ΣΕΑΑΝ: Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει για τα γηροκομεία και τις δομές Πρόνοιας
Ακέραιη η ευθύνη στη κυβέρνηση και τους Ιδιοκτήτες και Διοικητές των Ιδρυμάτων για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού αλλά και για τα θύματα στα γηροκομεία και στις δομές Πρόνοιας.
Ακέραιη η ευθύνη στη κυβέρνηση και τους Ιδιοκτήτες και Διοικητές των Ιδρυμάτων για τη μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων αλλά και για τα θύματα στα γηροκομεία και στις δομές Πρόνοιας. Πάνω από 21 οι θάνατοι στο γηροκομείο στο Ασβεστοχώρι, κάποιοι πρώτοι στο Παπαγεωργίου στον Εύοσμό, ενώ ήταν 13 οι νεκροί νεφροπαθείς στη κλινική «ΤΑΞΙΑΡΧΑΙ», μέχρι να κλείσει η εισαγγελική έρευνα με το πρώτο κύμα την άνοιξη. Ενώ κάθε μέρα ανακοινώνονται νέα δομές που μπαίνουν σε καραντίνα με πολλά κρούσματα.
Είχαμε έγκαιρα προειδοποιήσει.
Υπάρχει ιστορική, διεθνής κι εγχώρια πείρα, αλλά η κυβέρνηση αρνιόταν να συζητήσει με το αγωνιστικό αναπηρικό κίνημα και το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα. Αρνιόταν να απαντήσει στις ερωτήσεις στη Βουλή. Αρνιόταν να πάρει μέτρα όπως ουσιαστικά αρνιέται και σήμερα. Τη στιγμή που υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η πανδημία μπορεί να πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις. Ανακοίνωσε ότι παίρνει κάποια μέτρα για τις κλειστές δομές, για τα ιδρύματα χρονιών παθήσεων, για τα γηροκομεία, τους ξενώνες φιλοξενίας κτλ. Όμως αρνείται να πάρει ολόπλευρα τη κρατική ευθύνη με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφαλή λειτουργία όλων των δομών (δημόσιων και ιδιωτικών), με βάση τις επιταγές της επιστήμης, τις προτάσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος των εργαζομένων και του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος. Μετά απο έξι μήνες πανδημίας, -πριν λίγες ημέρες-,ανακοίνωσε για τη δωρεάν παροχή ΜΑΠ (μέσα ατομικής προστασίας), σε όλους τους εργαζομένους, λες και αυτό από μόνο του αρκεί. Ενώ όταν καταγγέλλαμε από καιρό ότι οι εργοδότες δεν τα παρέχουν οι της κυβέρνησης σφύριζαν αδιάφορα.
Τι είναι αυτό που προσδιορίζει την αναγκαιότητα να παρθούν πολύ συγκεκριμένα, εξειδικευμένα μέτρα για να μη μπει ο ιός ή έστω να αντιμετωπιστεί αμέσως σ αυτές τις δομές;
Είναι αυτό πού ομολογούν οι ίδιοι οι επιστήμονες, ότι οι συνθήκες συγχρωτισμού σε αυτές τις δομές σε συνδυασμό με τη περιορισμένη δυνατότητα των περιθαλπόμενων να αυτοεξυπηρετηθούν άρα και να τηρήσουν τους όρους υγιεινής τα καθιστούν υγειονομικές βόμβες. Τα προβλήματα μεγεθύνονται με τη πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της στήριξης της κερδοφορίας, ελάχιστο προσωπικό, ανειδίκευτο στις περισσότερες των περιπτώσεων, στοίβασμα ανθρώπων σε θαλάμους, τμήματα και κτήρια. Έλλειψη και των στοιχειωδών μέτρων προστασίας.
Αυτό βιώσαν σαν εμπειρία δραματική οι λαοί με τις εκατόμβες των νεκρών ανάπηρων και ηλικιωμένων στην Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, ΗΠΑ. Όμως η βαρβαρότητα των χωρών του πολιτισμού και του φωτός έχει και παρελθόν. Πάνω από 25000 – κάποιοι λένε και 35000 χιλιάδες-, ήταν οι νεκροί στα ιδρύματα αναπήρων, στους ξενώνες της περιβόητης ψυχιατρικής μεταρρύθμισης και στα γηροκομεία, στο καύσωνα του 2003 στη Γαλλία. Δεκαεφτά χρόνια μετά ακόμα περιμένουμε τα αποτελέσματα των δύο ερευνητικών επιτροπών και το καταλογισμό της ευθύνης. Όμως και στην Ελλάδα στο καύσωνα του 1987 ‘ήταν πολλά τα θύματα σε τέτοιες δομές. Δεικτικό της ευαλωτότητας όπως λένε αυτών των δομών, της αναγκαιότητας εξειδικευμένων μέτρων για τη λειτουργία τέτοιων δομών είναι και τα συχνά ατυχήματα με πάμπολλα θύματα σε πυρκαγιές κτλ.
Οι προτάσεις μας και επιβεβαιωμένες και τεκμηριωμένες επιστημονικά ήταν και είναι αλλά και οι μόνες ρεαλιστικές. Όμως, η κυβέρνηση αρνείται να τις υλοποιήσει, γιατί δεν θέλει να μειώσει τα κονδύλια επιδότησης, στήριξης των μεγαλοεπιχειρηματιών. Ακέραιη την ευθύνη για την κατάσταση αυτή έχουν και τα άλλα κόμματα που κυβέρνησαν τα προηγούμενα χρόνια, φέρνοντας σε αυτή τη κατάσταση την Υγεία και την Πρόνοια.
Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ, ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟΥ ΛΑΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ, ΤΟΥ ΤΑΞΙΚΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ. Η ΜΟΝΗ ΕΛΠΙΔΑ, Η ΜΟΝΗ ΔΙΕΞΟΔΟΣ.
Για να αναγκάσουμε με τον αγώνα μας τη κυβέρνηση, να πάρει τα αναγκαία μέτρα, πριν η πανδημία πάρει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, για αποφασιστική ενίσχυση του συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, για τη προστασία των περιθαλπόμενων αλλά και των εργαζόμενων:
- Μαζικά, δωρεάν, επαναλαμβανόμενα τεστ σε όλους τους εργαζόμενους στην Υγεία, τη Πρόνοια, στους χρόνια πάσχοντες αλλά και στους περιθαλπόμενους των ιδρυμάτων. Γιατί η ανακοίνωση της κυβέρνησης τελευταία για τεστ για αυτούς που επιστρέφουν από τις διακοπές είναι άλλοθι για να καλύψει τις ευθύνες της για το άνοιγμα του Τουρισμού και την άρνηση της να πάρει τα αναγκαία μέτρα για την ασφαλή λειτουργία αυτών των δομών.
- Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού. Καμία απόλυση. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και επικουρικών σε Υγεία και Πρόνοια.
- Άνοιγμα των νοσοκομείων και των Ιδρυμάτων που έκλεισαν τα τελευταία χρόνια.
- Επίταξη του ιδιωτικού τομέα της Υγείας και της Πρόνοιας, για να μπορέσουν να λειτουργήσουν με κρατική ευθύνη κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο για να μπορέσει να αντιμετωπιστεί η πανδημία.
- Αποφασιστική ενίσχυση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με ένταξη στο σύστημα όλων των αυτοαπασχολούμενων υγειονομικών.
Για τα Ιδρύματα:
- Άνοιγμα νέων δομών, με το άνοιγμα νέων πτερύγων και ιδρυμάτων που έχουν κλείσει τα τελευταία χρόνια.
- Αξιοποίηση όλων των δημόσιων κτηρίων που πληρούν τις προδιαγραφές, επίταξη ιδιωτικών κτηρίων και ξενοδοχείων έτσι ώστε να ανοίξουν νέες δομές για τη μεταφορά αναπήρων, ηλικιωμένων, κακοποιημένων γυναικών και εγκαταλελειμμένων παιδιών, προσφυγόπουλων και μεταναστών για να εξασφαλιστεί η αραίωση του πληθυσμού σε αυτούς τους χώρους αλλά και μοναχικών ανάπηρων και ηλικιωμένων που δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν ή οι οικογένειες τους προσωρινά ή μόνιμα δεν μπορούν να τους στηρίξουν.
- Επίταξη ξενοδοχείων για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν αυτό το διάστημα οι εργαζόμενοι υγειονομικοί και των ιδρυμάτων, και για να μην μεταφέρουν τον ιό στις οικογένειες τους αλλά και από τον κοινωνικό τους περίγυρο στα νοσοκομεία και στα ιδρύματα.
Αυτές τις προτάσεις, αυτές τις θέσεις, ως ενιαίο σύνολο καταθέσαμε στο Υπουργείο Υγείας από τις 7 Μάρτη και τις επαναφέραμε και τις επικαιροποιήσαμε σε μια σειρά παραστάσεων διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων από κει και πέρα. Καθώς τις επανακαταθέσαμε στη κυβέρνηση και σε όλα τα κόμματα με κοινό υπόμνημα (ΣΕΑΑΝ, ΠΟΜΕΕΑ,ΣΕΜΙΣΕΑ, ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΙΩΝ ΑΜΕΑ ΑΤΤΙΚΗΣ & ΝΗΣΩΝ ), στη κινητοποίηση στις 15 Ιούλη. Όμως η κυβέρνηση συνειδητά κώφευε σε αυτές τις προτάσεις γιατί αυτό που τους ενδιέφερε και τους ενδιαφέρει είναι η επιστροφή στη κανονικότητα, η ανάκαμψη όπως προσδιορίστηκε και από τα Συμβούλια της ΕΕ. Όπου ανάκαμψη και κανονικότητα η στήριξη της επιχειρηματικότητας, της κερδοφορίας των ομίλων. Γι αυτό δεν αξιοποίησαν το χρόνο από το πρώτο κύμα της πανδημίας που τους έδωσε ο κόσμος με τη πειθαρχία στις υποδείξεις των ειδικών και για να συγκαλύψουν αυτές τις ευθύνες τους, αυτές τις επιλογές τους, κουνάν το δάχτυλο στους νέους, ενοχοποιούν τους εργαζόμενους που πήγαν διακοπές, το παππού που δεν φοράει μάσκα στο λεωφορείο που το περίμενε τριάντα λεπτά στη στάση με 40 βαθμούς, όρθιος, ενώ τα καθίσματα δίπλα του είναι αδειανά. Ευθύνη έχουν και κάποιοι επιστήμονες που έχουν πιάσει στασίδι στα κανάλια, που μπορεί να εξηγούν καλά το πώς μεταδίδεται ο ιός αλλά δεν παίρνουν καμία θέση στο όνομα του εφικτού για να μη θιχτούν παλιοί και νέοι κυβερνώντες, το σύστημα εξουσίας, για τη κατάσταση που επικρατεί στο σύστημα Υγείας με τις τεράστιες ελλείψεις, τη διάλυση της ΠΦΥ και τη τραγική κατάσταση που επικρατεί στις δομές, στα Ιδρύματα Πρόνοιας, για χρόνια πάσχοντες, ανάπηρους, πρόσφυγες και ηλικιωμένους. Δεν αρκεί να δακρύζεις για το παππού και τη γιαγιά αλλά να οργίζεσαι γι αυτούς που τον 21ο αιώνα του κόβουν τη σύνταξη και τα φάρμακα, τον πετούν στα γηροκομεία, χωρίς κανένα μέτρο υγιεινής και ασφάλειας, πολύ περισσότερο σε συνθήκες πανδημίας. Δεν είναι τυχαίο ότι τα περισσότερα Ιδρύματα Πρόνοιας είναι ιδιωτικά. Τα δημόσια λίγα αλλά και σε ανάλογα χάλια ενώ πολλά λειτουργούν έξω και πέρα από προδιαγραφές ακόμα και από αυτές τις τυπικές άδειες που προβλέπει το κράτος.
Γι αυτό καλούμε τους ανάπηρους, τους χρόνια πάσχοντες, τις οικογένειες των περιθαλπόμενων σε αυτά τα ιδρύματα, με βάση και αυτή τη πείρα και τη γνώση, να κάνουν δική τους υπόθεση τη στράτευση στον αγώνα με βάση το παραπάνω πλαίσιο και γενικότερα τις διεκδικήσεις του αγωνιστικού αναπηρικού κινήματος, σήμερα διαδηλώνοντας ότι ΠΛΗΡΩΣΑΜΕ ΠΟΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ, μαζί με τους μαχόμενους υγειονομικούς, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των γυναικών γιατί απλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Γι αυτό θα βρεθούμε στο συλλαλητήριο που καλεί το ΠΑΜΕ στις 12 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΣΤΗ ΘΕΣ/ΝΙΚΗ αλλά και στη πλατιά σύσκεψη σωματείων στις 16 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ να σχεδιάσουμε τα επόμενα αγωνιστικά βήματα που αυτό το διάστημα στο επίκεντρο θα είναι εκτός των ζητημάτων των Ιδρυμάτων, η ασφαλή λειτουργία της Ειδικής Αγωγής σύμφωνα με τις προτάσεις μας και των αγωνιστών εκπαιδευτικών. Για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας, τις οικογένειες μας από την πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα πανδημία, μοναδική αξία του συστήματος τους, τη κερδοφορία.
Δεν είμαστε αναλώσιμοι, δεν θα υποταχθούμε, δε θα παραλύσουμε από το φόβο. Με τον οργανωμένο μας αγώνα θα νικήσουμε.
Η Γραμματεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ)