Τεράστιες οι ευθύνες όλων κυβερνήσεων για την υποβάθμιση του ΕΚΑΒ – Άλλες οι προτεραιότητές τους και όχι η υγεία των πολιτών
Στη παρακάτω ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, παραθέτουμε στοιχεία, επίσημα της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ σχετικά με τους χρόνους αναμονής, τον αριθμό επανδρωμένων ασθενοφόρων που καλύπτουν την Αττική για επείγοντα περιστατικά κ.α. Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από το ΕΚΑΒ που πέρα από κάθε αμφισβήτηση…
Στη παρακάτω ερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή, παραθέτουμε στοιχεία, επίσημα της υπηρεσίας του ΕΚΑΒ σχετικά με τους χρόνους αναμονής, τον αριθμό επανδρωμένων ασθενοφόρων που καλύπτουν την Αττική για επείγοντα περιστατικά κ.α. Για πρώτη φορά βλέπουν το φως της δημοσιότητας στοιχεία από το ΕΚΑΒ που πέρα από κάθε αμφισβήτηση καθιστούν σαφές ότι:
1. Καθημερινά συνάνθρωποί μας κινδυνεύουν αβοήθητοι για όσο μπορεί να χρειαστεί μέχρι να βρεθεί διαθέσιμο ασθενοφόρο (χρόνοι αναμονής).
2. Τεράστιες ευθύνες βαραίνουν όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις που συστηματικά υποβαθμίζουν το ΕΚΑΒ, έχοντας άλλες προτεραιότητες και όχι την υγεία των πολιτών.
Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση ΕΚΑΒ
Το κείμενο της Ερώτησης, που υπογράφουν οι βουλευτές του Κόμματος Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Γιώργος Λαμπρούλης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης, έχει ως εξής:
«Με βάση τον πληθυσμό της Αττικής, ο συνολικός αριθμός των ασθενοφόρων που απαιτούνται για την κάλυψή του είναι τουλάχιστον 100 (ασθενοφόρα επειγόντων και ΚΙΜ). Ωστόσο, εξαιτίας των απαράδεκτων συνθηκών που επικρατούν στο ΕΣΥ, με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές, προσωπικό, ανύπαρκτη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, οι πραγματικές ανάγκες σε ασθενοφόρα είναι ακόμα μεγαλύτερες.
Σήμερα, ο στόλος του ΕΚΑΒ για την κάλυψη του Νομού Αττικής ανέρχεται σε 90 ασθενοφόρα, όσα και οι τομείς. Από αυτά επιχειρούν μόνο τα 45 με 50 ασθενοφόρα επειγόντων και 6 με 8 Κινητές Μονάδες (οι μισές μόνο διαθέτουν ιατρό), για την πρωινή και απογευματινή βάρδια αντίστοιχα. Καθημερινά τριάντα (30) περίπου ασθενοφόρα είναι ακινητοποιημένα λόγω βλάβης. Αυτό σημαίνει ότι 35 τομείς ασθενοφόρων καθημερινά παραμένουν κλειστοί.
Ακόμα και στην ιδανική περίπτωση, που και τα 90 ασθενοφόρα θα ήταν λειτουργικά, δεν υπάρχει προσωπικό για να στελεχωθούν. Το προσωπικό (μόνιμο και επικουρικό), που διαθέτει το ΕΚΑΒ, αρκεί μετά βίας να καλύψει τις ανάγκες επάνδρωσης 50 με 55 ασθενοφόρων.
Οι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού γίνονται με το σταγονόμετρο και δεν αρκούν για να καλύψουν ούτε καν τις συνταξιοδοτήσεις. Χαρακτηριστικό είναι ότι εν μέσω πανδημίας το 2020-2021 ολοκληρώθηκε μία μόνο προκήρυξη για πρόσληψη 46 μονίμων διασωστών για όλη την Ελλάδα. Το ίδιο διάστημα, οι συνταξιοδοτήσεις ανήλθαν σε 150 και το 2022 υπολογίζονται στις 100. Το πρόβλημα της υποστελέχωσης θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο, αφού τέλος του 2022 λήγουν οι συμβάσεις δεκάδων επικουρικών.
Τα ανωτέρω έχουν ως συνέπεια δραματικές καθυστερήσεις. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΚΑΒ (2021), ο μέσος χρόνος αναμονής για ασθενοφόρο είναι:
• Για επείγον περιστατικό 1 ώρα και 15 λεπτά.
• Στην ανακοπή καρδιάς 24 λεπτά (ενώ η ανάνηψη πρέπει να ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα λεπτά).
• Στο υπερεπείγον τροχαίο 24 λεπτά (ενώ η διάσωση πρέπει να ξεκινήσει τα αμέσως επόμενα λεπτά).
• Στο υπερεπείγον καρδιολογικό 54 λεπτά.
Σημειωτέον για περιστατικά μικρότερης βαρύτητας ο χρόνος αναμονής μπορεί να διαρκεί ώρες.
Τέλος, για τα χρόνια περιστατικά (επανεξετάσεις, εξιτήρια, αιμοκαθαιρούμενοι κλπ.), τα 7-8 ασθενοφόρα, που έχουν απομείνει για την εξυπηρέτησή τους, επαρκούν μόλις για το 30% του συνόλου των περιστατικών, που ανέρχονται στα 250 με 300 καθημερινά. Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να στρέφονται στα ιδιωτικά ασθενοφόρα με μεγάλο κόστος και αμφιβόλου ποιότητας υπηρεσίες.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση για:
- Την άμεση κάλυψη των τεράστιων ελλείψεων τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό με προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, όσο και σε ασθενοφόρα στον Νομό Αττικής, ώστε να μειωθεί ο χρόνος αναμονής και να διασφαλίζεται άμεση χορήγηση προνοσοκομειακής φροντίδας, καθώς και η έγκαιρη και ασφαλής μεταφορά τους στα ΤΕΠ των εφημερευόντων νοσοκομείων.
- Την εξυπηρέτηση των χρόνιων περιστατικών, χωρίς οι ίδιοι οι ασθενείς να επιβαρύνονται οικονομικά άμεσα ή έμμεσα».