Aλλαγή των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ για τα σχολεία ζητά ο Κώστας Πελετίδης
Με επιστολή του προς τον γγ Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκο, ζητά να αλλάξει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, με επίκεντρο την αύξηση των -δωρεάν -τεστ σε όλους τους μαθητές ενός τμήματος σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος.
Είναι γνωστό ότι από την πρώτη στιγμή της πανδημίας, ο δήμαρχος της Πάτρας Κώστας Πελετίδης πήρε όσα μέτρα μπορούσε για να προστατεύσει τους πολίτες από τις συνέπειες της πανδημίας, σε κάθε τομέα αρμοδιότητάς του. Αυτό δε θα μπορούσε να αφήνει εκτός κάδρου την ασφαλή λειτουργία των σχολείων, οι οποίες όμως προφανώς εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την προθυμία των αρμόδιων υπηρεσιών που υπάγονται στην κεντρική κυβέρνηση, ειδικότερα τον ΕΟΔΥ. Για το λόγο αυτό, ο δήμαρχος της πόλης, με επιστολή του προς τον γγ Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκο, ζητά να αλλάξει το πρωτόκολλο του ΕΟΔΥ, με επίκεντρο την αύξηση των -δωρεάν -τεστ σε όλους τους μαθητές ενός τμήματος σε περίπτωση ύποπτου κρούσματος, κλείσιμο αυτού (όπως ήδη προβλέπεται) και διεξαγωγή τους και στο στενό περιβάλλον των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων. Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει:
Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Με ανησυχία παρακολουθούμε την αύξηση των κρουσμάτων στο χώρο της εκπαίδευσης στην πόλη μας. Η ανασφάλεια και ο φόβος των εργαζομένων και των γονέων στα σχολεία είναι δικαιολογημένα. Όπου εμφανίζεται κρούσμα, το 90% των μαθητών του σχολείου τις επόμενες μέρες δεν πηγαίνει στο σχολείο.
Το πρωτόκολλο ενεργειών από τον ΕΟΔΥ, εκ του αποτελέσματος κρινόμενο, απαιτεί τροποποίηση. Κατά την άποψή μας και με βάση την εμπειρία που έχει συγκεντρωθεί, χρειάζεται:
– Η πραγματοποίηση δωρεάν μοριακού τεστ, σε περίπτωση εμφάνισης κρούσματος σε ένα τμήμα σχολείου, τόσο στους μαθητές του τμήματος, όσο και στους εργαζόμενους του σχολείου (εκπαιδευτικούς, καθαριστές, κ.λπ.).
– Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα, να κλείνει το τμήμα -όπως ήδη προβλέπεται- και στην περίπτωση που προκύψουν όντως κρούσματα, να επεκταθεί η διενέργεια των τεστ και στο στενό περιβάλλον τους.
Η τροποποίηση αυτή του πρωτοκόλλου ενεργειών του ΕΟΔΥ στη σχολική κοινότητα, θα αποτρέψει τη μετατροπή των σχολείων σε χώρους μετάδοσης του κορωνοϊού, θα έχει πολλαπλά οφέλη στη λειτουργία του σχολείου, καθώς και στην ασφάλεια που θα αισθάνονται και θα έχουν μαθητές, γονείς, εργαζόμενοι.