Αφροδίτη Ρέτζιου: “Το κριτήριο κόστους-υγείας του Υπουργείου Υγείας είναι εγκληματικό. Μας έχουν γυρίσει 70 χρόνια πίσω”
Το 5% των ασθενών που θα προσβληθεί από τον ιό θα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Σήμερα έχουμε 100 κρεβάτια ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Χρειάζονται 500 νοσηλευτές και γιατροί για να μπουν σε λειτουργία.
Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη της Αφροδίτης Ρέτζιου προέδρου της ΟΕΝΓΕ, που δημοσιεύτηκε στο Alt.gr και πιάνει σημαντικές πτυχές του συστήματος Υγείας της χώρας και της ετοιμότητάς της να αντιμετωπίσει την εξάπλωση του κορονοϊού.
Για τα κενά ασφαλείας που υπήρξαν στα πρωτόκολλα του ΕΟΔΥ.
Τις τελευταίες μέρες είδαν το φως της δημοσιότητας γεγονότα που δείχνουν ότι κάτι δεν πήγαινε καλά από την πρώτη μέρα στον τρόπο εντοπισμού εξέτασης και απομόνωσης των ύποπτων κρουσμάτων. Όπως και στη διαδικασία χαρακτηρισμού των περιπτώσεων ως ύποπτα. Όπως τόνισε η κα Ρέτζιου “σε τέσσερα τουλάχιστον νοσοκομεία με πιο πρόσφατο το νοσοκομείο Αλεξάνδρα, αφέθηκαν ύποπτα κρούσματα για πολλές ώρες σε επαφή με το προσωπικό και τους ασθενείς”. Αυτό συμβαίνει γιατί δεν υπήρχαν ξεχωριστοί χώροι να εξεταστούν οι ασθενείς ως ύποπτα κρούσματα χωρίς να έρθουν σε επαφή με τους υπόλοιπους χώρους του νοσοκομείου. Αποτέλεσμα να μπαίνουν σε προληπτική καραντίνα ακόμη και νοσηλευτικό προσωπικό την πιο κρίσιμη ώρα. “Μάλιστα ένα περιστατικό“, συνέχισε, “για να θεωρηθεί ύποπτο και να απομονωθεί χρειαζόταν έγκριση από τον ΕΟΔΥ. Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις ο ΕΟΔΥ αρνούνταν να χαρακτηρίσει ύποπτα περιστατικά παρά την επιμονή των γιατρών.” Κάποιοι από αυτούς τους ασθενείς αποδείχθηκε ότι τελικά είχαν κολλήσει τον ιό Covid-19.
Επικαιροποίηση των πρωτοκόλλων
Η περίπτωση του 67χρονου εκπαιδευτικού που τελικά έχασε τη μάχη για τη ζωή στη Πάτρα είναι ενδεικτική. Ο συγκεκριμένος όταν επισκέφθηκε το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, αρνούνταν ο ΕΟΔΥ να τον χαρακτηρίσει ύποπτο κρούσμα. Και αυτό γιατί δεν είχε ταξιδέψει σε καμία από τις χώρες που βρίσκονταν στη λίστα με τις χώρες υψηλού κινδύνου. ‘Όπως τόνισε η κα Ρέτζιου τότε το Ισραήλ δεν ήταν σε αυτή τη λίστα ακόμη. Τελικά ο ασθενής εισήχθη ως ύποπτο κρούσμα μετά από την επιμονή των γιατρών του.
Σε άλλη περίπτωση 77χρονος ασθενής στο νοσοκομείο Αλεξάνδρα δεν θεωρήθηκε ύποπτο κρούσμα γιατί ο ΕΟΔΥ έλεγε ότι εφόσον είναι απύρετος δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ο συγκεκριμένος ασθενής είχε μόνο βήχα και όχι πυρετό, όπως είπε η κα Ρετζιου. Ευτυχώς για τον ασθενή ο γιατρός του επέμεινε να γίνει η ειδική εξέταση. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι και ο συγκεκριμένος είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό.
Αναμονή 20-30 λεπτά στο τηλέφωνο
Είναι χαρακτηριστικό επίσης, συνέχισε η πρόεδρος των γιατρών, ότι ακόμη και για να βγάλεις τηλεφωνική γραμμή στον ΕΟΔΥ υπάρχει αναμονή 20-30 λεπτά. Αυτό συμβαίνει γιατί είναι ακριβώς η ίδια τηλεφωνική γραμμή και για τα νοσοκομεία και για τους πολίτες.
Το κριτήριο κόστους – οφέλους του υπουργείου υγείας είναι εγκληματικό
Είναι ολοφάνερο πλέον από πολλές περιπτώσεις ότι γίνεται προσπάθεια από τον ΕΟΔΥ να μην στέλνονται πολλά δείγματα για εξέταση λόγω κόστους. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΕΟΔΥ ζητούσε από τους γιατρούς, για να στείλουν δείγμα για εξέταση, πρώτα να αποκλείσουν εκείνοι την περίπτωση της γρίπης.
Το σύστημα υγείας της χώρας έχει επικίνδυνες ελλείψεις
Σε ερώτηση μας για τις ελλείψεις που υπάρχουν συνολικά στο σύστημα υγείας της χώρας απάντησε: Οι ελλείψεις είναι από επικίνδυνες έως εγκληματικές. Σε κανένα νοσοκομείο δεν υπάρχουν επαρκείς κατάλληλοι χώροι για εξετάσεις και απομόνωση των περιπτώσεων που παρουσιάζουν λοίμωξη του αναπνευστικού. Οι ανακοινώσεις και οι διαμαρτυρίες των εργαζομένων του νοσοκομείου Ευαγγελισμός είναι αποδεικτικές της κατάστασης που επικρατεί σε όλη τη χώρα. Τα κενά στην υγεία ήταν πριν την εκδήλωση της πανδημίας 30.000. Καταλαβαίνεται λοιπόν τι σημαίνει αυτό για τις σημερινές έκτακτες ανάγκες.
100 ΜΕΘ ανενεργές
Γνωρίζουμε από επιστημονικά δεδομένα ότι το 20% των κρουσμάτων θα παρουσιάσει βαριά κλινική εικόνα. Ταυτόχρονα το 5% των ασθενών που θα προσβληθεί από τον ιό θα χρειαστεί να νοσηλευθεί σε μονάδες εντατικής θεραπείας (ΜΕΘ). Σήμερα έχουμε 100 κρεβάτια ΜΕΘ που δεν λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού. Χρειάζονται 500 νοσηλευτές και γιατροί για να μπουν σε λειτουργία.
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι πολλοί από τους θανάτους των νοσούντων από τον ιό οφείλονται στην έλλειψη έγκαιρης μηχανικής υποστήριξης της αναπνευστικής τους λειτουργίας. Αυτό εξασφαλίζεται μόνο σε ΜΕΘ. Η κα Ρέτζιου σημείωσε ότι αυτός ήταν ο λόγος που η Ιταλία παρουσίασε τόσους θανάτους. Η συγκεκριμένη χώρα έχει ανάλογο πρόβλημα με την Ελλάδα. Μεγάλες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Το ιστορικό παράδειγμα της Ελλάδας με την έξαρση της πολιομυελίτιδας το 1950, το γνωρίζει και ένας πρωτοετής φοιτητής της Ιατρικής. Η πρώτη εφαρμογή ΜΕΘ τότε εξασφάλισε τη μείωση της θνησιμότητας κατά 50%. Μας έχουν γυρίσει 70 χρόνια πίσω.
Τα έκτακτα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή
Αντί το Υπουργείο Υγείας να αναπτύξει το σύστημα υγείας ως απάντηση στην πανδημία, αλλάζει χρήση σε κλινικές και μετακινεί προσωπικό. Για παράδειγμα στο νοσοκομείο του Ρίο μετατρέψανε την κλινική ΩΡΛ σε πνευμονολογική. Με τέτοια μπαλώματα όχι μόνο δεν καλύπτουν τις έκτακτες ανάγκες αλλά αυξάνουν τις ελλείψεις και σε άλλους τομείς.
Παίρνουν τηλέφωνο τη διοίκηση του κάθε νοσοκομείου και ρωτάνε «πόσα κενά κρεβάτια έχετε σήμερα;». Αυτά τα δεσμεύουν για τις έκτακτες ανάγκες. Αυτό δεν είναι λύση.
Το Υπ. Υγείας θα έπρεπε να ανοίξει τα νοσοκομεία που έκλεισε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ- ΝΔ το 2013. Πρόκειται για τα νοσοκομεία (Λοιμωδών, Πολυκλινική, Πατησίων κ.α.) που δεν άνοιξε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ 5 χρόνια, παρά τις δεσμεύσεις της. Γνωρίζουμε ότι δεν είναι σε θέση να χτίσουν ένα νοσοκομείο σε 48 ώρες, ας ανοίξουν αυτά που κλείσανε.
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε 2.000 έκτακτες προσλήψεις για να καλύψει τα 30.000 κενά. Σαν να μην έφτανε αυτό το Υπ. Υγείας δήλωσε ότι σε αυτούς τους 2.000 δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε ένας γιατρός. Ο λαός δεν έχει μόνο την ευθύνη που του έχουν αναθέσει η κυβέρνηση, να σωθεί από μόνος του, έχει χρέος να παλέψει μαζί με τους υγειονομικούς για την πλήρη κάλυψη των σύγχρονων αναγκών του.