Εκλογές ΕΙΝΑΠ-ΟΕΝΓΕ: Ψήφο στη ΔΗΠΑΚ – Η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα να ακουστεί πιο δυνατά! (Ψηφοδέλτιο)
Η θέση κάθε συναδέλφου που δεν έγινε γιατρός για να τα κονομάει από τον ανθρώπινο πόνο, που θέλει να ζει με αξιοπρέπεια από το μισθό του, χωρίς φακελάκια και εξαρτήσεις, που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με επιστημονικά κριτήρια και όχι με κριτήριο την τσέπη του ασθενούς είναι εδώ
Αφού αναφέρεται στον αγώνα που δίνουν από την πρώτη στιγμή της πανδημίας οι υγειονομικοί, με σύνθημα «Κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή», σημειώνει:
«Σπάσαμε “το φράγμα της σιωπής”. Αποκαλύψαμε τις εγκληματικές ευθύνες της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αναδείξαμε τα προβλήματα, διεκδικήσαμε μέτρα για την αποφασιστική ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας. Κόντρα στην προσπάθεια της κυβέρνησης και των διοικήσεων αλλά και των επίσημων και ανεπίσημων εκπροσώπων τους μέσα στα νοσοκομεία, που με συκοφαντίες, απειλές, τρομοκρατία, ακόμα και πειθαρχικές διώξεις, προσπάθησαν να μας φιμώσουν και να επιβάλουν σιγή νεκροταφείου. Οι αγώνες μας στάθηκαν η ασπίδα προστασίας του κλάδου».
Αναφερόμενη στο δημόσιο σύστημα Υγείας, η ΔΗΠΑΚ τονίζει ότι «δεν άντεξε την πίεση όχι επειδή ο κορονοϊός ήταν απρόβλεπτη απειλή αλλά επειδή τα όριά του καθορίζονται κάθε φορά με κριτήριο τις “αντοχές” της οικονομίας και τα κέρδη των λίγων. Αυτό είναι το τραγικό αποτύπωμα της εγκληματικής πολιτικής Υγείας – εμπόρευμα. Γι’ αυτό την ώρα που τα δημόσια νοσοκομεία στέναζαν, οι επιχειρηματίες στην Υγεία κράτησαν, ελέω κυβέρνησης, το 95% των κρεβατιών τους Covid free».
Για το «νέο ΕΣΥ» σημειώνει ότι προβλέπει «νέο γύρο συγχωνεύσεων και καταργήσεων νοσοκομείων, ΣΔΙΤ, για να κερδοφορεί ακόμα περισσότερο ο ιδιωτικός τομέα της Υγείας. Προβλέπει ενίσχυση της επιχειρηματικής λειτουργίας των δημόσιων νοσοκομείων, με λιγοστή κρατική χρηματοδότηση, ακόμα μεγαλύτερη αφαίμαξη των ασθενών, ακόμα μεγαλύτερο χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των υγειονομικών».
«Ο αγώνας που δίνουμε είναι δύσκολος, μακρύς, δεν είναι έργο μιας πράξης. Συγκρούεται με τη στρατηγική της ΕΕ της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης της Υγείας, με την πολιτική όλων των κυβερνήσεων, οποιασδήποτε απόχρωσης. Ολες οι κυβερνήσεις θυσιάζουν τα δικαιώματά μας, την υγεία μας, ακόμα και την ίδια μας τη ζωή για τα κέρδη των λίγων».
Να γίνει η ΕΙΝΑΠ δύναμη κρούσης και διεκδίκησης
Με βάση τα παραπάνω, η ΔΗΠΑΚ τονίζει την ανάγκη ανάδειξης ενός μαχητικού ΔΣ στις αρχαιρεσίες της ΕΙΝΑΠ, ώστε «η μεγαλύτερη Ενωση των νοσοκομειακών γιατρών της χώρας να είναι δύναμη κρούσης και διεκδίκησης των δίκαιων αιτημάτων μας.
Να είναι η φωνή των γιατρών του δημόσιου συστήματος Υγείας και όχι στήριγμα και απολογητής της μίας ή της άλλης κυβέρνησης».
«Η ΔΗΠΑΚ είναι εγγύηση σε αυτήν την κατεύθυνση. Οι δυνάμεις της ΔΗΠΑΚ πρωτοστατήσαμε σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη στα νοσοκομεία με ανιδιοτέλεια και αταλάντευτη στάση», σημειώνεται στη διακήρυξη, θυμίζοντας την καθοριστική συμβολή της ως πρώτης δύναμης στην ΟΕΝΓΕ στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, στην αποκάλυψη των εγκληματικών ευθυνών της στη διαχείριση της πανδημίας, στην οργάνωση του αγώνα των υγειονομικών κ.λπ.
Κάνοντας κριτική στις άλλες δυνάμεις, η ΔΗΠΑΚ σημειώνει:
«Ψήφος στη ΔΗΚΝΙ (ΝΔ) σημαίνει συμφωνία με την εγκληματική διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση, σημαίνει αθώωση όλων όσοι ευθύνονται για την άθλια κατάσταση που βιώνουμε».
«Καμία εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του ΕΚΑ (ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΛΑΕ, ΣΕΚ κ.ά.). Δεν μπορούν και δεν θέλουν να οργανώσουν τον αγώνα των νοσοκομειακών γιατρών. Με γραμμή και μεγαλοστομίες ενάντια “στη χειρότερη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ” για άλλη μια φορά σπρώχνουν σε γραμμή ενσωμάτωσης και ρίχνουν νερό στον μύλο της κυβερνητικής εναλλαγής, του ΣΥΡΙΖΑ».
«Καμία ψήφο στο ΜΕΤΩΠΟ (ΣΥΡΙΖΑ). “Ξύπνησαν” ξαφνικά από τη χειμερία νάρκη στην οποία είχαν βυθιστεί μετά από τεσσεράμισι χρόνια μαχητικής υπεράσπισης της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ – του νόμου διευθέτησης του χρόνου εργασίας στους γιατρούς, των DRGs, του Νοσοκομείου Σαντορίνης».
«Οσο για τη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ (ΚΙΝΑΛ – πάλαι ποτέ ΠΑΣΟΚ) και τις ανεξάρτητες παρατάξεις ΑΙΣ – ΑΙΚ, έλαμψαν διά της απουσίας τους, αφού η τελευταία φορά που ακούσαμε κάτι από αυτές ήταν στις προηγούμενες εκλογές».
Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα
«Η θέση κάθε συναδέλφου που δεν έγινε γιατρός για να τα κονομάει από τον ανθρώπινο πόνο, που θέλει να ζει με αξιοπρέπεια από τον μισθό του, χωρίς φακελάκια και εξαρτήσεις, που θέλει να προσφέρει τις υπηρεσίες του με επιστημονικά κριτήρια και όχι με κριτήριο την τσέπη του ασθενούς είναι εδώ», υπογραμμίζει.
Στις διεκδικήσεις περιλαμβάνονται οι μαζικές προσλήψεις προσωπικού, μονιμοποιήσεις συμβασιούχων, καμιά απόλυση υγειονομικού, επιστροφή όσων είναι σε αναστολή, άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ για επαναφορά μισθών, συντάξεων και εφάπαξ στα επίπεδα πριν από τις περικοπές του 2012, καταβολή του συνόλου των αναδρομικών, επαναφορά του 13ου – 14ου μισθού και επιδόματος άδειας, ανθυγιεινής εργασίας, άμεση ένταξη στα ΒΑΕ, πληρωμή του συνόλου των δεδουλευμένων εφημεριών και αυτοτελής φορολόγηση των τακτικών εφημεριών, αφορολόγητες πρόσθετες εφημερίες. Κατάργηση της υποχρεωτικής υπηρεσίας υπαίθρου ως προαπαιτούμενου για τη συμμετοχή στις εξετάσεις για την ειδικότητα. Κατάργηση κάθε σχεδίου για «foundation year» ή άλλου είδους φραγμών. Αποκλειστική κρατική ευθύνη και χρηματοδότηση για δωρεάν εκπαίδευση – επιμόρφωση όλων των γιατρών, παροχή συγγραμμάτων και συμμετοχή σε επιστημονικά συνέδρια. Τέλος, η γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, η επαναλειτουργία των νοσοκομείων που έχουν κλείσει όλα τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν πρόκειται να συμφιλιωθούμε με τη βαρβαρότητα! Σήμερα, στον 21ο αιώνα, με την αλματώδη ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να ζήσουμε τη ζωή που μας αξίζει. Παίρνουμε την κατάσταση στα χέρια μας. Η υπεράσπιση της αξιοπρέπειάς μας, της υγείας και της ζωής μας είναι δική μας υπόθεση. Για απολύτως δωρεάν, σύγχρονες, υψηλού επιπέδου υπηρεσίες Υγείας για όλο τον λαό! Για το δικαίωμα στη ζωή! Για ζωή με δικαιώματα! Η φωνή της διεκδίκησης και του αγώνα να ακουστεί πιο δυνατά!», καταλήγει η διακήρυξη.
Το ψηφοδέλτιο της ΔΗΠΑΚ