Κυριακή πρωί μ’ ένα ποίημα: «Ο χρόνος του Γενάρη» του Ηλία Κατσούλη
Μ’ ένα όμορφο τραγούδι που υπογράφουν ο Ηλίας Κατσούλης και ο Παντελής Θαλασσινός, υποδέχεται η στήλη το 2019 και τον πρώτο μήνα του, τον Γενάρη.
Ο στιχουργός (από τους σημαντικότερους στο ελληνικό τραγούδι) και φιλόλογος Ηλίας Κατσούλης, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή, υπήρξε ένας σεμνός δημιουργός κι άνθρωπος χαμηλών τόνων. Τον γνωρίσαμε από τη συνεργασία – φιλία του με τον Παντελή Θαλασσινό, στην οποία οφείλουμε πολλά υπέροχα τραγούδια.
Το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται στον εξαιρετικό δίσκο «Καλαντάρι», που κυκλοφόρησε το 2006, σε μουσική του Παντελή Θαλασσινού και στίχους του Ηλία Κατσούλη, με δώδεκα τραγούδια αφιερωμένα στους δώδεκα μήνες του χρόνου.
Ο χρόνος του Γενάρη
Οι νύχτες του Γενάρη έχουν στόμα
και λένε παραμύθια τις γιορτές
τσακίζουνε του μπουκαλιού το πώμα
και πίνουν να μεθάνε οι ποιητές.Οι μέρες του Γενάρη έχουν μάτια
που κλέβουνε το φως και το σκορπούν
τα δειλινά σε έρημα δωμάτια
εκείνων που θυμούνται κι αγαπούν.
Οι μέρες και οι νύχτες του Γενάρη
σα δέντρα κρεμασμένα στη βροχή
στιχάκια γράφουν σ’ ένα Καλαντάρι
και στις καρδιάς τα φύλλα μιαν ευχή.Ο χρόνος του Γενάρη γκρίζα δάφνη
παράθυρα της μνήμης ανοιχτά
αναπολεί τον ποιητή Καβάφη
την Αλεξάνδρεια αποχαιρετά.Ηλίας Κατσούλης
Ο Ηλίας Κατσούλης γεννήθηκε το 1940, στο Κάτω Λουτρό Κορινθίας. Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους στιχουργούς των τελευταίων χρόνων στο ελληνικό τραγούδι. Τραγούδια του εμφανίστηκαν στη δισκογραφία από τις αρχές του ’80. Έκτοτε συνεργάστηκε με πολλούς και αναγνωρισμένους συνθέτες τραγουδοποιούς και τραγουδιστές: Νίκος Τάτσης, Μιχάλης Τερζής, Τάσος Γκρους, Γιάννης Σπανός, Παντελής Θαλασσινός, Χρίστος Νικολόπουλος, Νότης Μαυρουδής, Μανόλης Πάππος, Γιώργος Αρσενίδης κ.ά. και έχουν ερμηνεύσει οι Χάρις Αλεξίου, Μαν. Λιδάκης, Γ. Νταλάρας, Παντελής Θαλασσινός, Γλυκερία, Σοφία Παπάζογλου, Νίκος Ανδρουλάκης, Βούλα Σαββίδη, Κώστας Μάντζιος κ.ά.
Υπήρξε επί σειρά ετών στενός συνεργάτης και φίλος του Παντελή Θαλασσινού (διαβάστε εδώ κείμενο του Π. Θαλασσινού για τον Ηλία Κατσούλη) και υπέγραψε τους στίχους σε κάποια από τα πιο γνωστά και αγαπημένα τραγούδια που ερμήνευσε αλλά και μελοποίησε ο Παντελής Θαλασσινός, όπως «Τα σμυρναίικα τραγούδια», «Καράβια χιώτικα», «Εισιτήριο στην τσέπη σου», «Κράτα για το τέλος», «Πόνος άπονος» και πολλά άλλα.
Έφυγε από τη ζωή, χτυπημένος από τον καρκίνο, στις 21 του Αυγούστου 2008.
Αυτοβιογραφικό σημείωμα του Ηλία Κατσούλη
«Γενέθλιος τόπος: ένα ωραίο παραλιακό χωριό της Κορινθίας (Λουτρό). Μπορεί και Σμύρνη, Πόλη, Αλεξάνδρεια, Οδησσός – σε προηγούμενες ζωές – αλλιώς δεν εξηγείται η λατρεία που τους έχει. Έτος γεννήσεως: δε συνηθίζεται τελευταία στα βιογραφικά, αλλά εύκολα υπολογίζει κανείς από τα συμφραζόμενα. Σπουδές: Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σταδιοδρομία: τυχερός που υπηρέτησε δύο αγάπες: το σχολείο ως καθηγητής από το 1967-2001 και το τραγούδι ως στιχουργός από το 1984. Στο χώρο αυτό βρέθηκε συμπτωματικά και χωρίς να το καταλάβει μετράει περισσότερα από 350 τραγούδια, στη δισκογραφία, αλλά και χωρίς τη γνωριμία του με τον Παντελή Θαλασσινό, κανείς δε θα του ζητούσε τώρα βιογραφικό. Αγάπες: τα βιβλία, η μουσική, το ποδόσφαιρο (ΑΕΚ και όλες οι “προσφυγικές” ομάδες), οι φίλοι (πολλοί και εκλεκτοί) και -δυστυχώς – το τσιγάρο (πλήρης εξάρτηση). Κατόρθωμα: με τόσες απασχολήσεις, η δημιουργία οικογένειας, δύο παιδιά (το σημαντικότερο έργο του, αν και αυτό ανήκει στην υπομονή και τη μεγαλοψυχία της γυναίκας του). Τόπος νοσταλγίας και συνεχούς επιστροφής: Λουτρό Κορινθίας».
“Κυριακή πρωί μ’ ένα ποίημα”: Δείτε όλα τα ποιήματα εδώ.