“Στην Παμμακάριστο είχαμε θάνατο διασωληνωμένου σε κοινό θάλαμο” – Ο Σιώρας διαψεύδει τον Γεραπετρίτη
Υπάρχουν πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, με άριστο εξοπλισμό και εξαιρετικό προσωπικό -κάποιοι από αυτούς είναι στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Εμείς λέμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, βρείτε τον τρόπο, κύριοι. Δε χάθηκε ο κόσμος να μην πάρουν για δυο-τρεις μήνες αποζημίωση τα ιδιωτικά κέντρα, εφόσον έχουν πάρει τόσα χρήματα
Σε μια πολύ σοβαρή καταγγελία προχώρησε ο Ηλία Σιώρας σε χτεσινή παρέμβασή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Πρώτο Θέμα. Αρχικά πήρε την πάσα από τους οικοδεσπότες, που αναφέρονταν χιουμοριστικά σε μια αποστροφή του Γεραπετρίτη και παραδέχτηκε πως “είμαι και εγώ ένας από αυτούς που έχει ‘οράματα’ και βλέπει προβλήματα στο Σύστημα Υγείας.
Είπε πως στη λίστα αναμονής του ΕΚΑΒ υπάρχουν μονίμως πάνω από 100 άτομα. Επιστημονικά αυτό σημαίνει πως ένας ασθενής με φορητό αναπνευστήρα έχει λιγότερη επιτήρηση και αυξημένη πιθανότητα ενδονοσοκομειακής λοίμωξης. Ενώ η παραμονή τους ξεπερνάει κατά πολύ το ένα 24ωρο -σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Γεραπετρίτη και πάλι.
Ο Ηλίας Σιώρας έφερε ένα συγκεκριμένο παράδειγμα, έχοντας εικόνα ως γραμματέας της ΕΙΝΑΠ.
Στην Παμμακάριστο είχαμε θάνατο διασωληνωμένου σε κοινό θάλαμο και άλλον έναν διασωληνωμένο που ήταν 4 μέρες. Σας λέω για ένα από τα περιφερειακά νοσοκομεία, μην πιάσουμε τι γίνεται στο Γεννηματά και τον Ευαγγελισμό. Όταν ένας ασθενής μένει εκτός ΜΕΘ, η θνητότητα ανεβαίνει από το 23% και υπερδιπλασιάζεται. Σε περιπτώσεις covidμπορεί να φτάσει και το 60-70%. Για αυτό φωνάζουμε για ΜΕΘ και βάζουμε το σύνθημα της Επίταξης.
Ο Η. Σιώρας επανέλαβε πώς εννοούν οι νοσοκομειακοί γιατροί την επίταξη, σε αντίθεση με το κράτος που διαπραγματεύεται την τιμή:
1.600 τη βραδιά λέει η κυβέρνηση, 1.200 λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δε γίνεται όμως να έχεις δύο και τρία 24ωρα έναν διασωληνωμένο και 500 μέτρα μακριά να υπάρχει άδειο κρεβάτι -είναι απάνθρωπο. Δε γίνεται διαπραγμάτευση εν καιρώ πολέμου. Υπάρχουν πάνω από 200 κλίνες ΜΕΘ στο λεκανοπέδιο, με άριστο εξοπλισμό και εξαιρετικό προσωπικό -κάποιοι από αυτούς είναι στην Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων. Εμείς λέμε να σωθούν ανθρώπινες ζωές, βρείτε τον τρόπο, κύριοι. Δε χάθηκε ο κόσμος να μην πάρουν για δυο-τρεις μήνες αποζημίωση τα ιδιωτικά κέντρα, εφόσον έχουν πάρει τόσα χρήματα για τον ΙΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ και τους ασθενείς. Όπως γίνεται επιστράτευση των 200 γιατρών, να γίνει το ίδιο για όσους εργάζονται στις ιδιωτικές κλινικές. Ποια είναι η διαφορά;
Ο Σιώρας εξήγησε πως οι γιατροί που επιστρατεύτηκαν είναι αξιολογότατοι, αλλά δεν έχουν δουλέψει εδώ και χρόνια σε νοσοκομείο, ενώ διέψευσε με συγκεκριμένα στοιχεία τους ισχυρισμούς του Γεραπετρίτη πως δεν υπάρχουν διαθέσιμοι γιατροί.
Στο Νοσοκομείο Σωτηρία, μες στο 2021, για 20 θέσεις πνευμονολόγων, στη λίστα υπήρχαν 80 υποψήφιοι. Στο Σισμανόγλειο για μια θέση πνευμονολόγου, 36 υποψήφιοι. Εννοείται πως πληρώνουμε το brain drain, την εποχή των μνημονίων.
Απάντησε μάλιστα στο επιχείρημα πως αν προσληφθεί μόνιμο προσωπικό, θα κάθεται μετά την πανδημία, λέγοντας πως ήδη πριν την πανδημία υπήρχαν δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας: 20 χιλιάδες νοσηλευτές και 7 χιλιάδες γατροί, χώρια το διοικητικό προσωπικό. Τώρα με τις συνταξιοδοτήσεις, τα πράγματα γίνονται ακόμα χειρότερα.
Η πανδυμία δε θα φύγει άμεσα, θα έχουμε αρκετά επιδημιολογικά κύματα. Τους μόνιμους τους θέλουμε και μάλιστα σε νέες ηλικίες. Βρείτε τρόπο, πάρτε μόνιμο προχωπικό τώρα, το έχουμε ανάγκη. Επιμένουμε με στεντόρεια φωνή, γινόμαστε ίσως δυσάρεστοι, αλλά δεν έχουμε οράματα και ψευδαισθήσεις.
Στο κλείσιμο τόνισε πως δεν μπορεί εν μέσω πανδημίας να επιβάλλεται ποινή σε ειδικευόμενο γιατρό και στέρηση μισθού για 15 ημέρες, επειδή αντιμίλησε στον υποδιοικητή, μες στη νύχτα και τον φόρτο εργασίας, ενώ επισήμανες τους δύο κόσμους που συγκρούονται.
Έχουμε δύο αντικρουόμενες νοοτροπίες: από τη μια της προσφοράς και της διεκδίκησης και από την άλλη του αυταρχισμού και της αδιαφορίας. Ας διαλέξει ο κόσμος.