Τα θανατηφόρα σύνορα του ποταμού Έβρου
Ο ποταμός Έβρος, που είναι το φυσικό χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι ένα από τα πιο ντροπιαστικά σημεία διέλευσης των συνόρων. Με τα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.
Τι συμβαίνει με τα άψυχα σώματα προσφύγων και τα υπάρχοντά τους που βρίσκονται στα φυσικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας; Η Μαριάννα Καρακουλάκη επισκέφθηκε ένα νεκροτομείο στην Αλεξανδρούπολη για να το μάθει.
Επικίνδυνη διέλευση
Ο ποταμός Έβρος, που είναι το φυσικό χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, είναι ένα από τα πιο ντροπιαστικά σημεία διέλευσης των συνόρων. Με τα χρόνια, χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εκεί προσπαθώντας να περάσουν στην Ευρώπη.
Το νεκροτομείο
Μέχρι σήμερα, 29 άνθρωποι έχουν ανακαλυφθεί νεκροί στα ελληνοτουρκικά σύνορα κατά μήκος του ποταμού. Λόγω του αυξανόμενου αριθμού των ανθρώπων που βρέθηκαν, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έδωσε ένα ψυγείο κοντέινερ για τους νεκρούς. Σήμερα υπάρχουν 15 νεκροί στο νεκροτομείο. Η πιο πρόσφατη περίπτωση ήταν ένα 15χρονο αγόρι.
Διεθνής βοήθεια
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού έδωσε ένα ψυγείο κοντέινερ στο νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, καθώς το νεκροτομείο δεν είχε την ικανότητα να κρατήσει τον αυξανόμενο αριθμό νεκρών προσφύγων που ανακαλύφθηκαν στην περιοχή του Έβρου.
Ψάχνοντας τους νεκρούς.
Οι κυνηγοί, οι ψαράδες ή οι αρχές που περιπολούν την περιοχή συνήθως ανακαλύπτουν τα σώματα του ποταμού. Όταν βρεθεί κάποιος, η αστυνομία είναι ο πρώτος που φθάνει για να ερευνήσει τη σκηνή και να τραβήξει φωτογραφίες. Οι νεκροί μεταφέρονται στο νεκροτομείο όπου ο ιατροδικαστής, Παύλος Παυλίδης, αναζητά σωματική ταυτοποίηση, όπως τα τατουάζ ή άλλα προσωπικά αντικείμενα και λαμβάνει δείγματα DNA.
Αιτία θανάτου
Σύμφωνα με τον ιατροδικαστή, Παύλο Παυλίδη, η κύρια αιτία θανάτου των προσφύγων που ανακαλύπτονται στα ελληνοτουρκικά σύνορα, είναι ο πνιγμός. “Το 70% των θανάτων προκαλούνται από πνιγμό, ακολουθούμενη από υποθερμία. Τον τελευταίο καιρό παρατηρούμε αύξηση των θανάτων λόγω τροχαίων ατυχημάτων”, δήλωσε στο DW.
Προσωπικά αντικείμενα
Ο ιατροδικαστής Παύλος Παυλίδης διατηρεί τα προσωπικά αντικείμενα που ανήκαν σε πρόσφυγες και βρέθηκαν στις όχθες του ποταμού σε πλαστικές σακούλες τα οποία θα βοηθήσουν στη διαδικασία ταυτοποίησης.
Μια σκληρή αλλά απαραίτητη δουλειά
Είναι μια επίπονη διαδικασία η σήμανση και η τακτοποίηση των προσωπικών αντικειμένων νεκρών προσφύγων. «Τα αντικείμενα που συναντάμε είναι τα αντικείμενα που συνήθως δεν καταστρέφονται από το νερό», ανέφερε ο Παυλίδης.
Χαμένα δαχτυλίδια (χαμένες ζωές)
Τα πιο συνηθισμένα προσωπικά αντικείμενα που βρίσκονται στα νεκρά σώματα προσφύγων είναι κοσμήματα όπως δαχτυλίδια, περιδέραια και γενικά μεταλλικά αντικείμενα. «Τα ρούχα και τα επίσημα έγγραφα, όπως τα διαβατήρια, συνήθως καταστρέφονται από το νερό», ανέφερε ο κ.Παυλίδης.
Θάνατος και θρησκεία
Τα θρησκευτικά αντικείμενα, από διάφορες θρησκείες, είναι επίσης πολύ συνηθισμένες ανακαλύψεις από εκείνους που έχουν βρεθεί στον ποταμό Έβρο. Μόλις εντοπιστεί κάποιος, τα προσωπικά του αντικείμενα επιστρέφονται στην οικογένειά τους.
Αναπαύσου εν ειρήνη
Εάν κάποιος ταυτοποιηθεί, το σώμα του επιστρέφεται στην οικογένειά του. Αν όχι, μετά από μερικούς μήνες, οι ελληνικές αρχές οργανώνουν την ταφή είτε στο μουσουλμανικό νεκροταφείο του χωριού Σιδηρό*, είτε στο χριστιανικό νεκροταφείο της Ορεστιάδας. Η παραπάνω ταφόπλακα γράφει: «Παραμένει- ο πολυαγαπημένος που χάσαμε, Μουσταφά Ραχβάν – Χαλέπι Συρία, 1983-2014».
Πηγή: Deutche Welle
* Η Σιδηρώ, αλλιώς Ντιμίριαν, είναι ένα μικρό χωριό Πομάκων. Ο μοναδικός δρόμος που οδηγούσε σε αυτό ήταν κάποτε τόσο δύσβατος που μόνο Πομάκοι με τα μουλάρια τους μπορούσαν να το διαβούν. Περνούσε μέσα από ένα κατάφυτο δάσος και ήταν μήκους δέκα χιλιομέτρων. Φθάνοντας στους πρόποδες του βουνού του «Αντά Τεπέ», το δάσος αρχίζει να αραιώνει. Κάπου εκεί ξεφυτρώνουν αραιά και τα σπίτια των Πομάκων, με τις στέγες τους φτιαγμένες από χόρτο. Στο κέντρο του οικισμού ο ψηλός μιναρές και λίγο πιο πέρα, μια τοποθεσία γυμνή, η «Ντουμπράβα». Αλ Χάμντου λιλλάχι ράμπιλα αλαμίν (= ο θάνατος είναι παντού ο ίδιος) Η τελευταία πράξη παίζεται στο νεκροταφείο της Σιδηρούς όπου οι σοροί θάβονται με τις ισλαμικές παραδόσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στα τρία νεκροταφεία της Σιδηρούς είναι θαμμένοι μερικές εκατοντάδες μετανάστες. Φυσική συνέχεια του γυμνού και άδειου τοπίου, οι γυμνοί τάφοι, αμέτρητοι, ανάμεσα στους τριακόσιους και τετρακόσιους.
Πηγή ΕΡΤ
Επιμέλεια-Μετάφραση: Popova