Μαζική η συγκέντρωση – αγωνιστική υποδοχή του Υπουργού Υγείας στο Νοσοκομείο Λήμνου (ΦΩΤΟ)

Αμετανόητος παραμένει στην ανθυγιεινή πολιτική εμπορευματοποίησης της υγείας αντιστρέφοντας τα δεδομένα για την τραγική υποστελέχωση του νοσοκομείου και των άλλων δομών υγείας της Λήμνου

Μαζικά συμμετείχαν οι εργαζόμενοι, κάτοικοι και επισκέπτες της Λήμνου στη συγκέντρωση – αγωνιστική υποδοχή του Υπουργού Υγείας έξω από το νοσοκομείο του νησιού, στην οποία καλούσαν τα εργατικά σωματεία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

  Στη συγκέντρωση μίλησε ο Κώστας Μαδυτινός, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Λήμνου της ΑΔΕΔΥ (επισυνάπτουμε την ομιλία) και συνέχεια εγκρίθηκε από τη  συγκέντρωση ψήφισμα (βλέπε πιο κάτω) το οποίο οι εκπρόσωποι των σωματείων απαίτησαν να παραδώσουν στον κ.Γεωργιάδη.

  Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ακούστηκαν συνθήματα όπως «Τέρμα πια η κοροϊδία Θέλουμε δημόσια και δωρεάν υγεία», «Φάρμακα – γιατρούς – δωρεάν υγεία τώρα να πληρώσει η εργοδοσία», «Τα νοσοκομεία δεν είναι επιχειρήσεις  Κάντε τώρα μαζικές προσλήψεις», «Δώστε λεφτά για την υγεία Και όχι για του ΝΑΤΟ τα σφαγεία», ενώ με το άκουσμα της άφιξης του υπουργού που οι παρατρεχάμενοι φρόντισαν να το βάλουν στο νοσοκομείο από άλλη είσοδο για να μην αντιμετωπίσει την οργή των εργαζομένων, ακούστηκε το σύνθημα «Χωρίς γιατρούς δεν ζούμε στα σύνορα εμείς  Άδωνι κατέβα κάτω να μας δεις».

  Μετά από αρκετή ώρα και αφού κρατούσαν τους διαδηλωτές έξω στον ήλιο σε αναμονή, ο υπουργός δέχτηκε αντιπροσωπία των εκπροσώπων των σωματείων όπου του παρέδωσαν το ψήφισμα και μετέφεραν την αγανάκτηση του λαού της Λήμνου για τις τραγικές ελλείψεις στο νοσοκομείο και τις άλλες δομές υγείας του νησιού.

  Ο κ. Γεωργιάδης, αφού έκανε τον ανήξερο για τον κόσμο που διαδήλωνε έξω από το νοσοκομείο, αντέστρεψε την οδυνηρή πραγματικότητα για τις δημόσιες δομές υγείας του νησιού, δεν δεσμεύτηκε σχεδόν σε τίποτα στα αιτήματα του ψηφίσματος και είπε ότι το νοσοκομείο είναι σε καλύτερη μοίρα επί των ημερών της ΝΔ. Συμπεριφέρθηκε δηλαδή όπως και στις επισκέψεις του στα άλλα νησιά, παρουσιάζοντας μια ψεύτικη, ωραιοποιημένη εικόνα των δημόσιων δομών υγείας των νησιών.

  Από τα 22 οργανικά κενά γιατρών σε σύνολο 44, σύμφωνα με τον ελλιπή Οργανισμό του νοσοκομείου, είπε ότι θα προκηρυχθούν 3-4 θέσεις γιατρών, ενώ μίλησε για κάλυψη του 91% των συνολικών θέσεων υγειονομικού προσωπικού του νοσοκομείου, τσουβαλιάζοντας μόνιμους, επικουρικούς, συμβασιούχους, ιδιώτες γιατρούς με μπλοκάκι και προκαλώντας δικαίως το σχόλιο ότι οι αριθμοί ευημερούν αλλά οι εργαζόμενοι δυστυχούν.

  Ανέφερε ότι η πληρότητα του νοσοκομείου σε ασθενείς είναι 31%, αλλά δεν απάντησε στο ότι αιτία είναι ότι οι ασθενείς ψάχνουν να βρουν τη γιατρειά τους εκτός Λήμνου λόγω έλλειψης γιατρών. Επίσης, έκανε ότι δεν άκουσε στην προτροπή των συνδικαλιστών να κατέβει να τα πει αυτά στους διαδηλωτές.

  Απαντώντας σε ερωτήματα εκπροσώπου των υπό απόλυση συμβασιούχων εργαζομένων σε καθαριότητα, σίτιση και φύλαξη, για να δοθούν αυτές οι υπηρεσίες σε εργολάβους, είπε ότι ήταν επιλογή τους να εργάζονται ως συμβασιούχοι, (μας θυμίζει την υφυπουργό παιδείας που απαντώντας για τα δικαιώματα των μητέρων αναπληρωτριών εκπαιδευτικών στην άδεια επαπειλούμενης κύησης και μητρότητας, είπε ότι ήταν επιλογή τους να εργαστούν ως αναπληρώτριες), λες και είχαν και άλλη επιλογή με την ανεργία που έχει χτυπήσει κόκκινο και εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησής του. Συμπλήρωσε δε ότι οι υπηρεσίες δεν θα δοθούν σε εργολάβους αν δεν κρίνονται οικονομικά συμφέρουσες για το νοσοκομείο, (άραγε ποιος θα το κρίνει αυτό) και ότι δεν είναι στις πρώτες προτεραιότητες της κυβέρνησής του, η μονιμοποίησή τους. Επιβεβαίωσε έτσι, ότι τα όποια κονδύλια δίνουν για την υγεία πάνε στο μεγαλύτερο μέρος τους στις επιχειρήσεις και στους ιδιώτες που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας.

  Δεν αναφέρθηκε καν στις άλλες δομές υγείας του νησιού (αγροτικά ιατρεία, στελέχωση του ΕΚΑΒ με μόνιμο προσωπικό, ιατρείο ΠΕΔΥ Μύρινας που είναι κλειστό, περιφερειακό ιατρείο Μούδρου χωρίς γιατρούς).

  Τέλος, σε σχόλιο συνδικαλιστή ότι με την πολιτική τους που απαξιώνει τη δημόσια και δωρεάν υγεία οδηγούν εκτός των άλλων και στη συρρίκνωση του πληθυσμού της Λήμνου, προσπάθησε να γενικεύσει το πρόβλημα λέγοντας ότι ο πληθυσμός συρρικνώνεται παντού σε όλες τις ηπείρους!!!. Και μίλησε για την υπογεννητικότητα. Έκρυψε έτσι τις ευθύνες και της κυβέρνησής που δημιουργεί αντικίνητρα και απωθεί τα νέα ζευγάρια να μείνουν στα νησιά.

  Οι εκπρόσωποι των σωματείων καταδίκασαν αυτή τη στάση του Υπουργού Υγείας και δήλωσαν αποφασισμένοι να συνεχίσουν των αγώνα, ακόμα πιο μαζικά για την διεκδίκηση των δίκαιων αιτημάτων τους, για πραγματικά δημόσια και δωρεάν υγεία.

ΨΗΦΙΣΜΑ

Της συγκέντρωσης της 30 Αυγούστου 2024 στο Νοσοκομείο Λήμνου

  Οι εργαζόμενοι, οι κάτοικοι και επισκέπτες της Λήμνου που συγκεντρωθήκαμε σήμερα Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024 στο Νοσοκομείου Λήμνου, εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για τη συνεχιζόμενη υποστελέχωση του νοσοκομείου, αλλά και των άλλων δομών υγείας της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου.

  Η τραγική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι δομές υγείας των ακριτικών νησιών μας και μας οδηγούν στο να βάζουμε βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουμε την υγεία μας, είναι αποτέλεσμα της πολιτικής τόσο της σημερινής, όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων που χειρίζονται την υγεία ως εμπόρευμα και όχι ως κοινωνικό αγαθό που πρέπει να παρέχεται σε όλους δωρεάν, με το απαραίτητο μόνιμο υγειονομικό προσωπικό και τις δομές που έχει ανάγκη ο λαός.

  Που επιβάλουν στα δημόσια νοσοκομεία να λειτουργούν με όρους επιχείρησης και θεωρούν κόστος την πλήρη στελέχωσή τους με μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό, καθώς και με τον αναγκαίο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. 

Διαδηλώνουμε σήμερα και ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ:

Για το νοσοκομείο του νησιού μας μαζικές προσλήψεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης μόνιμων γιατρών, όλων των ειδικοτήτων και όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για τη στελέχωση του Νοσοκομείου Λήμνου.

Άμεσα να προσληφθούν δεύτερος, παθολόγος, χειρουργός, καρδιολόγος, νεφρολόγος, ακτινολόγος, ΩΡΛ,  ψυχίατρος. Να καλυφθεί η κενή θέση των 2 ιατρών γενικής ιατρικής, του ουρολόγου και οι 7 κενές θέσεις των ειδικευόμενων γιατρών.

Να καλυφθούν οι 2 κενές θέσεις του τοπικού ιατρείου Μύρινας του ΠΕΔΥ (πρώην ΙΚΑ).

Νέο Οργανισμό του Νοσοκομείου Λήμνου, που να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες των κατοίκων του νησιού, αφού ο υπάρχων κρίνεται ελλιπής και επικίνδυνος.

Οικονομικά, διοικητικά και επιστημονικά κίνητρα για τους γιατρούς στα νοσοκομεία των νησιών μας στο πλαίσιο των ομόφωνων αποφάσεων της ΟΕΝΓΕ και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου.

Αυξήσεις στο ιατρικό μισθολόγιο και αναπροσαρμογή του επιδόματος αγόνου.

Κάλυψη των αναγκών σε μόνιμο νοσηλευτικό, παραϊατρικό και βοηθητικό προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες.

Καμία απόλυση επικουρικού, καμία απόλυση συμβασιούχου στο νοσοκομείο. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Αυξήσεις στους μισθούς των υγειονομικών.

Ίδρυση και λειτουργία ΜΕΘ και ΜΑΦ στο νοσοκομείο Λήμνου με όλο το απαραίτητο εξειδικευμένο μόνιμο προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό. 

Προμήθεια και λειτουργία μαγνητικού τομογράφου για το νοσοκομείο.

Προκήρυξη της κατασκευής της ψυχιατρικής πτέρυγας

Στελέχωση όλων των περιφερειακών και αγροτικών ιατρείων της Λήμνου και του Αγίου Ευστρατίου με όλο το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και λοιπό υγειονομικό προσωπικό.

Αγροτικά ιατρεία σε όλα τα χωριά.

Για το νησί μας, πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ με πτητικά μέσα για τις αναγκαίες αερομεταφορές –  λειτουργία σταθμού εναέριων μέσων ΕΚΑΒ στη Λήμνο.

Δημιουργία σταθμών του ΕΚΑΒ, σε καίρια σημεία του νησιού, με οχήματα επανδρωμένα με διασώστες για άμεση παρέμβαση στα απομακρυσμένα χωριά του νησιού. 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: