Κώστας Κοτζιούλας (1951-2023) – Τελευταίο «αντίο» σε έναν μαχητή της ζωής
Έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Κοτζιούλας, φιλόλογος, εκπαιδευτικός, ιδρυτής του Γυμνασίου μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» – Κατέβαλλε τιτάνιο αγώνα ώστε να αναδειχθεί και να εκδοθεί το τεράστιο έργο του πατέρα του, κομμουνιστή ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα.
Ο Κώστας Κοτζιούλας, μοναχοπαίδι του ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα και της Ευμορφίας Κηπουρού, αχτίδα χαράς και ευτυχίας στις κατατρεγμένες ψυχές τους μέσα σε πέτρινα χρόνια, γεννήθηκε στις 11 Νοέμβρη 1951. Ο θάνατος του πατέρα του τον Αύγουστο του 1956, σε ηλικία μόλις 47 ετών, με μια ζωή γεμάτη αγώνες, διώξεις και κλονισμένη υγεία, πρόσθεσε στη ζωή του Κώστα την ορφάνια πάνω στη φτώχεια και τις δυσκολίες.
Φοιτά στο Δημοτικό και Γυμνάσιο της Σχολής Μωραΐτη, όταν ο Αντώνης Μωραΐτης, φίλος και συμφοιτητής του αδικοχαμένου ποιητή, προσφέρει δωρεάν φοίτηση – χείρα βοηθείας στην χήρα και στο παιδί. Φόρος τιμής στη φιλία του με τον ποιητή.
Ακολουθεί η εισαγωγή του στη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με την αποφοίτησή του θητεύει ως αρχαιολόγος στην Αρχαιολογική Υπηρεσία Δωδεκανήσων, αλλά τον κερδίζει η Μέση Εκπαίδευση, που την αγάπησε και την υπηρέτησε με πάθος και συνέπεια.
Το 1991 παντρεύεται την Σωτηρία Μελετίου και αποκτούν τον Γιώργο και την Ιωάννα – Ομορφιά.
Στο διάστημα 2001 – 2002 υλοποιεί την ίδρυση, στελέχωση και λειτουργία του Γυμνασίου μέσα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία», που το θεωρεί «παιδί» του και είναι περήφανος για αυτό.
Από το 2004 και μετά, αιμοκαθαιρόμενος πια, αντλεί δύναμη από την προσφορά στα νοσηλευόμενα παιδιά και αντιμετωπίζει γενναία και αισιόδοξα τον προσωπικό του Γολγοθά.
Παράλληλα, δουλεύοντας ασταμάτητα, με κλονισμένη την υγεία του, δεν παραμελεί το χρέος του προς τον πατέρα και το ογκώδες ανέκδοτο, σχεδόν λησμονημένο έργο του, και βάζει σκοπό της ζωής του να το ανασύρει και να το παρουσιάσει στο φως.
Εκδίδει τα:
«Θέατρο στα Βουνά» (επανέκδοση, «Δρόμων», Αθήνα 2014).
«Πικρή Ζωή και άλλα πεζογραφήματα» («Δρόμων», Αθήνα 2014).
«Ο Γιώργος Κοτζιούλας μεταφράζει και σχολιάζει αρχαίους Ελληνες ποιητές» («Οδυσσέας», 2015).
«Οταν ήμουν με τον Αρη. Αναμνήσεις και μαρτυρίες» («Δρόμων», 2015).
«Με τον κόμπο στον λαιμό και άλλα διηγήματα» («Δρόμων», Αθήνα 2018).
«Αντάρτες» («Ασίνη», Αθήνα 2019).
«Κριτικά Α’ – “Η ασυλία του πνεύματος”», («Δρόμων», 2020).
«Κριτικά Β’ – “Μορφές του πνεύματος”», («Δρόμων», 2020).
Βρίσκονται υπό έκδοση τα «Κριτικά Γ’» από τις εκδόσεις «Δρόμων».
Ο Κώστας Κοτζιούλας συνέβαλε αποφασιστικά και πολύπλευρα στην ανάδειξη του πολυσχιδούς έργου του πατέρα του, που ήταν πολυγραφότατος ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, μεταφραστής, ιδρυτής την περίοδο της ΕΑΜικής Αντίστασης του καλλιτεχνικού τμήματος της 8ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ Ηπείρου και του θεατρικού θιάσου «Λαϊκή Σκηνή» και αγωνίστηκε για την αφύπνιση του λαού σαν τεχνίτης του στίχου και του λόγου, δίνοντας ξεκάθαρα το κοινωνικό και ιδεολογικό του στίγμα.
Ο Κώστας Κοτζιούλας προσέφερε σημαντικό μέρος από το υλικό της εργασίας του στο ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ.
Το 2018 μίλησε για το έργο του πατέρα του στο 5ο Επιστημονικό Συνέδριο της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Η συνάντηση της νεοελληνικής λογοτεχνίας με το εργατικό κίνημα και την κομμουνιστική ιδεολογία από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τον Μεσοπόλεμο», το οποίο ήταν αφιερωμένο στα 100 χρόνια του ΚΚΕ.
Ο Γιώργος Κοτζιούλας, μάλιστα, έχει παραχωρήσει δικαιώματα από μεταφραστικά και άλλα έργα του πατέρα του στη «Σύγχρονη Εποχή».
Το Τμήμα Πολιτισμού και το Τμήμα Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ εκφράζουν τα θερμά τους συλλυπητήρια για το χαμό του στην γυναίκα του, φιλόλογο Σωτηρία Μελετίου, στα παιδιά του, Γιώργο και Ιωάννα, και σε όλους τους οικείους του.
–Ο «Ριζοσπάστης» ευχαριστεί την οικογένεια του Κ. Κοτζιούλα και τον Σ. Φώκο για την ανεκτίμητη συμβολή τους στη σύνταξη αυτού του αποχαιρετιστήριου σημειώματος.