92 υγειονομικοί με κορονοϊό στον «Ευαγγελισμό»! – Με «ατομική ευθύνη» και μεγαλύτερες εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα αντιμετωπίζει η κυβέρνηση την εκτίναξη των κρουσμάτων
Στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, επικρατεί η παράνοια από τη μία να βρίσκονται σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικοί επειδή είναι ανεμβολίαστοι, στο όνομα του να μη μεταδώσουν τον ιό και την ίδια στιγμή να αναγκάζονται ακόμα και νοσούντες με Covid να περιθάλπουν ασθενείς.
Πλέον έχει γίνει λάστιχο ακόμα και η όποια επιδημιολογική επιτήρηση και ιχνηλάτηση, λόγω της ρημαγμένης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και του κόστους που φορτώνεται στον λαό για να κάνει τεστ. Επικαλούμενη τον φόρτο εργασίας των μονάδων Υγείας, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, την περασμένη βδομάδα συνέστησε σε όσους βγαίνουν θετικοί στο rapid test, να αποφεύγουν να κάνουν μοριακό τεστ (PCR)! Οπως έλεγε, «είναι πολύς ο κόσμος, πολύ μεγάλη αναμονή, πολύ μεγάλη η ταλαιπωρία και είναι σημαντικό να είμαστε καλύτερα στο σπίτι». Ενώ η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου συνιστούσε να κάνουν τεστ μόνο οι ανεμβολίαστοι που νοσούν για πρώτη φορά.
Αντί λοιπόν να ενισχύεται η διαλυμένη και τελείως υποστελεχωμένη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, αντί να επιταχθούν τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, η «συνταγή» που βρέθηκε από την κυβέρνηση είναι να αποφεύγεται ένα πρόσθετο επιστημονικό εργαλείο που παρέχει μεγαλύτερη ασφάλεια αποτελέσματος και καταγραφής των κρουσμάτων.
Ετσι, τις τελευταίες μέρες, χιλιάδες λαού συνωστίζονται σε ουρές απίστευτης ταλαιπωρίας για ένα δωρεάν rapid test από τις λιγοστές μονάδες ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ που κάνουν μαζικές δειγματοληψίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο κέντρο της Αθήνας σταμάτησαν να γίνονται δωρεάν τεστ στις Λέσχες Φιλίας και πλέον γίνονται τεστ μόνο κατόπιν ραντεβού στα δημοτικά ιατρεία.
Στο μεταξύ, αλαλούμ επικρατούσε χτες για το πώς θα εξασφαλίζουν άδεια απουσίας οι εργαζόμενοι που βγαίνουν θετικοί σε rapid test, αφού την ίδια στιγμή η κυβέρνηση συστήνει να μην κάνουν μοριακό τεστ, το οποίο αποδέχεται ο ΕΦΚΑ για να δικαιολογεί την 5ήμερη απουσία από την εργασία. Οι διευκρινίσεις της κυβέρνησης παραπέμπουν σε έναν ακόμα ανεξήγητο διαχωρισμό, αφού, όπως έλεγε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, παραπέμποντας για …αργότερα τις σχετικές ανακοινώσεις, σε PCR test θα υποχρεώνονται μόνο οι ανεμβολίαστοι, ενώ οι εμβολιασμένοι θα καλύπτονται μόνο με rapid. Σε κάθε περίπτωση, τα κόστη θα φορτώνονται στους εργαζόμενους, αντί να επιβαρύνονται οι εργοδότες.
Εκπτώσεις στην καραντίνα για να λειτουργεί η οικονομία
Κι ενώ ο ιός με τη νέα μετάλλαξη γίνεται ακόμα πιο μεταδοτικός, οι νέες οδηγίες για το καθεστώς καραντίνας που δημοσιοποιήθηκαν, φέρνουν πίσω στην εργασία τους ακόμα και τους νοσούντες υγειονομικούς μετά από μόλις 5 μέρες, χωρίς καν αρνητικό τεστ «εάν είναι ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα»! Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό που έχει εκτεθεί σε κάποιο κρούσμα, εάν είναι εμβολιασμένο με την τρίτη δόση, θα συνεχίζει κανονικά την εργασία του, έχοντας μόνο την υποχρέωση να κάνει ένα τεστ την τρίτη μέρα από τότε που εκτέθηκε. Το προσωπικό δε που εκτέθηκε και έχει κάνει τις δύο δόσεις, θα συνεχίζει την εργασία του έχοντας την υποχρέωση για τεστ την πρώτη, τρίτη και πέμπτη – έβδομη μέρα από την έκθεση.
Ετσι, στα δημόσια νοσοκομεία, με ευθύνη της κυβέρνησης, επικρατεί η παράνοια από τη μία να βρίσκονται σε αναστολή χιλιάδες υγειονομικοί επειδή είναι ανεμβολίαστοι, στο όνομα του να μη μεταδώσουν τον ιό και την ίδια στιγμή να αναγκάζονται ακόμα και νοσούντες με Covid να περιθάλπουν ασθενείς.
Σημειώνεται ότι οι νέες οδηγίες του ΕΟΔΥ για την καραντίνα κάνουν περισσότερες εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα και για το σύνολο του πληθυσμού, με βασικό στόχο να μη διαταραχθεί η οικονομική δραστηριότητα, δηλαδή η κερδοφορία των ομίλων. Ετσι, όσοι νοσούν, θα μένουν καραντίνα μόνο για 5 μέρες από 10 που ίσχυε, είτε είναι ασυμπτωματικοί είτε «τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο – προεξάρχοντος του πυρετού – ελαττώνονται», ένας έλεγχος που θα γίνεται πάντα με «ατομική ευθύνη» και με όρους …αυτοδιάγνωσης. Οπως σημείωσε με απόλυτο κυνισμό ο υπουργός Υγείας, δίνοντας «πράσινο φως» στην εργοδοσία να απαιτεί να επιστρέψει για δουλειά ο εργαζόμενος ακόμα και με συμπτώματα, «δεν χρειαζόταν να επιμένουμε στη 10ήμερη καραντίνα προκειμένου και να έχουμε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και να λειτουργεί η κοινωνία και η οικονομία».
Πάνω από το 30% οι ανεμβολίαστοι, χιλιάδες κατάκοιτοι ακόμη περιμένουν την πρώτη δόση
Κι ενώ η κυβέρνηση σε όλα τα παραπάνω απαντάει με «εμβόλια», ακόμη και σήμερα πάνω από το 32% του πληθυσμού παραμένει ανεμβολίαστο και πάνω από 20.000 άνθρωποι περιμένουν για δεύτερο χρόνο να κάνουν έστω την πρώτη δόση (έχουν γίνει 71.634 αιτήσεις για κατ’ οίκον εμβολιασμό, κι έχουν γίνει μόνο 47.100), οι ΚΟΜΥ διακόπτουν τη λειτουργία τους στα νησιά, εκατοντάδες συμβασιούχοι του ΕΟΔΥ απειλούνται με απόλυση το επόμενο δίμηνο.
Ενώ κατά τη χτεσινή ενημέρωση, σχετικά με την ανάγκη να γίνονται επαναλαμβανόμενα και μαζικά δωρεάν τεστ, ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Υγείας που θα γίνουν την Πέμπτη.
Η επιτακτική ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας και πρόληψης στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κ.λπ. αναδεικνύεται και από τα χτεσινά ευρήματα στα οποία αναφέρθηκε μεταξύ άλλων η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μ. Θεοδωρίδου: «Η επικράτηση της “Ο” έχει προκαλέσει ισχυρές αναταράξεις, έχει καταστήσει αναγκαία τη μελέτη της ανοσολογικής διαφυγής, ωστόσο είναι πολύπλοκο αντικείμενο έρευνας. Ομως όλες οι μελέτες συγκλίνουν ότι η αποτελεσματικότητα των εμβολίων είναι μειωμένη σε σχέση με τις άλλες παραλλαγές. Οι δύο δόσεις είναι ανεπαρκείς. Η τρίτη δόση προσφέρει άμεση προστασία, όμως δεν είναι γνωστή η διάρκεια».
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
92 υγειονομικοί προσβλήθηκαν από κορονοϊό
Τινάζεται στον αέρα η λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων
Ενδεικτική της κατάστασης που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία λόγω των τραγικών ελλείψεων σε προσωπικό είναι η απαγόρευση του επισκεπτηρίου που διέταξε η διοίκηση του μεγαλύτερου νοσοκομείου της χώρας, του «Ευαγγελισμού», καθώς 92 υγειονομικοί βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό! Η δραματική αυτή κατάσταση, που τινάζει στον αέρα τη λειτουργία των νοσοκομείων, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση όχι με ενίσχυση του προσωπικού, αλλά με εκπτώσεις στα υγειονομικά πρωτόκολλα, περιορίζοντας τις μέρες καραντίνας σε 5 για τους υγειονομικούς, που θα εργάζονται ακόμα και με «ήπια συμπτώματα»!
Το νέο αδιέξοδο που υψώνεται αναδεικνύει με δηλώσεις του στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό», Γιώργος Φερεντίνος. Πιο συγκεκριμένα, σημειώνει ότι στο φόντο των τεράστιων ελλείψεων σε προσωπικό «το επισκεπτήριο καλύπτει λειτουργικές ανεπάρκειες του νοσοκομείου. Τι θα γίνει από δω και πέρα, από τη στιγμή που το προσωπικό είναι ελάχιστο και η αναλογία ασθενών προς νοσηλευτές δεν επιτρέπει την έγκαιρη παροχή βοήθειας, σίτισης και ό,τι άλλο προβλέπεται να έχει ένας νοσηλευόμενος; Οι νοσηλευτές δεν μπορούν να είναι ταυτόχρονα σε δέκα θαλάμους, δεν υπάρχουν δωρεάν αποκλειστικές νοσοκόμες του νοσοκομείου για όσους δεν μπορούν να αυτοεξυπηρετηθούν». Και αναδεικνύει ότι «η αναχαίτιση της πανδημίας δεν μπορεί να λειτουργεί τιμωρητικά, με μείωση των εξετάσεων και των επισκέψεων, της έγκαιρης διάγνωσης και θεραπείας των ασθενών στα εξωτερικά ιατρεία, όταν μάλιστα λειτουργούμε και πάλι μονοθεματικά, με χιλιάδες ασθενείς να μένουν εκτός του δημόσιου συστήματος Υγείας». «Η μείωση της καραντίνας, που σε λίγο θα δουλεύουμε και άρρωστοι, η εντατικοποίηση της εργασίας και η έλλειψη προσωπικού, σε συνδυασμό με τον μη περιοδικό έλεγχο του προσωπικού, εμβολιασμένου και μη, δημιουργούν συνθήκες ενδονοσοκομειακής διασποράς και υπερμετάδοσης», υπογραμμίζει.
«Γυρνάς στη δουλειά ακόμα και με συμπτώματα»
Χαρακτηριστική για την κατάσταση με την οποία έρχονται αντιμέτωποι οι υγειονομικοί είναι και η μαρτυρία νοσηλεύτριας σε δημόσιο νοσοκομείο της Κρήτης. Η συγκεκριμένη εργαζόμενη είναι διπλά εμβολιασμένη και νόσησε ήπια.
Καταγγέλλει: «Στο νοσοκομείο όπου δουλεύω δεν μου επιτράπηκε να κάνω PCR τεστ. Παραπέμφθηκα σε Κέντρο Υγείας, με πυρετό, 3 ώρες στην αναμονή. Στις 5 μέρες, μου λένε “γυρνάς κανονικά στη δουλειά”! “Το πρωτόκολλο είναι ίδιο για όλους” ήταν μάλιστα η απάντηση στην επισήμανση ότι έχω ακόμη συμπτώματα. Στις άλλες κλινικές, που είναι πιο υποστελεχωμένες και έχουν 6 – 7 κρούσματα, δεν ξέρω πώς βγαίνουν οι βάρδιες αυτές τις πέντε μέρες. Αντί να πάρουν προσωπικό, λένε “ας μειώσουμε τις μέρες καραντίνας του προσωπικού, κι ας κινδυνεύσουν εργαζόμενοι, ασθενείς, όποιος τη βγάλει”. Με παίρνει η υπεύθυνη λοιμωξιολόγος και μου λέει ότι πρέπει να έρθω σε επαφή με τον ΕΟΔΥ. Πέντε μέρες προσπαθούσα να τους βρω, ήμουν σε αναμονή επί 50 λεπτά, οδηγίες δεν έλαβα ποτέ, δεν υπάρχει έλεγχος, δεν υπάρχει επιτήρηση. Η διασπορά είναι μεγάλη και δεν συμμαζεύεται με ψέματα και μπαλώματα. Πλέον η αναζωπύρωση μας βρίσκει με χειρότερους όρους και σε χειρότερες συνθήκες, και παρ’ όλα αυτά χρησιμοποιούν τα ίδια υποτιθέμενα “μέτρα” και λένε ότι περιμένουν αποτελέσματα. Για ποιον;».
346 νεκροί και πάνω από 160.000 νέα κρούσματα τις τελευταίες πέντε μέρες
Παρά το γεγονός ότι η επιδημιολογική επιτήρηση στη χώρα έχει αφεθεί κι αυτή στα χέρια και την τσέπη του λαού, μόνο τις τελευταίες πέντε μέρες επιβεβαιώθηκαν 160.029 νέα κρούσματα. Χτες τα νέα κρούσματα ήταν 36.246, από τα οποία 13.104 εντοπίστηκαν στην Αττική, 3.856 στη Θεσσαλονίκη, 1.133 στην Αχαΐα, 1.109 στο Ηράκλειο, 863 στη Λάρισα, ενώ 989 είναι υπό διερεύνηση.
Στο ίδιο διάστημα έχασαν τη ζωή τους 346 ασθενείς COVID-19 (78 χτες), ενώ ο τραγικός απολογισμός ανέρχεται σε 20.990 θανάτους συνολικά.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 615, από τους οποίους 522 (84,88%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 93 (15,12%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι, ενώ μόνο το 7% των κλινών ΜΕΘ COVID είναι διαθέσιμες σε όλη τη χώρα.
Σε πέντε Περιφέρειες (Πάτρα, Θεσσαλία, Κρήτη, Αττική και Θεσσαλονίκη) ο μέσος όρος κρουσμάτων από τη μετάλλαξη «Ομικρον» είναι περίπου 70%, ενώ τόσο είναι και το ποσοστό των εισαγωγών σε νοσοκομεία της Αττικής οι οποίες αφορούν μολυσμένους από την «Ομικρον».
Πηγή: Ριζοσπάστης