Αλέιδα Γκεβάρα Μαρτς – 9 μέρες στην Ελλάδα (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Σε συγκινητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η  εννιαήμερη επίσκεψη της Αλέιδα  Γκεβάρα Μαρτς, κόρης του Τσε Γκεβάρα, όπου βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο που επιμελήθηκε η ίδια «ΕRNESTO CHE GUEVARA – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ  ΑΛΜΠΟΥΜ» με σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες στα ελληνικά από τον Εκδοτικό Οίκο New Star καθώς και την έκδοση του συνόλου του έργου του Τσε στα ελληνικά

Σε συγκινητικό κλίμα ολοκληρώθηκε η  εννιαήμερη επίσκεψη της Αλέιδα  Γκεβάρα Μαρτς, κόρης του Τσε Γκεβάρα, όπου βρέθηκε στην Ελλάδα για να παρουσιάσει το βιβλίο που επιμελήθηκε η ίδια «ΕRNESTO CHE GUEVARA – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ  ΑΛΜΠΟΥΜ» με σπάνιες και ανέκδοτες φωτογραφίες στα ελληνικά από τον Εκδοτικό Οίκο New Star καθώς και την έκδοση του ΣΥΝΟΛΟΥ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΟΥ ΤΣΕ ΓΚΕΒΑΡΑ στα ελληνικά από τις εκδόσεις New Star σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετων Τσε Γκεβάρα και τον Εκδοτικό Οίκο Ocean Press για τα επόμενα δέκα χρόνια . Η Δρ Αλέιδα Γκεβάρα εκτός από την Αθήνα , επισκέφτηκε κι έδωσε ομιλίες σε όλη την Ελλάδα με το κοινό να την καλωσορίζει με συγκίνηση και θαυμασμό. Απλή και προσιτή με συγκίνηση  μίλησε για τα παιδικά της χρόνια με τον πατέρα της, για τις αναμνήσεις της και για το όραμα του πατέρα της που ακόμα ζει.

Κυκλoφόρησε από τη New Star το συλλεκτικό λεύκωμα «Ernesto Che Guevara – Οικογενειακό άλμπουμ» – Πώς μπορείτε να το αποκτήσετε

Από την άφιξή της την Κυριακή 13 Οκτωβρίου και με την επίσκεψή της στο Ελληνικό φόρουμ Μεταναστών όπου συναντήθηκε με εκπροσώπους μεταναστευτικών και προσφυγικών κοινοτήτων από χώρες της Αφρικής, Ασίας, Μέσης Ανατολής, Ανατολικής Ευρώπης και Βαλκανίων που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα, καθήλωσε τους ακροατές μιλώντας για τα προβλήματα του σήμερα και το μεταναστευτικό.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα, κος Αραμις Φουέντες Ερνάντες , ο εκδότης Βελισσάριος Κοσσυβάκης καθώς και μέλη από τις οργανώσεις : Αιγυπτιακή κοινότητα στην Ελλάδα /Association des Senegalais d’Athenes -Grece/palestinian workers union /Στέγη Σύρων Ελλάδας ا/Sudanese Community in Greece CAUCASUS-Cultural Centre / Hidden Goddess- / Δίκτυο Νέων Μεταναστευτικής Καταγωγής “ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ” , Κενυάτικη Κοινότητα, Λέσχη Πακιστανών Δημοσιογράφων, Λιβυική Κοινότητα, Ελληνοσουδανικός Σύνδεσμος Φιλίας και άλλοι.

Τη Δευτέρα  14 Οκτωβρίου στην Αίθουσα Αντώνης Τρίτσης, δόθηκε Συνέντευξη Τύπου παρουσία δημοσιογράφων του Αθηναϊκού Τύπου και σε συντονισμό  της Σεμίνας Διγενή που προλογίζει την ελληνική έκδοση του «ΕRNESTO CHE GUEVARA – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΌ ΑΛΜΠΟΥΜ», του Πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα κυρίου Aramis Fuentes –Hernandez  και του Βελισσάριου Κοσσυβάκη,  διευθυντή των εκδόσεων New Star που ανέλαβε αυτό το δύσκολο εγχείρημα.

«Ζηλεύω που αυτό το βιβλίο που έχετε εσείς την ευκαιρία να έχετε στα χέρια σας, ο δικός  μου ο λαός δεν το έχε,  γιατί στην Κούβα δεν έχει κυκλοφορήσει ακόμα.  Και είμαι ευτυχής που το σύνολο του έργου του που μπορεί να εμπνεύσει τις μελλοντικές γενιές, θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα. » – Αλέιδα Γκεβάρα.

«Άπαντα Τσε Γκεβάρα» – Σήμερα η συνέντευξη Τύπου με την Δρ Αλέιδα Γκεβάρα-Μαρτς, κόρη του εμβληματικού επαναστάτη

Το απόγευμα της ίδια ημέρας στον κινηματογράφο  STUDIO new star art cinemδιοργανώθηκε εκδήλωση για τα 57 χρόνια από τη δολοφονία του Τσε Γκεβάρα, όπως γίνεται κάθε χρόνο, και η βιβλιοπαρουσιάση του «ΕRNESTO CHE GUEVARA – ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΑΛΜΠΟΥΜ».  Η Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα μίλησε για την αρχική ιδεα του βιβλίου, την υλοποίησή του καθώς και για τον πατέρα της. Επίσης, μίλησαν οι Άραμις Φουέντες Ερνάντες, Πρέσβης της Κούβας στην Ελλάδα,  Νίκος Καρανδρέας  Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού  Συνδέσμου  Φιλίας  & Αλληλεγγύης, η  Σεμίνα Διγενή, Δημοσιογράφος  και Συγγραφέας, ο Μπάμπης Ζαφειράτος, Ποιητής-Μεταφραστής &  ο Βελισσάριος Κοσσυβάκης, Εκδότης της Ελληνικής Έκδοσης, Δ/ντης «New Star»

Ακολούθησε  μουσικό πρόγραμμα με τον Στέφανο Γανωτή, τον Γιάννη Ζαχαρέλη , τη Χορωδία «Περπερούνα» και τη χορωδία Chorus Vivendi, σε διεύθυνση Γιάννη Βρυζάκη και στο πιάνο την Πηνελόπη Καρολίδη.

 Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου  πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο  Χαϊδάρι όπου συναντήθηκε  με τον Δήμαρχο Χαϊδαρίου Μιχάλη Σελέκο και το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου οι παρευρισκόμενοι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον και για τη ζωή του Τσε και για την Κούβα, και «βομβάρδισαν» την κ. Γκεβάρα με ερωτήσεις, τις οποίες απάντησε πολύ πρόθυμα. Ακολούθησε  επίσκεψη στο ιστορικό μνημείο «Μπλοκ 15» στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου.

Μιχάλης Σελέκος: Ο αγώνας του Τσε Γκεβάρα συνεχίζει να συγκλονίζει και σήμερα τους νέους και κάθε άνθρωπο που παλεύει απέναντι στις βάρβαρες πολιτικές – Στο “Μπλοκ 15” η Αλέιδα Γκεβάρα (ΦΩΤΟ)

Την ίδια ημέρα το βράδυ παρακολούθησε  τη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στο πολιτικό τραγούδι με τίτλο «Τίποτα δεν πάει χαμένο: 50 χρόνια τραγούδια για έναν καλύτερο κόσμο  στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση του Οδυσσέα Ιωάννου που την χαιρέτησε από το βήμα συγκινημένος και πλήθος γνωστών καλλιτεχνών. Μεγάλη η συγκίνηση όταν ο Βασίλης Παπακωνσταντινου είπε “Αλέιδα” και της αφιέρωσε το κομμάτι “Che Guevara” του Μάνου Λοΐζου με όλο το χώρο να σείεται. Συγκινητική η συνάντηση της Αλέιδα με την κόρη του Μάνου Λοΐζου, Μυρσίνη Λοϊζου,  όπου απόλαυσαν τη συναυλία πλάι-πλάι.

 Την Τετάρτη στις 16 Οκτωβρίου επισκέφτηκε την Πάτρα και συναντήθηκε με τον δήμαρχο της Πάτρας, Κώστα Πελετίδη στο δημαρχιακό κτήριο, όπου και δώθηκε Συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ.
Στο πλαίσιο της επίσκεψης στην Πάτρα πραγματοποιήθηκε κατάθεση λουλουδιών στο
μνημείο του Νίκου Μπελογιάννη στην Πλατεία Παντοκράτορα, καθώς και ξενάγηση σε ιστορικούς χώρους της πόλης.

Η Αλέιδα Γκεβάρα στην Πάτρα – Κ. Πελετίδης: «Και σήμερα, το όνομα του Τσε, η εικόνα του, τα γραπτά του, ξεσηκώνουν τα συναισθήματά μας… Πυρπολούν την καρδιά και την ψυχή όλων μας, ενάντια στην αδικία, την φτώχεια και την εκμετάλλευση»

Την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στη Βουλή των Ελλήνων συνάντηση στα πλαίσια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας, με στόχο την ενίσχυση των μακρόχρονων φιλικών σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Πρέσβη της Κούβας κ. Aramis Fuente Hernández  και του κ. Βελισσάριου Κοσσυβάκη, ιδιοκτήτη των εκδόσεων  New Star.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Κούβας είναι ο Βουλευτής Αρκαδίας κ. Κωνσταντίνος Βλάσης ως Πρόεδρος, η Βουλευτής Β’ Πειραιώς του ΣΥ.ΡΙΖ.Α κα Νίνα Κασσιμάτη ως Γραμματέας και ως Μέλη οι Βουλευτές Α’ Θεσσαλονίκης (ΣΥ.ΡΙΖ.Α) Χρήστος Γιαννούλης, Α’ Ανατολικής Αττικής (Κ.Κ.Ε) Ιωάννης Γκιόκας, Ιωαννίνων (Νέα Αριστερά) Μερόπη Τζούφη και Ροδόπης (Νέα Αριστερά) Φερχάτ Οζγκιούρ.

Μετά πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο  Επιμορφωτικό Κέντρο «Χαρίλαος Φλωράκης» (ΕΚΧΦ) στο Χαλάνδρι.

Αλέιδα Γκεβάρα: «Είναι σημαντικό, που στην Ελλάδα υπάρχει ένα ισχυρό, ιστορικό Κομμουνιστικό Κόμμα που παλεύει για έναν καλύτερο κόσμο»

Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στην Εικαστική Έκθεση «Ανθρωπόμορφες Ρωγμές», με έργα του  ζωγράφου Τάκη Βαρελά,τ ου γλύπτη  Δημήτρη Δήμου και του  εικαστικού  Γιάννη Κλεφτογιάννη, σε  επιμέλεια της ιστορικού  τέχνης Σαβίνα Λίτση.

Το βράδυ συνομίλησε με  Κοινότητες Γονέων ΚΕΘΕΑ και πρώην χρήστες σε αποτοξίνωση στο STUDIO New Star Cinema, όπου μίλησε για την τακτικές αντιμετώπισης του προβλήματος  των εξαρτήσεων στην Κούβα και τη θέση της ως γιατρος στο παγκόσμιο πρόβλημα των ναρκωτικων και την αντιμετώπιση του.

Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, η  Δρ. Αλέιδα Γκεβάρα επισκέφτηκε τη Βέροια όπου συναντήθηκε με τον Δήμαρχο της Βέροιας Κώστα Βοργιαζίδη,  Στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Δήμου Βέροιας πραγματοποιήθηκε ανοιχτή εκδήλωση όπου πλήθος κόσμου την άκουσε να μιλάει και της υπέβαλλε ερωτήσεις που με χαρά απάντησε. Επίσης, επισκέφτηκε και το 4ο Λύκειο Βέροιας όπου καθηγητές και μαθητές της επιφύλαξαν θερμή υποδοχή.

Στο πλαίσιο αυτό αντιπροσωπεία της Τ Ε Ημαθίας του ΚΚΕ με επικεφαλής τον γραμματέα Γιάννη Τσεχελίδη καθώς και της ΚΝΕ συναντήθηκε με την Δρ Αλέιδα Γκεβάρα πριν από την εκδήλωση στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και της επέδωσε τιμητική πλακέτα εκφράζοντας παράλληλα την αλληλεγγύη της στον κουβανικό λαό και τους αγώνες του, ενάντια στο δολοφονικό εμπάργκο και στην πάλη για οικοδόμηση της νέας κοινωνίας χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου επισκέφτηκε τους Μακεδονικούς Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας, μνημείο
παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Κατά την επιστροφή της στην Αθήνα,  παρεβρεθηκε σε εκδήλωση τιμής και μνήμης , στην Πλατεία Λαού στην Λαμία, στο άγαλμα του πρωτοκαπετάνιου Άρη Βελουχιώτη Αρχηγού του Ελληνικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (ΕΛΑΣ) για τα 80 χρονια απο την απελευθερωση της πολης που διοργανωσε  το τοπικο παραρτημα της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΣ ΣΤΡΑΤΟΣ ΕΛΛΑΔΑΣ).

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου επισκέφτηκε το  Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης στην Καισαριανή και στο Σκοπευτήριο, σημείο εκτέλεσης των 200 ηρωικών κομμουνιστών από τους Γερμανούς κατακτητές την 1η Μαΐου 1944.

Η Αλέιδα Γκεβάρα είπε: “Για μένα, αποτελεί απέραντη χαρά το ότι έμαθα το μέγεθος της δύναμης αλλά και της τρυφερότητας ενός λαού, που δεν ξεχνάει, την ιστορία, τις αξίες και τις ρίζες του _και κάποια μέρα να μπορέσει να μεταλαμπαδεύσει εκείνες τις θυσίες, που ποτέ δεν τελειώνουν, στους λαούς για έναν καλύτερο κόσμο για όλους. ¡Hasta Siempre! _Για πάντα!”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: