Αλέκα Παπαρήγα – Η πολιτική σταθερότητα είναι το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ (VIDEO)
Μια μεστή ομιλία έδωσε η βουλευτής επικρατείας του κόμματος, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΚΚΕ για μια σειρά ζητήματα σχετιζόμενα με την αναθεώρηση, αλλά και αναδεικνύοντας το ψευδεπίγραφο των διακηρύξεων των αστικών κομμάτων για το χαρακτήρα των προτεινόμενων αλλαγών
Μπορεί εκ πρώτης όψεως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση να ακούγεται “στεγνή” και αποκλειστικά για μυημένους, στην πραγματικότητα όμως αφορά αλλαγές που έμμεσα ή άμεσα επηρεάζουν το σύνολο της δημόσιας ζωής, αλλά και της καθημερινότητας των πολιτών. Μια μεστή ομιλία έδωσε η βουλευτής επικρατείας, ξεκαθαρίζοντας τη θέση του ΚΚΕ για μια σειρά ζητήματα σχετιζόμενα με την αναθεώρηση, αλλά και αναδεικνύοντας το ψευδεπίγραφο των διακηρύξεων των αστικών κομμάτων για το χαρακτήρα των προτεινόμενων αλλαγών. Αφού καταλόγισε “δεισιδαιμονικό θαυμασμό” για το σύνταγμα στα αστικά κόμματα, υπογράμμισε τη διπλή βασική στόχευση της αναθεώρησης του καταστατικού χάρτη της χώρας: Αφενός τη σταθεροποίηση του πολιτικού συστήματος, την οποία στην κατακλείδα της ομιλίας της μάλιστα χαρακτήρισε εύγλωττα “το μακρύ χέρι του κεφαλαίου, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ”, κι αφετέρου την ανάκτηση της “χαμένης τιμής” του συστήματος συνολικά, αλλά και των πολιτικών του εκπροσώπων.
Τόνισε πως στα χρόνια της κρίσης, το σύστημα έγινε ισχυρότερο, παρά τους κλυδωνισμούς που υπέστη, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά πως “Είχαμε κυβερνήσεις που πριν 10 – 15 χρόνια, αν το υποστηρίζαμε, θα μας κορόιδευαν, είπε, προσθέτοντας πως “ο μεγάλος παράγοντας ισχυροποίησης και αποκατάστασης της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος ήταν η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η συνεργασία του με τους ΑΝΕΛ”. Εξήρε τη σημασία του να αξιοποιούνται οι όποιες ρωγμές στη δυνατότητα διακυβέρνησης της αστικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση, διαφορετικά καραδοκούν η ακροδεξιά και ο εθνικισμός. Τόνισε πως “δε βλέπουμε το σύνταγμα σα θρησκεία”, αλλά κι ότι οι κομμουνιστές δεν το υποτιμούν και παλεύουν ώστε αυτό στο μέτρο του δυνατό να δίνει δυνατότητες διευκόλυνσης των συνθηκών για ταξική πάλη. Αναφερόμενη στα περί λαϊκής κυριαρχίας, επισήμανε την υποκρισία των άλλων κομμάτων, καθώς κανένα δεν πρότεινε, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, να υπάρχει κρατική ιδιοκτησία σε δάση, αιγιαλούς, παιδεία και υγεία. Απαντώντας στο γνωστό φληνάφημα του κόμματος του Γιάνη Βαρουφάκη περί “χρεοδουλοπαροικίας”, τόνισε πως “πιέσεις ασκούνται, αλλά με τη θέληση της κυρίαρχης τάξης και των κομμάτων της μπήκαμε σε αυτές τις ενώσεις”, κι ότι υπάρχει συνείδηση της ανισοτιμίας της χώρας μας μέσα σε αυτές.
Μιλώντας για την απλή αναλογική, ζήτημα που σηκώνει ιδιαίτερα ο ΣΥΡΙΖΑ, εξέφρασε τη συμφωνία του ΚΚΕ με αυτή, αλλά αντιτάχθηκε στην προσπάθεια να παρουσιαστεί η απλή αναλογική ως πανάκεια για σύνθετα πολιτικά προβλήματα.
Επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση του κόμματος για το διαχωρισμό εκκλησίας – κράτους, απόδοση τη στασιμότητα στο ζήτημα, σε φοβικούς και ψηφοθηρικούς λόγους. Τόνισε πως οι κομμουνιστές σέβονται τη θρησκευτική πίστη και δεν αντιμετωπίζουν αφ’υψηλού τους πιστούς. Συνόψισε τη σημασία του διαχωρισμού στο ότι θα “καθαρίσει” κάποια πράγματα όπως στην παιδεία, χωρίς να υπάρχουν αυταπάτες ότι η εκκλησία θα πάψει να εμπλέκεται με αφορμή τη θρησκεία σε πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα, αναφέροντας χαρακτηριστικά τις εκδηλώσεις “για τα αγέννητα παιδιά”.
Τέλος, σε ό,τι αφορά το διαβόητο νόμο περί ευθύνης υπουργών, ανέδειξε την υποκρισία των αστικών κομμάτων, λέγοντας πως είναι απαράδεκτο να μην ψηφίζεται η κατάργησή του με τουλάχιστον 300 ψήφους, όπως και η η παύση διορισμού της δικαστικής ηγεσίας από την εκάστοτε κυβέρνηση, παρότι το ΚΚΕ θεωρεί φενάκη το διαχωρισμό των εξουσιών.