Ηλίας Σιώρας: Εμείς οι Έλληνες γιατροί εμπνεόμαστε από τα λόγια, τις πράξεις και την επαναστατική δράση του γιατρού Τσε Γκεβάρα
“Ένας επαναστάτης γιατρός που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, ορκίζεται στον Ιπποκράτη και στο δίκιο του λαού. Ο σύγχρονος νέος γιατρός πρέπει να προσθέσει στο ανθρωπιστικό του οπλοστάσιο τα λόγια και τα έργα του Πέτρου Κόκκαλη, του Γρηγόρη Λαμπράκη και την παγκόσμια κληρονομιά του Τσε Γκεβάρα.”
«Εμείς οι Έλληνες γιατροί, κόντρα στο ρεύμα του ατομικισμού, της μοιρολατρίας και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό, εμπνεόμαστε από τα λόγια, τις πράξεις και την επαναστατική δράση του ΓΙΑΤΡΟΥ Τσε Γκεβάρα. Εμπνεόμαστε και σήμερα από το βαθύ ανθρωπισμό του Τσε, από την διεθνιστική υγειονομική αλληλεγγύη της σοσιαλιστικής Κούβας», τόνισε ο Ηλίας Σιώρας, καρδιολόγος, πρώην Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», στην εκδήλωση τιμής και μνήμης για τα 55 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο STUDIO art cinema, το Σάββατο 8/10/2022, παρουσία της Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς, κόρης του κομμουνιστή γιατρού επαναστάτη.
Μιλώντας ως γιατρός ο Ηλίας Σιώρας επεσήμανε προσθέτοντας το λαμπρό παράδειγμα που έδωσε η Κούβα στην αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού: «Την ώρα που θρηνούμε επίσημα πάνω από 6 εκ. νεκρούς με πρώτη χώρα σε θανάτους – την παγκόσμια ιμπεριαλιστική δύναμη των ΗΠΑ – η Κούβα αντιστέκεται και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Ο Τσε Γκεβάρα, ο γιατρός και επαναστάτης Τσε, δικαιώνεται».
Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία του Ηλία Σιώρα στην εκδήλωση:
Ο άνθρωπος πρέπει να περπατά με το κεφάλι ψηλά, κόντρα στον ήλιο, μέχρι που ο ήλιος να του κάψει το μέτωπο, σφραγίζοντάς το με τη σφραγίδα της τιμής. Όποιος περπατά με σκυμμένο κεφάλι χάνει την τιμή!
Αυτά τα λόγια του Τσε Γκεβάρα, έχει επιλέξει η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών γιατρών Ελλάδας, η ΟΕΝΓΕ, και κοσμούν κυριολεκτικά την πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής της διεύθυνσης.
Εμείς οι Έλληνες γιατροί, κόντρα στο ρεύμα του ατομικισμού, της μοιρολατρίας και της υποταγής στον ιμπεριαλισμό, εμπνεόμαστε από τα λόγια, τις πράξεις και την επαναστατική δράση του ΓΙΑΤΡΟΥ Τσε Γκεβάρα.
Αντίστοιχα διδασκόμαστε από την ιατρική πράξη και την επαναστατική αγιοσύνη του Πέτρου Κόκκαλη, του Γρηγόρη Λαμπράκη του Τζαμαλούκα και των εκατοντάδων ή και χιλιάδων γιατρών που πρόταξαν το «ΕΜΕΙΣ» και όχι το «ΕΓΩ» στη φοβερή δεκαετία του 40, στη δικτατορία, στα ξερονήσια.
Εμπνεόμαστε και σήμερα από το βαθύ ανθρωπισμό του Τσε, και παλεύουμε νυχθημερόν στα Νοσοκομεία σε καιρούς δύσκολους, μέσα στην πανδημία, στις τρομερές ελλείψεις σε προσωπικό και δομές, κόντρα στη βαρβαρότητα του καπιταλιστικού κέρδους που έχει αναγάγει την υγεία του Λαού στον πιο κερδοφόρο τομέα.
Αυτό βέβαια που κατάφεραν πολλοί γιατροί και νοσηλευτές στην πατρίδα μας είναι ασύγκριτα μικρό, μπροστά στην διεθνιστική μπριγάδα των γιατρών του νησιού της Επανάστασης που «έβαλε κυριολεκτικά τα γυαλιά» όχι μόνο στην καπιταλιστική Ιταλία, αλλά σε όλο τον κόσμο.
Σ΄ αυτά τα 70 και πλέον χρόνια της Κουβανικής σοσιαλιστικής επανάστασης, είναι αναρίθμητες οι διεθνιστικές αποστολές γιατρών, νοσηλευτών, φαρμάκων και λοιπού υγειονομικού υλικού, στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στη χειμαζόμενη υγειονομικά Αφρική, στο Μεξικό, ακόμα και η δωρεάν παροχή υπηρεσιών σε ανήμπορους πολίτες των ΗΠΑ.
Μετά το φοβερό πυρηνικό ατύχημα του Τσέρνομπιλ το 1986, ξεκίνησε άμεσα υγειονομική βοήθεια σε προσβεβλημένους από τη ραδιενέργεια. Από τότε μέχρι και σήμερα συνεχίζεται αδιάλειπτα η διεθνιστική αλληλεγγύη στα παιδιά του Τσέρνομπιλ, παρά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης και το συνεχιζόμενο δολοφονικό εμπάργκο των ΗΠΑ.
Διαβάζουμε στον ημερήσιο τύπο, δεκάδες χρόνια μετά την έκρηξη του Τσερνομπίλ.<< «Ακόμα και σήμερα, χαρακτηριστική αλλά όχι μοναδική περίπτωση, είναι ένας ειδυλλιακός παράδεισος, η παραλία Ταράρ, κοντά στην Αβάνα, που βρίσκουν γαλήνη εκατοντάδες παιδιά το χρόνο, με σοβαρά προβλήματα υγείας. Το πρόγραμμα είναι εντελώς δωρεάν και ήδη γύρω στα 20.000 παιδιά έχουν φιλοξενηθεί.»
Να σημειωθεί ότι αυτός ο χώρος που εφαρμόζονται τα τρίμηνα προγράμματα θεραπείας, πριν την επανάσταση ήταν τόπος αναψυχής πλούσιων Αμερικανών και Κουβανών.
Πριν την επανάσταση, το 1952 ο Τσε, ανήσυχο πνεύμα, περιόδευσε σε όλη τη Λατινική Αμερική με το φίλο του Αλμπέρτο Γρανάδο με τη γνωστή σε όλους μοτοσυκλέτα και περιγράφει τη φτώχεια και τις αγωνίες του στο περίφημο «Ημερολόγιο». Στο γκέτο των λεπρών, στο Περού, στις όχθες του Αμαζονίου συντελέστηκε πράξη ύψιστου συμβολισμού και ηρωισμού. Την ημέρα των γενεθλίων του κολύμπησε 3 μίλια για να φτάσει στην «άλλη όχθη» των λεπρών, των καταπιεσμένων, που η ομάδα των υγειονομικών απέφευγε να τους πλησιάσει. Και ήταν ακόμα φοιτητής ιατρικής!!
Για να κατανοήσουμε βαθύτερα τις ρίζες της διεθνιστικής υγειονομικής αλληλεγγύης της σοσιαλιστικής Κούβας αλλά και την αδιαμφισβήτητη εκπληκτική πρόοδο στην ιατρική, ΑΞΙΖΕΙ να δούμε μερικά μικρά αποσπάσματα της ιστορικής ομιλίας του Τσε τον Αύγουστο του 1960, σε Κουβανούς φοιτητές της Ιατρικής.
Έχουμε το δικαίωμα και την υποχρέωση να είμαστε πρώτα απ΄ όλα επαναστάτες γιατροί, δηλαδή άτομα που θέτουν τις τεχνικές γνώσεις του επαγγέλματός τους στην υπηρεσία της επανάστασης και του Λαού. Παρακάτω καταδεικνύοντας την ανάγκη αλλαγής του τρόπου σκέψης των γιατρών λέει:
Να ξαναφέρουμε στο νου μας, τι πίστευε ο καθένας μας ως γιατρός πριν την επανάσταση. Να το κάνουμε με βαθύ κριτικό ενθουσιασμό. Θα συμπεράνουμε τότε ότι όλα όσα πιστεύαμε και νοιώθαμε εκείνη την παλιά εποχή, πρέπει να παραμεριστούν και ότι ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΕΙ. Αν ο καθένας από μας γίνει αρχιτέκτονας αυτού του νέου τύπου ανθρώπου για τον εαυτό του, αυτό θα κάνει πιο εύκολη τη δημιουργία της νέας κοινωνίας.
Εδώ προφανώς βάζει στην ημερήσια διάταξη τη βασική επαναστατική αρχή «ένας για όλους και όλοι για έναν».
Αναφερόμενος στο θαύμα του προγράμματος εξηλεκτρισμού: όταν ένα βράδυ τα παιδιά έφτασαν στο σχολείο και είδαν για πρώτη φορά ηλεκτρικό φως, αναφώνησαν ότι ΤΑ ΑΣΤΕΡΙΑ ΗΤΑΝ ΧΑΜΗΛΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗ ΝΥΧΤΑ!!
Καυτηριάζοντας την ταύτιση της αλληλεγγύης με την ελεημοσύνη, αλλά και την αντίληψη ότι ο γιατρός έχει εξουσία στον άρρωστο αναφέρει: Δεν πρέπει να πλησιάζουμε το λαό για να λέμε «Να ’μαστε ερχόμαστε να σας ελεήσουμε με τη παρουσία μας, να σας διδάξουμε την επιστήμη μας, να καταδείξουμε τα λάθη σας, την έλλειψη λεπτότητας και στοιχειώδους γνώσης που σας διακρίνει». Πρέπει να τον πλησιάζουμε με ερευνητικό ζήλο και ταπεινό πνεύμα, για να μαθαίνουμε από αυτή τη μεγάλη πηγή σοφίας που είναι ο λαός.
Είπε πολλά σ΄αυτή την ιστορική ομιλία. Έκλεισε με τη γνωστή φράση του Χοσέ Μαρτίι την οποία πρέπει να εφαρμόζουμε διαρκώς. «Ο καλύτερος τρόπος να πεις κάτι είναι να το κάνεις»!!
Μόνο κάτω από τέτοιες αντιλήψεις και πρακτικές προέκυψαν ύψιστα δείγματα διεθνιστικής ιατρικής αλληλεγγύης με την καθοδήγηση του Κ.Κ.Κούβας και του Φ. Κάστρο.
1960 αποστολή υγειονομικών στη Χιλή στους σεισμοπαθείς.
Από το 1963 η Κούβα έχει στείλει σε άλλες χώρες πάνω από 400.000 επαγγελματίες υγείας σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Για τα παιδιά του Τσέρνομπιλ αναφερθήκαμε.
Το 2005 ο Φιντέλ σε τελετή αποφοίτησης 1905 γιατρών, ανακοινώνει τη δημιουργία διεθνούς οργάνωσης γιατρών «που θα είναι ικανή να καταπολεμήσει το θάνατο». Ονομάστηκε «Διεθνές Τάγμα ιατρών Henry Reeve» για καταστάσεις καταστροφών και σοβαρών επιδημιών. Ο Π.Ο.Υ. το 2017 βράβευσε το τάγμα τιμώντας το έργο των γιατρών για την καταπολέμηση του ιού Empola στη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία, τη Γουινέα.
Από το 1960 σχεδόν 36.000 μη Κουβανοί φοιτητές ιατρικής από 141 χώρες, κυρίως της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής αποφοίτησαν από πανεπιστήμια της Κούβας, ενώ οι υποτροφίες σε φτωχούς φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες.
Την ταξιαρχία Henty Reeve τη γνωρίσαμε πρόσφατα με αφορμή τη πανδημία. Το υγειονομικό σύστημα της Κούβας, το έζησε ο λαός της Κούβας με την πανδημία. Είχε και έχει αναλογικά με τον πληθυσμό, τις λιγότερες μολύνσεις, νοσηλείες και θανάτους σε όλον τον κόσμο.
Η εκπληκτική λειτουργία εκτεταμένου δικτύου Π.Φ.Υ. είναι το μυστικό της επιτυχίας. Η Ιπποκράτειος ρήση το «προσλαμβάνειν κάλλιον του θεραπεύειν» βρήκε έκφραση στα λόγια του Τσε Γκεβάρα και στην πράξη στο νησί της επανάστασης.
Με αφορμή τη δράση και τη συνεχιζόμενη προσφορά της ταξιαρχίας Henty Reeve, αναπτύχθηκε σημαντική πρωτοβουλία στην Ελλάδα με δεκάδες χιλιάδες υπογραφές και παγκόσμια για να απονεμηθεί το βραβείο Nobel Ειρήνης.
Την ώρα που θρηνούμε επίσημα πάνω από 6 εκ. νεκρούς με πρώτη χώρα σε θανάτους – την παγκόσμια ιμπεριαλιστική δύναμη της ΗΠΑ – η Κούβα αντιστέκεται και αποτελεί φωτεινό παράδειγμα. Ο Τσε Γκεβάρα, ο γιατρός και επαναστάτης Τσε, δικαιώνεται. Οι εχθροί του Κουβανέζικου λαού ταπεινώθηκαν.
Η επανάσταση στο υγειονομικό σύστημα του Τσε και του Φιντέλ καλά κρατεί.
Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε, εφαρμόζουμε, συνεχίζουμε.
Ένας επαναστάτης γιατρός που ζει και εργάζεται στην Ελλάδα, ορκίζεται στον Ιπποκράτη και στο δίκιο του λαού. Ο σύγχρονος νέος γιατρός πρέπει να προσθέσει στο ανθρωπιστικό του οπλοστάσιο τα λόγια και τα έργα του Πέτρου Κόκκαλη, του Γρηγόρη Λαμπράκη και την παγκόσμια κληρονομιά του Τσε Γκεβάρα.