Ο ΕΦΕΤ παραδέχτηκε ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν αυγά με fipronil
Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ εντάσσει την Ελλάδα στα «μέχρι σήμερα εμπλεκόμενα κράτη» στο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά από τη δραστική ουσία fipronil (εντομοκτόνο – ακαρεοκτόνο).
Με επίσημη ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ (Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων) εντάσσει την Ελλάδα στα «μέχρι σήμερα εμπλεκόμενα κράτη» στο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά από τη δραστική ουσία fipronil (εντομοκτόνο – ακαρεοκτόνο).
Στην Κατιούσα έχουμε αναφερθεί έγκαιρα στο σκάνδαλο με τα μολυσμένα αυγά, με άρθρο που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.
Στην ανακοίνωσή του ο ΕΦΕΤ αφού περιγράφει το εντομοκτόνο και αναφέρει τις εγκεκριμένες και μη χρήσεις του, ενημερώνει ότι εισάχθηκε από επιχείρηση στη χώρα μας ποσότητα 300 κιλών παστεριωμένο ασπράδι αυγού σε σκόνη, ενώ διαβεβαιώνει ότι «δεν υφίσταται θέμα για τη δημόσια υγεία».
Παρατήρηση πρώτη: Μόνο να φανταστούμε μπορούμε από πόσες χιλιάδες νωπά αυγά προήλθε η ποσότητα των 300 κιλών παστεριωμένου ασπραδιού σε σκόνη. Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των εμπλεκόμενων χωρών μόλις αποκαλύφτηκε το σκάνδαλο διαβεβαίωναν ότι καταστράφηκαν εκατομμύρια μολυσμένα με fipronil αυγά. Ποιος αλήθεια γνωρίζει τον ακριβή αριθμό των μολυσμένων αυγών και να ισχυριστεί με βεβαιότητα ότι έχουν όλα καταστραφεί; Προφανώς κανένας. Από αυτό μπορούμε να συμπεράνουμε ότι η αλήθεια λέγεται μισή, άρα δεν είναι αλήθεια.
Παρατήρηση δεύτερη: Δεν ανακοινώνεται το όνομα της επιχείρησης που χρησιμοποίησε τα μολυσμένα ασπράδια στην Ελλάδα. Γιατί; Επίσης δεν ανακοινώνονται τα προϊόντα που μέσω των ασπραδιών περιέχουν το εντομοκτόνο, για να μην τα καταναλώσουμε.
Παρατήρηση τρίτη: Ο ΕΦΕΤ στην ανακοίνωσή του (εδώ) σημειώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για την υγεία, αφού τα 300 κιλά σκόνης από ασπράδια αυγών που μπήκαν στην Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκαν ως πρώτη ύλη για την παραγωγή χιλιάδων προϊόντων, αραιωμένα «σε αναλογία 1 προς 100, τέτοια ώστε η συγκέντρωση του fipronil στο τελικό προϊόν (ξηρό μίγμα) να είναι τουλάχιστον 15 φορές μικρότερη από το νομοθετικό όριο των 0,005mg/Kg».
Ο ΕΦΕΤ δηλαδή παραδέχεται την ύπαρξη του fipronil, σε προϊόντα προς κατανάλωση, αλλά επιχειρεί να καθησυχάσει τους καταναλωτές λέγοντας ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, αφού στο τελικό προϊόν το εντομοκτόνο θα περιέχεται αραιωμένο, άρα σε μικρότερη συγκέντρωση.
Σε σχετικό άρθρο μας στις 16 Αυγούστου 2017 σημειώναμε την «εικόνα» που προβαλλόταν από τα ΜΜΕ στη χώρα μας, ότι δήθεν η Ελλάδα δεν πρέπει να ανησυχεί αφού δεν ανήκε στις 17 χώρες που εμπλέκονταν στο σκάνδαλο. Σήμερα, με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ, υπάρχει πια και επίσημη παραδοχή ότι ένα τέτοιας έκτασης διατροφικό σκάνδαλο δεν μπορεί να μην αφορά τη χώρα μας, άρα και την υγεία μας. Οι εμπλεκόμενες στο σκάνδαλο χώρες, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση του ΕΦΕΤ ανέρχονται πια σε 44.
Δες και αυτό:
Πώς θα θέλατε τα αυγά σας;