«Έφυγε» ο ποιητής Νάνος Βαλαωρίτης
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές μας, δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 98 ετών ο Νάνος Βαλαωρίτης, ένας από τους σημαντικότερους ποιητές μας, κριτικός, μελετητής, μεταφραστής, δοκιμιογράφος και μυθιστοριογράφος, δισέγγονος του ποιητή Αριστοτέλη Βαλαωρίτη.
Ο Νάνος (Ιωάννης) Βαλαωρίτης, γεννήθηκε το 1921 στη Λοζάνη της Ελβετίας. Για ένα μικρό διάστημα έζησε στο Τούμπιγκεν της Γερμανίας, και κατόπιν επέστρεψε στην Αθήνα.
Τελείωσε τη σχολή Παναγιωτόπουλου και σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Νομικά στην Αθήνα και Αγγλική Φιλολογία στο Λονδίνο. Το 1939, μαζί με τον Ανδρέα Καμπά ήρθε σε επαφή με τον κύκλο του περιοδικού «Νέα Γράμματα» και γνώρισε τον Ελύτη, τον Σεφέρη και τον Γκάτσο. Στη συνέχεια γνώρισε τον Ανδρέα Εμπειρίκο και το 1944 έφυγε για το Κάιρο όπου συνάντησε τον Σεφέρη, τον Μπέρναρντ Σπένσερ και τον Ντάρελ. Μετά την απελευθέρωση πήγε στο Λονδίνο και ασχολήθηκε με την προώθηση της σύγχρονης ελληνικής ποίησης, στην Αγγλία.
Έζησε στην Αγγλία εννέα χρόνια, γύρισε για λίγο στην Ελλάδα και έφυγε για το Παρίσι όπου γνώρισε τον Μπρετόν και έγινε μέλος της ομάδας του. Κοντά στον Μπρετόν γνώρισε όλα τα μοντερνιστικά ρεύματα της εποχής που συντέλεσαν και στη διαμόρφωση του ποιητικού του ορίζοντα. Το 1960 ξαναγύρισε στην Ελλάδα όπου έμεινε μέχρι το 1967. Το 1963 μετά από μεγάλη προσπάθεια κατάφερε και έβγαλε το περιοδικό «ΠΑΛΙ» με σκοπό να συνεχίσει και να επεκτείνει την ελληνική πρωτοπορία. Την έκδοση του «ΠΑΛΙ», που έπαιξε σημαντικό ρόλο στα ελληνικά γράμματα, διέκοψε η δικτατορία του 1967. Ένα χρόνο μετά, το 1968, τον κάλεσαν από το Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο και πήγε ως καθηγητής της Συγκριτικής Λογοτεχνίας και του Γραψίματος.
Από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του μεταπολεμικού υπερρεαλισμού στην Ελλάδα, εξέδωσε τις ποιητικές συλλογές «Η Τιμωρία των Μάγων» 1947, «Κεντρική Στοά» 1958, «Εστίες μικροβίων» 1977, «Ο διαμαντένιος γαληνευτής» 1981, «Η πουπουλένια εξομολόγηση» 1982, «Μερικές γυναίκες» 1982, «Στο κάτω κάτω της γραφής» 1984, «Τον έγχρωμο στυλογράφο» κ.ά. Εγραψε επίσης θεατρικά έργα, πεζά («Από τα κόκαλα βγαλμένη», 1982), δοκίμια, κριτικές και μελέτες. Ποιήματά του μεταφράστηκαν στα αγγλικά και στα γαλλικά και δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά. Το 1983 τιμήθηκε με το Α’ Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Τιμήθηκε επίσης, για το έργο του το Δεκέμβρη του 2004 με το Βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών και στις αρχές του 2005 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Τιμής (βιογραφικά στοιχεία από τον Ριζοσπάστη).
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback