“Γεννημένος βαθιά κόκκινος” – Έφυγε από κορονοϊό ο Χιλιανός συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα

Ένα από τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα κορονοϊού στην Ισπανία, ο σπουδαίος λογοτέχνης είχε αγωνιστεί στο πλευρό του Αγέντε , για να γνωρίσει διώξεις από τη δικτατορία Πινοτσέτ, κατορθώνοντας να διαφύγει και να πολεμήσει υπέρ των Σαντινίστας στη Νικαράγουα.

Την τελευταία του πνοής άφησε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο της περιφέρειας Αστούριας ο διάσημος χιλιανικής καταγωγής συγγραφέας Λουίς Σεπούλβεδα, λίγους μήνες πριν κλείσει τα 71 του χρόνια. Ήταν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού στην περιφέρεια κι ένα από τα πρώτα συνολικά στην Ισπανία. Αμέσως μετά τη διάγνωσή του στις 25 Φλεβάρη μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο, όπου έδωσε σκληρή μάχη με την ασθένεια για ενάμιση μήνα. Τον τελευταίο μήνα βρισκόταν σε τεχνητό κώμα με μηχανική υποστήριξη, λόγω πολυοργανικής ανεπάρκειας.

Πίσω του αφήνει μια ζωή αφιερωμένη σε μια καλύτερη κοινωνία, κι ένα πλούσιο λογοτεχνικό έργο, αποτελούμενο από μυθιστορήματα, ταξιδιωτικούς οδηγούς και δοκίμια. Πολλά έργα του έχουν κυκλοφορήσει και στα ελληνικά, όπως “Patagonia Express”, “To ημερολόγιο ενός ευαίσθητου killer”, “Η σκιά του εαυτού μας” και το κύκνειο άσμα του “Το τέλος της ιστορίας”, με θέμα έναν εκπαιδευμένο στην ΕΣΣΔ ελεύθερο σκοπευτή που καλείται για τελευταία του αποστολή να σκοτώσει έναν πρώην βασανιστή της δικτατορίας Πινοτσέτ.

Γεννημένος “βαθιά κόκκινος”, όπως συνήθιζε να λέει για τον εαυτό του, ο Σεπούλβεδα ήρθε στον κόσμο στις 4 Οκτώβρη 1949 στο Οβάγε της Χιλής από πατέρα ενεργό στο ΚΚ Χιλής και μητέρα νοσηλεύτρια με καταγωγή από την ινδιάνικη φυλή των Μαπούτσε. Μετά το σχολείο σπούδασε παραγωγή θεάτρου στο Σαντιάγο. Είχε ηγετικές θέσεις στο φοιτητικό κίνημα και εργάστηκε για την κυβέρνηση Αγέντε στο υπουργείο πολιτισμού, ως υπεύθυνος για την έκδοση φθηνών εκδόσεων κλασικών έργων για το ευρύ κοινό. Μετά το πραξικόπημα του 1973 συνελήφθη και φυλακίστηκε, με την ποινή του να μετατρέπεται αργότερα σε κατ’ οίκον περιορισμό μετά από διεθνείς αντιδράσεις. ο Σεπούλβεδα δραπέτευσε και έζησε ένα χρόνο στην παρανομία, για να συλληφθεί εκ νέου και να καταδικαστεί σε ακόμα βαρύτερη ποινή για προδοσία. Εντέλει κι αυτή η ποινή μετατράπηκε σε 8ετή εξορία, με τον ίδιο να καταφεύγει σε μια σειρά χώρες στη Λατινική Αμερική και την Ευρώπη. Το 1979 συμμετείχε στη διεθνή μπριγάδα “Σιμόν Μπολίβαρ” στο πλευρό των Σαντινίστας και μετά την επικράτησή τους στην εξουσία εργάστηκε για λίγο ως δημοσιογράφος, για να μεταφερθεί στο Αμβούργο, ως μεγάλος θαυμαστής της γερμανικής γλώσσας και λογοτεχνίας.

To 1997 εγκαταστάθηκε στο Γιχόν της Ισπανίας, όπου ίδρυσε το Σαλόνι Λατινοαμερικανικού Βιβλίου. Δύο από τα βιβλία του, “Ένας γέρος που διάβαζε ιστορίες αγάπης” και “Η ιστορία του γάτου που έμαθε σ’ένα γλάρο να πετάει” μεταφέρθηκαν στον κινηματογράφο. Με αφορμή το θάνατό του, η Ομοσπονδία Κομμουνιστικής Νεολαίας της Ιταλίας, αφιέρωσε ανάρτηση για να αποχαιρετήσει το συγγραφέα, που αναφέρει:
Πέθανε ο Λουίς Σεπούλβεδα, θύμα του Covid-19. Στα 15 του χρόνια, στη Χιλή, γράφτηκε στην κομμουνιστική νεολαία. Μετά το πραξικόπημα του Πινοτσέτ έζησε τη φυλακή, τα βασανιστήρια, τη στρατιωτική δικτατορία. Μας αφήνει ένας από τους πιο σημαντικούς προοδευτικούς συγγραφείς της Λατινικής Αμερικής. Αντίο σύντροφε.
Ακολουθούν τα λόγια του ίδιου του Σεπούλβεδα για την ελευθερία: Η ελευθερία είναι μια κατάσταση χάριτος και ελεύθεροι είμαστε μόνο καθώς αγωνιζόμαστε να την κατακτήσουμε”.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: