Βιωσιμότητα για τα νησιά μας ή βιωσιμότητα για τα κέρδη τους;
Ποιος μπορεί καλύτερα να παραδώσει τους φυσικούς πόρους της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο και ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος ντίλερ στις μπίζνες που ξεδιπλώνονται παντού και στο νησί μας;
Η Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου & Δήμου Χίου ξεκαθαρίζει με ανακοίνωσή της τη θέση της απέναντι στις ενεργειακές ιδιωτικές επενδύσεις που προωθούνται στο νησί.
Η ανακοίνωση αναφέρει:
“Εδώ και αρκετό καιρό και με δεδομένο το γενικό παζάρι της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, που διαγκωνίζεται με τη ΝΔ για το ποιος μπορεί καλύτερα να παραδώσει τους φυσικούς πόρους της χώρας στο μεγάλο κεφάλαιο ή ποιος μπορεί να είναι ο καλύτερος ντίλερ στις μπίζνες που ξεδιπλώνονται παντού και στο νησί μας, παρακολουθούμε να αναζωπυρώνονται ενεργειακές επενδύσεις από ιδιώτες μικρής ή μεγάλης κλίμακας που όμως επαναφέρουν επί τάπητος τη βιωσιμότητα του νησιού ή τη βιωσιμότητα των κερδών τους.
Από το χορό των εκατομμυρίων που διαβάζουμε, με δολώματα για τη φάκα, δε λείπουν και οι δημοτικές ή περιφερειακές αρχές με καταλύτη τις λεγόμενες ενεργειακές κοινότητες που δεν είναι τίποτε άλλο παρά ο Δούρειος Ίππος για να πεισθούν οι τοπικές κοινωνίες να σκύψουν το κεφάλι και να συμφωνήσουν με την καταστροφή του περιβάλλοντος και της φυσιογνωμίας των νησιών και των χωριών μας στο βωμό του κέρδους.
Έτσι ξεκίνησε πάλι η συζήτηση για τις επενδύσεις της Ibertrola, στα τρία νησιά με τις τεράστιες ανεμογεννήτριες που θα αλώσουν με τεράστια έργα βουνά και χωριά, υλοποιούνται επενδύσεις καύσης βιομάζας όπως τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από καύση φυτικών ελαίων/ βιορευστών, ισχύος έως 500kWe», της εταιρείας ΑΙΓΑΙΟΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ, στην περιοχή «Καρυδάς» της Τ.Κ. Λαγκάδας, της Δ.Ε. Ομηρούπολης, επενδύσεις βαριάς περιβαλλοντικής όχλησης με διοξίνες, που έχουν ήδη μπει σε διαδικασία εγκατάστασης και στο Καρλόβασι της Σάμου.
Όλα αυτά πίσω από την πλάτη των τοπικών κοινωνιών, των τοπικών συμβουλίων, ακόμα και των δημοτικών συμβουλίων, που υπό το άθλιο πρόσχημα της αναρμοδιότητας, βρίσκονται κάθε φορά προ τετελεσμένων, που αφορούν σε τελική ανάλυση τις ζωές τους.
1.Κατ’ αρχήν θέλουμε, ως Λαϊκή Συσπείρωση να τονίσουμε ότι διαφωνούμε γενικότερα με την ιδιωτικοποίηση τέτοιων τομέων στρατηγικής σημασίας της ελληνικής οικονομίας όπως είναι η ηλεκτρική ενέργεια. Θεωρούμε ότι πρόκειται για ένα κοινωνικό αγαθό ζωτικής σημασίας, που δεν μπορεί να παραδίδεται στην κερδοσκοπική βουλιμία του κεφαλαίου μεγάλου ή μικρού. Διεκδικούμε η ηλεκτρική ενέργεια να διατίθεται σε επάρκεια και τιμές προσιτές για τη κάλυψη των λαϊκών αναγκών, με ιδιαίτερη μέριμνα για τους άνεργους, ΑΜΕΑ και γενικότερα τα φτωχά λαϊκά στρώματα. Γι’ αυτό πρέπει να παράγεται από δημόσιο φορέα που να εξασφαλίζει φτηνό ρεύμα για το λαό, με σεβασμό στο περιβάλλον. Υπάρχει εξάλλου πείρα τόσο ελληνική όσο και διεθνής ότι το παραγόμενο από ιδιώτες ρεύμα διατίθεται σε πολύ μεγαλύτερες τιμές στη ΔΕΗ, απ’ όσο το παράγει η ίδια, και στη συνέχεια μετακυλά το επί πλέον αυτό κόστος στον καταναλωτή. Μ’ άλλα λόγια για να θησαυρίζουν μερικοί επιβαρύνονται συνεχώς τα λαϊκά στρώματα. Αυτό πρόκειται να συμβεί με τις προτεινόμενες εγκαταστάσεις είτε της Ιμπερτρόλα είτε της βιομάζας κλπ., που πληρώνονται στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τις ΑΠΕ (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).
2.Πέρα από αυτή την γενική αντίθεσή μας, πρέπει να πούμε ότι στους ιδιωτικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με βιομάζα, δεν αναφέρονται ορισμένα βασικά ζητήματα, όπως το τι επιπτώσεις θα έχουν για το περιβάλλον, ποια συγκεκριμένα μέτρα θα παρθούν, σε ποια τιμή θα διατίθεται στη ΔΕΗ το παραγόμενο ρεύμα κ.ά. Επίσης ποιες είναι οι εγγυήσεις ελέγχου των ρύπων, ποιοι οι μηχανισμοί και το κύριο η εμπειρία έχει δείξει την ασυδοσία των ιδιωτών πάνω στο θέμα αφού εξασφαλίσουν τις άδειες.
3.Δεν απαντάται το ζήτημα τι είδους όχληση θα υπάρχει ιδίως σε εκείνες που θα είναι κοντά σε κατοικημένες περιοχές όπως είναι η Λαγκάδα, μια και ξέρουμε ότι, μεταξύ άλλων, υπάρχει έντονη δυσοσμία σε τέτοιες εγκαταστάσεις και οι αέριοι ρύποι που εκλύονται θα είναι το μονοξείδιο του άνθρακα, το οξείδιο του αζώτου και σωματιδίων, αφήνοντας σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Σχετικά με την τοποθέτηση ειδικού εξοπλισμού στην εξάτμιση της Μ.Ε.Κ. (Μηχανή Εσωτερικής Καύσης) που γίνεται κουβέντα, δηλαδή καταλύτης και φίλτρο συγκράτησης σωματιδίων, δεν γνωρίζουμε εάν και πόσο θα συμβάλει στη μείωση των αέριων εκπομπών.
Να σημειωθεί ακόμα ότι η συγκεκριμένη εγκατάσταση θα είναι το «καλώς ορίσατε» στον οικισμό της Λαγκάδας, αφού γίνεται ακριβώς πάνω στο δρόμο εισόδου προς το χωριό, αποδεικνύοντας και το τουριστικό ενδιαφέρον της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, που απέρριψε την αρνητική γνωμοδότηση του αρμόδιου τμήματος της περιφέρειας το 2017 για την εγκατάσταση στη Λαγκάδα. Χαρακτηριστικό επίσης είναι ότι στην εν λόγω γνωμοδότηση αναφέρεται ρητά η αδυναμία ουσιαστικού ελέγχου μιας τέτοιας εγκατάστασης και το ερώτημα είναι: ποιος λοιπόν θα ελέγχει από πλευράς, ακόμα και του αστικού κράτους; Οικειοθελώς θα ελέγχονται, όπως φορολογούνται οικειοθελώς οι εφοπλιστές;
Όλα τα παραπάνω δείχνουν τις κυβερνητικές σκοπιμότητες, που σε αγαστή συνεργασία με τις περιφερειακές αρχές στη Σάμο -πλην Λαϊκής Συσπείρωσης- ομόφωνα αδειοδότησαν, παρακάμπτοντας τους κινδύνους, για να εξυπηρετήσουν τα κέρδη όσων δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς σε βάρος των κατοίκων και απαξιώνοντας και υπηρεσιακούς παράγοντες που κάνουν τη δουλειά τους ευσυνείδητα.
Ως Λαϊκή Συσπείρωση Β. Αιγαίου και Δήμου Χίου είμαστε απέναντι σε αυτές τις επενδύσεις για όλους τους παραπάνω λόγους και για την ίδρυση ιδιωτικών μονάδων ηλεκτρικής ενέργειας από αεριοποίηση βιομάζας (καύση αποβλήτων) και στα τεράστια αιολικά πάρκα που θα καταστρέψουν τη φυσιογνωμία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των νησιών μας, ως οικοσυστήματα που προς το παρόν ακόμα συμβαδίζουν με την αρμονία της Φύσης.
Καλούμε τους κατοίκους των νησιών μας να πάρουν στα χέρια τους την υπόθεση της προστασίας τους, να μην αφήσουν να περάσουν αυτά τα σχέδια και σε κάθε περίπτωση να επιβάλουν τη βούλησή τους.”