Σύσκεψη φορέων στο ΕΚ Χίου με αφορμή την πανδημία για τα προβλήματα στην Υγεία και την άμεση λήψη μέτρων θωράκισης (ΦΩΤΟ)
Μπορεί η κυβέρνηση να καθησυχάζει ότι «θωράκισε» τα νησιά, όπως είπε, όμως η πραγματικότητα για τους κατοίκους της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών είναι σκληρή αφού δύο χρόνια μετά, κατάφερε να βρισκόμαστε σήμερα, σε χειρότερο σημείο.
Η σύσκεψη με φορείς, που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚ Χίου την Τρίτη 1/2, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Σκυλίτσιου Νοσοκομείου Χίου (ΣΕΣΝΟΧ), ήταν ελπιδοφόρα.
Πραγματοποιήθηκε σε ημέρα κινητοποιήσεων και δράσεων σε όλη τη χώρα για την υγεία. Στη συνάντηση συμμετείχαν και κατέθεσαν τα απόψεις τους ο Πρόεδρος του ΝΤ Χίου της ΑΔΕΔΥ Νικήτας Π και ο Πρόεδρος του Ε.Κ. Χίου Λίνας Κ. , καθώς και εκπρόσωποι: του Σωματείου Εμπ/λων και Ιδιωτικών Υπαλ/λων Χίου, της ΕΛΜΕ Χίου, του Συλλόγου δασκάλων και νηπιαγωγών Χίου, του συλλόγου Γυναικών Χίου, της ΠΟΒΑμεΑ, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ Χίου, ο Πρόεδρος του συλλόγου Ιατρών Νοσοκομείου Χίου κ. Μαλαφής Ι., εκπρόσωπος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Χίου, του εμπορικού συλλόγου Χίου και των ΟΕΒΕ, του συλλόγου μουσικών Χίου, εκπρόσωπος του σωματείου συνταξιούχων ΕΦΚΑ Χίου, του συλλόγου εργαζομένων του πανεπιστημίου Αιγαίου, του σωματείου οικοδόμων, κ.α..
Εισήγηση έκανε η Γ. Γραμματέας του ΣΕΣΝΟΧ, Ολυμπία Κουβαρά που χαιρέτισε τους συμμετέχοντες, λέγοντας: «Είναι ώρες προβληματισμού, αλλά και ώρες οργάνωσης και δράσης όλων αφού η υγεία είναι υπόθεση που μας αφορά όλους. Είναι στο χέρι μας όπως καλά γνωρίζουμε και στη Χίο, ότι δεν θα μας χαριστεί τίποτα χωρίς προσπάθεια και αγώνα. Ότι θα μας αγνοήσουν αν δεν φωνάξουμε, κι ότι αν φωνάξουμε μπορούμε ναν έχουμε και νίκες. Η σημερινή εικόνα της υγείας στο νησί, αποτέλεσμα των γενικότερων επιλογών διαχείρισης της πανδημίας, είναι ενδεικτική».
Μπορεί η κυβέρνηση να καθησυχάζει ότι «θωράκισε» τα νησιά, όπως είπε, όμως η πραγματικότητα για τους κατοίκους της Χίου, των Ψαρών και των Οινουσσών είναι σκληρή αφού δύο χρόνια μετά, κατάφερε να βρισκόμαστε σήμερα, σε χειρότερο σημείο.
Συνεχίζοντας επισήμανε ότι: «Η υγεία – εμπόρευμα, βάζει στη ζυγαριά του “κόστους” την υγεία, με θύματα όλους εμάς. Για να είμαστε δίκαιοι, τη φιλοσοφία αυτή ακολούθησαν όλες οι μέχρι τώρα κυβερνήσεις και τη στηρίζουν σταθερά, παρά την όποια μεταξύ τους κριτική σε δευτερεύοντα θέματα, εναλλάξ και ως αντιπολιτεύσεις. Αυτή είναι η πολιτική που γεννά την υποστελέχωση, την άρνηση να παρθούν ουσιαστικά μέτρα πλήρους εξοπλισμού όλων των ΜΕΘ στο Νοσοκομείο, τη δημιουργία νέων, που αδυνατεί να διαμορφώσει υποδομή για μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, που μετατρέπει τα σχολεία σε χώρους υπερμετάδοσης. Αυτή αφήνει στο έλεος την ΠΦΥ, αποθεώνοντας την “ατομική ευθύνη”, επιχειρώντας να φορτώσει τις ελλείψεις στον καθένα μας και την οικογένειά του. Αντί αυτών, η κυβέρνηση διαμορφώνει πρωτόκολλα υπερμετάδοσης των κρουσμάτων, αφού είναι “κομμένα και ραμμένα” στην εξασφάλιση και προστασία των κερδών λίγων. Έτσι, μειώνει την καραντίνα σε πέντε από δέκα ημέρες, στοιβάζει ασθενείς σε νοσοκομεία και μαθητές σε σχολεία, την ίδια ώρα που επιδοτεί τον ιδιωτικό τομέα υγείας, ιδιωτικοποιεί πλευρές της λειτουργίας του Νοσοκομείου, που πληρώνουν οι πολίτες όπως η καθαριότητα και τα πλυντήρια, βγάζοντας τους εργαζόμενους από καιρό σε καιρό στην ανεργία. Για να δικαιολογήσει την πολιτική αυτή, σε αυτή τη φάση, υιοθετεί την επικίνδυνη θεωρία της ”ήπιας νόσου“ της μετάλλαξης “Ο” για να δικαιολογήσει το ετοιμόρροπο δημόσιο σύστημα υγείας και εφαρμόζει την επικίνδυνη “ανοσία της αγέλης” αφήνοντας απροστάτευτο το λαό μας.
Η “λογική” αυτή, είναι αντιεπιστημονική, γιατί αγνοεί τις επισημάνσεις των επιστημόνων όπως του ιατρικού συλλόγου Χίου, των ίδιων των εργαζόμενων και των φορέων τους, που επίμονα και σωστά απαιτούν να μην παίζει με τη ζωή τη δική μας και των οικογενειών μας, προτείνοντας συγκεκριμένα μέτρα με προτεραιότητα την προστασία της ζωής. Είναι αντιεπιστημονική και άρα επικίνδυνη, γιατί αντί της ζωής και της ιατρικής, υπηρετεί την οικονομία. Με αυτό τον τρόπο, τροφοδοτεί και τον ανορθολογισμό, το φόβο και την καχυποψία στους εργαζόμενους και το λαό».
Στη συνέχεια παρουσίασε τα προβλήματα στο νοσοκομείο σε ιατρικό, νοσηλευτικό, βοηθητικό προσωπικό, μίλησε με παραδείγματα για την εντατικοποίηση της δουλειάς, τις ελλείψεις σε κτιριακές υποδομές.
Στη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράστηκε η θέληση για συσπείρωση και αγώνα για τα την προστασία της υγείας σε συνθήκες πανδημίας στο νησί. Τα προβλήματα που διαχρονικά υπάρχουν στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Φροντίδα υγείας στο νησί, που προϋπήρχαν της πανδημίας έγιναν εξόφθαλμα σε περίοδο πανδημίας.
Στις τοποθετήσεις, κυριάρχησαν οι ελλείψεις στο Νοσοκομείο, τα Κέντρα Υγείας (για το ΕΦΚΑ παρουσιάστηκαν συγκεκριμένα στοιχεία) και τα Πολυδύναμα Περιφερειακά και Αγροτικά Ιατρεία. Επίσης, τονίστηκε η άρνηση να παρθούν μέτρα για τη θωράκιση των σχολείων, των ευπαθών ομάδων. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά στο ΕΚΑΒ, η στήριξη των εργαζομένων του ΕΚΑΒ και η τοποθέτηση εργαζόμενου του ΕΚΑΒ Χίου με την απαίτηση να στελεχωθεί άμεσα για μη θρηνήσουμε κι άλλες ζωές.
Όλα αυτά, συνδυάστηκαν με την απαίτηση για λήψη μέτρων θωράκισης των νησιωτών για την πανδημία με μαζικά δωρεάν επαναλαμβανόμενα τεστ, προσλήψεις, υλικοτεχνική υποδομή, επίταξη μεγάλων μονάδων υγείας όπου χρειαστεί, για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, δωρεάν rapid και μοριακά τεστ σε όλους. Μέτρα προστασίας στους χώρους εργασίας κ.α.
Τέλος, συζητήθηκε και εμπλουτίστηκε κοινή απόφαση για συ-στράτευση και αγώνα η οποία θα οριστικοποιηθεί και θα γίνει άμεσα γνωστή ενώ δόθηκε ραντεβού των φορέων για το Σάββατο στις 11:00πμ το πρωί από όλους στην Είσοδο της Απλωταριάς ώστε να σταλεί το μήνυμα καλέσματος και διεκδίκησης στους Χιώτες. Τονίστηκε η ανάγκη καθένας από το πόστο του να δώσει τον αγώνα της ενημέρωσης ώστε η συζήτηση να ενισχυθεί και ο αγώνας να κλιμακωθεί με ακόμα περισσότερους φορείς. Την επόμενη εβδομάδα θα ακολουθήσει η πρώτη κινητοποίηση.
Σωματείο Εργαζομένων Σκυλίτσειου Νοσοκομείου Χίου