεται ακόμα πιο ζοφερό. Καλούμε κάθε πολίτη, κάθε φορέα, κάθε σύλλογο, κάθε συλλογικότητα της πόλης μας να συντονιστεί στον αγώνα κατά της δημιουργίας του εργοστασίου SRF από τον Δήμο Βόλου και κατά της καύσης των σκουπιδιών. Τώρα είναι η στιγμή να αποφασίσουμε εμείς για το μέλλον μας! Η προάσπιση της υγείας μας και της υγείας των παιδιών μας είναι βασικό δικαίωμα και θα το υπερασπιστούμε με κάθε κόστος!