Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου: Οι εκλογές τελείωσαν, το θέμα της υπερδομής επανέρχεται
Λέγαμε και λέμε όχι στις δομές στα νησιά! Γιατί το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι πολιτικές της ΕΕ να εγκλωβίζονται άνθρωποι στα νησιά μας, να ενισχύεται και να παγιώνεται το δουλεμπόριο με τις ευλογίες της ΕΕ και να συνεχίζεται το επικίνδυνο και θανατηφόρο πέρασμα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο.
Εν μέσω της προεκλογικής περιόδου και με υπηρεσιακή κυβέρνηση οριστικοποιήθηκε το περιεχόμενο των βασικών κειμένων του Συμφώνου Μετανάστευσης. Των Κανονισμών που προτείνεται να ισχύσουν χωρίς να περάσουν καμία εσωτερική έγκριση από τα Κράτη – Μέλη της ΕΕ και σχετίζονται άμεσα με τη λειτουργία των δομών στα νησιά μας και στη Χίο.
Σε αυτά δυστυχώς επιβεβαιώνονται όλα όσα εδώ και πολύ καιρό επισημαίναμε που δημιουργούν ένα απαράδεκτα επικίνδυνο καθεστώς για τα νησιά μας, τη χώρα μας ως πρώτη χώρα υποδοχής και τους μετανάστες – πρόσφυγες.
Προβλέπεται ότι όλες οι «διαδικασίες» θα γίνονται στα σύνορα. Δηλαδή στα νησιά που θα έχουν τις υπερδομές και πουθενά αλλού. Οι υπερδομές θα είναι χώροι που θεωρούνται εκτός εδάφους της ΕΕ, καθώς τα πρόσωπα που είναι σε διαδικασία ασύλου δεν επιτρέπεται να εισέλθουν στο έδαφος του Κράτους – Μέλους!
Έτσι λοιπόν, το Θόλος του κ. Μηταράκη-ΝΔ ή οι Μπαμπακιές του κ. Κάρμαντζη ή η ΒΙΑΛ των κ. κ. Τσίπρα- Μουζάλα-ΣΥΡΙΖΑ, που ακόμη λειτουργεί με ευθύνη της Κυβέρνησης της ΝΔ και του Δημάρχου ή ό,τι άλλο σκαρφιστούν, τα κόμματα που ενστερνίζονται τις πολιτικές της ΕΕ στο προσφυγικό, δεν θα θεωρείται έδαφος της ΕΕ, επί της ουσίας , δεν θα θεωρείται έδαφος της Ελλάδας!
Και αυτό που; Στα ακριτικά νησιά, που η Τουρκία αμφισβητεί πλέον σχεδόν ανοικτά την ελληνική κυριαρχία. Αυτό δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε! Προβλέπεται, ότι όσοι δεν θα μπορούν να πάρουν άσυλο, θα πρέπει να επιστρέφουν, αλλά εάν δεν μπορούν να επιστρέψουν θα παραμένουν στην ευθύνη της πρώτης χώρας υποδοχής και με γεωγραφικό περιορισμό. Με λίγα λόγια όσοι δεν μπορούν να επιστρέψουν θα παραμένουν στη Χίο και σε όποιο άλλο νησί έχει δομή, εγκλωβισμένοι και κατατρεγμένοι! Όταν η κυρίως χώρα επιστροφής για τους μετανάστες που φτάνουν στη Χίο είναι η Τουρκία, τότε ποιος θα κρατά το κλειδί του αριθμού των μεταναστών που θα μένουν; Η Ελλάδα ή η Τουρκία που θα έχει ένα ακόμα όπλο εργαλειοποίησής του προσφυγικού;
Η περίφημη «υποχρεωτική» αλληλεγγύη-που είναι άκρως υποκριτική- δεν είναι καθόλου υποχρεωτική για τα Κράτη – Μέλη της ΕΕ, καθώς όποιος δεν επιθυμεί να λάβει τον αριθμό μεταναστών που του αντιστοιχεί όπως θα αποφασίζεται μετά από τις δαιδαλώδεις και χρονοβόρες διαδικασίες της ΕΕ, απλώς θα καταβάλει 20.000 σε ένα κοινό ταμείο ώστε να δίνεται «βοήθεια» στην πρώτη χώρα υποδοχής! Αυτή είναι η αλληλεγγύη και ο «ανθρωπισμός» της ΕΕ!
Να μας πληρώνει για να εγκλωβίζονται στα νησιά μετανάστες και πρόσφυγες! Προβλέπεται ότι ακόμη και αυτοί που έχουν καταφέρει να λάβουν άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής, στην περίπτωσή μας στην Ελλάδα εάν βρεθούν σε άλλη χώρα της ΕΕ με παράτυπο τρόπο θα επιστρέφονται στην πρώτη χώρα υποδοχής. Όλο το βάρος δηλαδή των προσφύγων θα είναι στην πρώτη χώρα υποδοχής, καθώς οι άλλες χώρες θα παίρνουν όσους πρόσφυγες θα συμφωνείται σε ετήσια βάση. Θα παίρνουν δηλαδή «τα ταλέντα» κατά την έκφραση των κειμένων και όσους θα έχουν «εκπαιδευτεί σε δεξιότητες» στη χώρα υποδοχής! Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται στις δομές στα σύνορα! Η απόδοση ή όχι του ασύλου θα γίνεται σε έξι μήνες, αλλά και οι όποιες διοικητικές και δικαστικές προσφυγές επίσης θα εξετάζονται στα σύνορα σε προβλεπόμενο θεωρητικό χρόνο των 12 μηνών. Κατά συνέπεια η παραμονή των αιτούντων άσυλο μπορεί να φτάνει τους 18 μήνες ! Για όποιον δεν λαμβάνει άσυλο «η ευθύνη» του Κράτους – Μέλους «λήγει» μετά από 15 μήνες, που όμως στο τέλος μπορεί να είναι και επ’ αόριστον εγκλωβισμός στα νησιά ανθρώπων , που δεν θα έχουν κανένα μέλλον, πιέζοντας χωρίς να φταίνε σε κάτι και τις τοπικές κοινωνίες.
Ούτως ή άλλως θα παραμένει κάποιος για τουλάχιστον 15 μήνες! Και όταν δεν μπορεί να επιστρέψει , γιατί οι άνθρωποι δεν είναι βαλίτσες, τι θα γίνεται καθώς δεν θα μπορεί να μετακινηθεί από το νησί προς πουθενά; Η ίδια η ΕΕ θεωρεί «επαρκή χωρητικότητα»-άλλη απαράδεκτη παράμετρος-στις δομές τις 30.000 για όλες τις χώρες πρώτης υποδοχής, δηλαδή κυρίως για την Ελλάδα, την Κύπρο, την Μάλτα, την Ιταλία και την Ισπανία.
Όμως η κυβέρνηση της ΝΔ με τη χρηματοδότηση της ΕΕ έσπευσε να κατασκευάσει δομές που η συνολική χωρητικότητά τους φτάνει τις 20.000. Ακόμη και εάν δεχτούμε τους αριθμούς που κατά διαστήματα ανέφερε ο πρώην Υπουργός Μετανάστευσης, τότε και πάλι υπερβαίνουμε τις 10.000 σε όλα τα νησιά. Έσπευσαν δηλαδή να κατασκευάσουν δομές και να αναλάβουν χρέη για τη χώρα πολύ παραπάνω από όσα της αναλογούν ακόμη και από τη στρεβλή απόφαση της ΕΕ! Όπως ακριβώς έσπευσε και ο δήμαρχος Χίου κος Κάρμαντζης την επόμενη ακριβώς στιγμή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πρόσφατων εκλογών , να τα ερμηνεύσει ως εντολή για την κατασκευή υπερδομής στο νησί .
Για όλα αυτά λέγαμε και λέμε όχι στις δομές στα νησιά!
Γιατί το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι πολιτικές της ΕΕ να εγκλωβίζονται άνθρωποι στα νησιά μας, να ενισχύεται και να παγιώνεται το δουλεμπόριο με τις ευλογίες της ΕΕ και να συνεχίζεται το επικίνδυνο και θανατηφόρο πέρασμα στο Αιγαίο και στη Μεσόγειο. Να γίνονται εδώ όλες οι διαδικασίες. Να έχουμε εμείς το πρόβλημα και εκείνοι να παίρνουν έτοιμο εργατικό δυναμικό. Γιατί είναι πολιτικές που δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα, αλλά επιβαρύνουν τις πρώτες χώρες υποδοχής. Και ειδικότερα για εμάς δημιουργούν και κινδύνους για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.
Γι αυτό και θα είμαστε και πάλι στην πρώτη γραμμή για να μην περάσουν τα σχέδια τους. Τα νησιά δεν είναι και δεν θα γίνουν φυλακές ψυχών.
Να καταργηθεί όλο το παραπάνω πλαίσιο της πολιτικής της καταστολής και του εγκλωβισμού σε βάρος των προσφύγων και μεταναστών, που εγκυμονεί τους κινδύνους που περιγράψαμε. (Δουβλίνο 1, 2, Κοινή συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας , νέο σύμφωνο κλπ)
Να σταματήσει το συστηματικό ξήλωμα της Συνθήκης της Γενεύης για τους Πρόσφυγες.
Να δημιουργηθούν επιτροπές ασύλου μέσα στην Τουρκία, με ευθύνη της ΕΕ και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, ώστε οι πρόσφυγες να αποκτούν άσυλο, να παίρνουν ταξιδιωτικά έγγραφα και να μπορούν να ταξιδέψουν στη χώρα του πραγματικού προορισμού τους.
Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αιρετών και Κατοίκων της Χίου
Φωτογραφία: Aris Oikonomou/SOOC