Τάσος Τσιαπλές: Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και τη λαϊκή περιουσία από τα φυσικά φαινόμενα
Η προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, από τα φυσικά φαινόμενα, απαιτεί την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, την οικοδόμηση μια νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, με την εργατική τάξη στην εξουσία και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής. Γι’ αυτή την προοπτική αγωνίζεται το ΚΚΕ και καλεί το λαό να παλέψει.
Η ομιλία του Τάσου Τσιαπλέ, στο Συνέδριο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), στη Β. Εύβοια, για την κλιματική αλλαγή και τις καταστροφές της ΕΝΠΕ. Ο Τάσος Τσιαπλές, είναι εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο ΔΣ της ΕΝΠΕ:
Κύριοι της πλειοψηφίας του Δ.Σ, με πρόσχημα την προστασία από την πανδημία, οργανώσατε ένα υποτιθέμενο συνέδριο, με ελάχιστους αντιπροσώπους δια ζώσης και με τηλεδιάσκεψη, αλλά με μπόλικα κυβερνητικά στελέχη που με τις τοποθετήσεις τους έφαγαν τον περισσότερο χρόνο των εργασιών. Δείξατε έτσι την περιφρόνησή σας στις συλλογικές διαδικασίες της Γ.Σ που εσείς διαθέτετε απόλυτη πλειοψηφία και ας κλείνετε σε όλους τους τόνους τη δημοκρατία. Επιβεβαιώσατε ότι αυτό που σας ενδιαφέρει είναι πως θα στηρίξετε και θα εφαρμόσετε την αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων και μέσα από τις περιφέρειες, σε στρατηγική σύμπλευση με όλες τις άλλες παρατάξεις, πλην του ΚΚΕ και των εκλεγμένων του με την Λαική Συσπείρωση, αποδεικνύοντας ότι ο θεσμός της περιφερειακής και τοπικής διοίκησης είναι βαθιά αντιλαϊκός. Εμείς συμμετέχουμε σ’ αυτόν για να αντιπολιτευόμαστε αυτές τις αντιλαϊκές πολιτικές, να διεκδικούμε μαζί με το λαό μέτρα και λύσεις ανακούφισης των εργατικών και λαικών στρωμάτων, συνδέοντας αυτόν τον αγώνα με την ανάγκη γενικότερων αλλαγών σε επίπεδο εξουσίας και οικονoμίας προς όφελος του λαού.
Την επιλογή διεξαγωγής του συνεδρίου εδώ στη Β. Εύβοια, την εμφανίζεται ως πράξη αλληλεγγύης στους πυρόπληκτους. Είναι όμως υποκριτική, γιατί οι καταστροφές από τις πυρκαγιές, τις πλημύρες, είναι αποτέλεσμα της ανυπαρξίας πολιτικού σχεδιασμού και έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, υποστελέχωσης, υποχρηματοδότησης και ελλιπούς εξοπλισμού της Πυροσβεστικής και της Δασικής Υπηρεσίας, από όλες τις κυβερνήσεις, αλλά και τις περιφερειακές και δημοτικές αρχές.
Οι αποζημιώσεις είναι ελάχιστες σε σχέση με τις ζημιές και χρονοβόρες, η αποκατάσταση επίσης για τους πυρόπληκτους, πλημμυροπαθείς, σεισμόπληκτους, εδώ στην Εύβοια, στο Μάτι, στη Μάνδρα, στην Πελοπόννησο, στη Θεσσαλία, στη Σάμο, στη Κρήτη, στη Χαλκιδική, στα Ιόνια, κ.α.
Είναι πρόκληση να ακούμε από τις κυβερνήσεις και τις περιφέρειες, πριν από κάθε καταστροφή από φυσικά φαινόμενα, ότι ο κρατικός μηχανισμός ήταν προετοιμασμένος για την αντιμετώπισή της, αλλά και μετά από κάθε καταστροφή όπως εδώ στην Εύβοια, στην Καρδίτσα, κ.α, ότι θα γυρίσουν σελίδα και ότι έχουν εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο πολιτικής προστασίας για την επόμενη μέρα.
Σε όποια περιοχή της χώρας κι αν κοιτάξουμε θα δούμε επαναλαμβανόμενες πλημμύρες που διαλύουν τοπικές οικονομίες και λαϊκές περιουσίες, τεράστιες και συνεχείς φωτιές που κατακαίνε δάση και λαϊκές περιουσίες, σεισμούς, ακόμα και σχετικά μικρής κλίμακας, με τους οποίους το “κράτος” παραλύει, ενώ ακατάλληλα κτίρια σωριάζονται και μια σειρά από άλλα φαινόμενα που μοιάζουν να μην έχουν τελειωμό.
Ο λαός είναι απροστάτευτος απέναντι σε φυσικά φαινόμενα που, στην ουσία τους, είναι αναμενόμενα, αφού είναι γνωστό ότι στην Ελλάδα έχουμε έντονες καταιγίδες που το νερό πέφτει απότομα, φαινόμενο που επιτείνεται από το ιδιαίτερο ανάγλυφο του εδάφους, το καλοκαίρι έχει μελτέμια 8-9 μποφόρ, ότι είμαστε η πιο σεισμογενής χώρα στην Ευρώπη.
Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής και των φυσικών φαινομένων, σας είναι πολύ βολική για να κρύβεται τις εγκληματικές πολιτικές ευθύνες όλων των αστικών κυβερνήσεων, αλλά και των περιφερειακών και δημοτικών αρχών για την απουσία πολιτικού σχεδιασμού, έργων αντιπυρικής, αντιπλημμυρικής, αντισεισμικής προστασίας, αλλά και αφορμή για νέα χαράτσια (ασφάλιση) που έρχονται με τον λεγόμενο κλιματικό νόμο.
Αλλά και για τις αιτίες καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος που βρίσκονται στον ίδιο τον καπιταλιστικό τρόπο ανάπτυξης, που το θυσιάζει για χάρη του μέγιστου δυνατού καπιταλιστικού κέρδους, όπως και τον άνθρωπο.
Πίσω από τις δήθεν πράσινες πολιτικές, κρύβονται οι μεγάλες μπίζνες των επιχειρηματικών ομίλων στην ενέργεια, στα απορρίμματα, στην αυτοκινητοβιομηχανία, το νερό και άλλους τομείς, για να αποκομίσουν νέα μεγαλύτερα κέρδη, που είναι μαύρες για το λαό μας και τους άλλους λαούς, αφού και τις πληρώνουν οικονομικά, αλλά και με νέες καταστροφές στο περιβάλλον.
Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης με τη συγκρότηση αυτοτελούς υπουργείου, η συγκρότηση Εθνικού Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων και Αντιμετώπισης Κινδύνων και η δημιουργία 13 Περιφερειακών Επιχειρησιακών Κέντρων Πολιτικής Προστασίας, σε συνδυασμό με την προώθηση των Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων (ΟΧΕ) σε πληγείσες περιοχές, όπως με το σχέδιο Μπένου που προωθεί η νεοσύστατη Επιτροπή Ανασυγκρότησης της Βόρειας Εύβοιας, υπηρετούν την στήριξη νέων κερδοφόρων επενδύσεων στο πλαίσιο της λεγόμενης “πράσινης μετάβασης” της Ε.Ε. Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ορίζονται ως “ανάδοχοι” των καμένων περιοχών και οι αδειοδοτήσεις για νέες εγκαταστάσεις αιολικών πάρκων. Την σταδιακή ιδιωτικοποίηση κρατικών αρμοδιοτήτων του χωροταξικού σχεδιασμού και της πυροπροστασίας και την καλύτερη σύνδεση του σχεδιασμού Πολιτικής Προστασίας με την κατασταλτική λειτουργία του αστικού κράτους και του σχεδιασμού του ΝΑΤΟ.
Η διαπιστωμένη αδυναμία του συνόλου των αστικών κυβερνήσεων να διαμορφώσουν και να υλοποιήσουν ένα σχέδιο “ολιστικής αντιμετώπισης” του ζητήματος της Πολιτικής Προστασίας, δεν οφείλεται σε διαχειριστική ανικανότητα.
Το καπιταλιστικό σύστημα δεν μπορεί να προστατέψει το περιβάλλον, την ανθρώπινη ζωή και τη λαϊκή περιουσία από τα φυσικά φαινόμενα, γιατί κριτήριο της όλης λειτουργίας του είναι η αποκόμιση όλο και μεγαλύτερων κερδών, αυτό από μόνο του υπονομεύει τη δυνατότητα σχεδιασμού για τη συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των κοινωνικών αναγκών.
Η προστασία του περιβάλλοντος, της ανθρώπινης ζωής και της λαϊκής περιουσίας, από τα φυσικά φαινόμενα, απαιτεί την ανατροπή του εκμεταλλευτικού συστήματος, την οικοδόμηση μια νέας σοσιαλιστικής κοινωνίας, με την εργατική τάξη στην εξουσία και την κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής.
Γι’ αυτή την προοπτική αγωνίζεται το ΚΚΕ και καλεί το λαό να παλέψει.
Το ΚΚΕ είναι σταθερά με τους πληγέντες και γενικότερα με το λαό, πρωτοστατεί στην οργάνωση της πάλης του για ένα συνολικό σχεδιασμό αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής, αντισεισμικής προστασίας, με τα αντίστοιχα έργα, με ευθύνη και χρηματοδότηση του κράτους, σε βάρος των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου, των Νατοϊκών δαπανών, την αξιοποίηση επίσης ευρωενωσιακών κονδυλίων, αλλά και για άμεσα μέτρα ουσιαστικής στήριξης των πληγέντων με 100% αποζημιώσεις, στήριξης του εισοδήματος και της απασχόλησης, γρήγορες αποκαταστάσεις χωρίς ΣΔΙΤ και ιδιώτες.