Μια σημαντική μαρτυρία για τον θάνατο του Ευρυτάνα ποιητή Δώρη Άνθη
Σαν τις δυσεύρετες μοναχικές σταγόνες που αργοκυλούν από τη σχισμή του βράχου, έτσι κάπως συλλέγουμε μία-μία όλες αυτές τις πολύτιμες μαρτυρίες για τους Ευρυτάνες λαϊκούς ήρωες. Ακολουθεί αυτή του “καπετάν Περικλή” (Γιώργου Χουλιάρα), συμπολεμιστή του Δ. Άνθη…
Παραθέτουμε μία σημαντική μαρτυρία για το χαμό του εμβληματικού Ευρυτάνα ποιητή και πρωταντάρτη του Άρη Βελουχιώτη, του αλησμόνητου Δώρη Άνθη (φιλολογικό ψευδώνυμο του Νίκου Ζωγραφόπουλου) που εθελοθυσιάστηκε στις μάχες των “Δεκεμβριανών” στην Αθήνα στις 3/1/1945, στα 24 χρόνια του, όταν ως καπετάνιος ενός εκ των λόχων του 42ου συντάγματος του Ε.Λ.Α.Σ, και για να καλύψει τα παιδιά του τμήματός του, μπήκε πρώτος μπροστά σε ένα εγγλέζικο τανκς κάπου εκεί στους Αμπελόκηπους…
Για τον Δώρη Άνθη, τη ζωή του, το έργο του και τη θυσία του ο “Ευρυτάνας ιχνηλάτης” έχει πραγματοποιήσει πολλά αφιερώματα. Ενδεικτικά δείτε εδώ: 1 , 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 κ.ά.
Σαν τις δυσεύρετες μοναχικές σταγόνες που αργοκυλούν από τη σχισμή του βράχου, έτσι κάπως συλλέγουμε μία-μία όλες αυτές τις πολύτιμες μαρτυρίες για τους Ευρυτάνες λαϊκούς ήρωες. Ακολουθεί αυτή του “καπετάν Περικλή” (Γιώργου Χουλιάρα), συμπολεμιστή του Δ. Άνθη, που επιβεβαιώνει όσα κατά καιρούς έχουμε γράψει για τον ηρωικό θάνατο του Δώρη.
“Αυτές τις μέρες, ένα βράδυ πηγαίνοντας πάλι για τους Αμπελόκηπους, μακριά από πάνω φεγγοβολάει ο ουρανός απ’ τις φωτοβολίδες, ενώ τα πυρά έχουν κοπάσει.
Φτάνοντας στο Γαλάτσι, όπου εκεί έχουν αρχίσει να συγκεντρώνονται οι αντάρτες που συμπτύσσονται απ’ τους Αμπελοκήπους, βρήκα τον διοικητή του τάγματος, και απ’ τον διοικητή του, τον Ν. Γραβάνη, μόνιμο αξιωματικό, έμαθα πως το τάγμα απ’ την παρατακτή του δύναμη των 380 αντρών έμεινε μόνο το 1/4 περίπου, οι υπόλοιποι, άλλοι σκοτώθηκαν, άλλοι θάφτηκαν κάτω απ’ τα ερείπια κι άλλοι αιχμαλωτίστηκαν.
Και μεταξύ των άλλων μου ανέφερε και δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα ηρωισμού και αυτοθυσίας, του αξιωματικού του ΕΛΑΣ Λεμονή, που για να μην πιαστεί αιχμάλωτος άδειασε πρώτα το πιστόλι του ενάντια στους Άγγλους κι αυτοκτόνησε, και του καπετάνιου Ν. Ζωγραφόπουλου (Ιωσήφ), απ’ τους πρώτους αντάρτες του ΕΛΑΣ, που μαζί με το τμήμα του έκανε ηρωική έξοδο ανάμεσα στα τανκς και θυσιάστηκε.”
{Γιώργος Χουλιάρας (Περικλής), “Ο δρόμος είναι άσωτος”, ΕΛΑΣ-ΔΣΕ-Πολωνία 1941-1958″, εκδ. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων 2005}