Τάσος Τσιαπλές: Να καταργηθεί το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο εκλογής και λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων
Ως Λαική Συσπείρωση, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων, Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακοί νόμοι, οικονομικό παρατηρητήριο) και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21.
Η τοποθέτηση του Τάσου Τσιαπλέ, μέλους του Δ.Σ της ΕΝΠΕ, εκλεγμένου με την Λαική Συσπείρωση, στην συνεδρίαση (12/12/2022)
Μιλώντας στην συνεδρίαση του Δ.Σ της ΕΝΠΕ (12/12/2022), ο Τάσος Τσιαπλές, εκλεγμένος με την Λαϊκή Συσπείρωση, σχετικά με την απόφαση του ΣτΕ για την αντισυνταγματικότητα των διατάξεων των νόμων 4623/19 & 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ δήθεν για την κυβερνησιμότητα δήμων κα περιφερειών, ανέφερε τα εξής:
«Η πρόσφατη απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ (2/12/22), που έκρινε ως αντισυνταγματικές τις διατάξεις των νόμων 4623/19 και 4625/19 που ψήφισε η κυβέρνηση της Ν.Δ, με τους οποίους στο όνομα της κυβερνησιμότητας, έδωσε με το έτσι θέλω τεχνητή πλειοψηφία στην παράταξη του περιφερειάρχη ή του δημάρχου, στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στις άλλες επιτροπές, όπως και στα νομικά πρόσωπα Περιφερειών και Δήμων, που δεν την είχαν στο λαό και μετέφερε μια σειρά σημαντικές αρμοδιότητες από τα συμβούλια σ’ αυτές τις επιτροπές, επιβεβαιώνει την στάση και την κριτική της Λαικής Συσπείρωσης στους σχετικούς νόμους, με τους οποίους είχαμε διαφωνήσει και καταγγείλει.
Θυμίζουμε ότι παράλληλα διατήρησε τον απεργοκτόνο νόμο του ΣΥΡΙΖΑ, που απαιτεί 50%+1 για να αποφασίζουν οι εργαζόμενοι σε ένα σωματείο απεργία, όπως και όλους τους αντιλαϊκούς νόμους που καθορίζουν την λειτουργία της Περιφερειακής και Τοπικής διοίκησης (Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακούς νόμους, κ.α.) και επιπλέον ψήφισε νέο ληστρικό εκλογικό νόμο (4804/21), με τον οποίο η πρώτη δύναμη, γίνεται παντοδύναμη, εφόσον πάρει 43%+1 ψήφο, θα βγαίνει περιφερειακή ή δημοτική αρχή και μάλιστα θα παίρνει τα 3/5 των εδρών.
Τους συγκεκριμένους νόμους, όπως και το σύνολο των αντιλαϊκών νόμων, που διέπουν την λειτουργία Περιφερειών και Δήμων, το υπηρετείτε διαχρονικά οι παρατάξεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, των φασιστικών μορφωμάτων και άλλων δήθεν ανεξάρτητων), είτε από θέση διοίκησης, είτε από θέση «αντιπολίτευσης».
Ως Λαική Συσπείρωση, αγωνιζόμαστε για την κατάργηση όλου αυτού του αντιλαϊκού νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας Περιφερειών και Δήμων (ν.4623/19 και 4625/19 για την λεγόμενη κυβερνησιμότητα περιφερειών και δήμων, Κλεισθένης, Καλλικράτης, Καποδίστριας, μνημονιακοί νόμοι, οικονομικό παρατηρητήριο) και του ληστρικού εκλογικού νόμου 4804/21.
Είμαστε υπέρ της απλής και ανόθευτης αναλογικής ως πάγιου εκλογικού συστήματος για την εκλογή όλων των οργάνων περιφερειών και δήμων, όπως και στις βουλευτικές εκλογές και στους μαζικούς φορείς, χωρίς β’ γύρο και πλαφόν, από την σκοπιά της ισοτιμίας της λαϊκής ψήφου, όσο αυτή μπορεί να εξασφαλισθεί μέσα στο εκμεταλλευτικό σύστημα που ζούμε. Ζητάμε να καταργηθούν οι ποσοστώσεις στα ψηφοδέλτια, τα παράβολα για να είναι κάποιος υποψήφιος, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και ΑΦΜ των συνδυασμών.
Να μην μεταφέρονται αρμοδιότητες στις Περιφέρειες και στους Δήμους, που πρέπει να ανήκουν στο κεντρικό κράτος, όπως της υγείας-πρόνοιας, παιδείας, που πρέπει να είναι ενιαίες, αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν για όλους.
Κατάργηση των «Αναπτυξιακών Οργανισμών» και του νομικού πλαισίου που καθιστά Περιφέρειες και Δήμους, πεδίο επιχειρηματικής δράσης και φοροεισπρακτικό μηχανισμό.
Να μην αφυδατώνονται τα εκλεγμένα συμβούλια από τις αρμοδιότητές τους που μεταφέρονται στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές. Να ισχύουν όλες οι ψήφοι (ΛΕΥΚΟ, ΚΑΤΑ) για την λήψη αποφάσεων. Να έχουν και οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης τη δυνατότητα να φέρνουν θέματα για συζήτηση και ψήφιση στα συμβούλια, να έχουν περισσότερο χρόνο ομιλίας, όπως και οι εκπρόσωποι μαζικών φορέων.
Ως Λαική Συσπείρωση ζητάμε τα σοβαρά θέματα να συζητιούνται στα περιφερειακά συμβούλια και όχι στην Ο.Ε και στις άλλες επιτροπές.