Ανασκόπηση 2023: Χρονιά γεμάτη αγώνες

Αγώνες που έβγαλαν στο προσκήνιο δίκαιες διεκδικήσεις, που έδωσαν απάντηση στη μοιρολατρία και στην αναμονή που καλλιεργούν η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της. Που ανέδειξαν σημαντικές δυνατότητες για τον συντονισμό του αγωνιστικού βηματισμού ανάμεσα σε εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα, ειδικά μπροστά σε μεγάλους σταθμούς και με αφορμή γεγονότα που συγκλόνισαν τον λαό…

Μια χρονιά γεμάτη αγώνες, μεγάλους και μικρούς, ήταν το 2023. Αγώνες που έβγαλαν στο προσκήνιο δίκαιες διεκδικήσεις, που έδωσαν απάντηση στη μοιρολατρία και στην αναμονή που καλλιεργούν η άρχουσα τάξη και τα κόμματά της. Που ανέδειξαν σημαντικές δυνατότητες για τον συντονισμό του αγωνιστικού βηματισμού ανάμεσα σε εκατοντάδες συνδικάτα σε όλη τη χώρα, ειδικά μπροστά σε μεγάλους σταθμούς και με αφορμή γεγονότα που συγκλόνισαν τον λαό, όπως το έγκλημα στα Τέμπη, η απεργιακή απάντηση στο νομοσχέδιο – έκτρωμα του υπουργείου Εργασίας κ.ά.

Αγώνες στους οποίους αποτυπώθηκε το ρεύμα αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, της πολιτικής του κέρδους, με χιλιάδες εργαζόμενους να «ακουμπούν» στα σωματεία τους, να ενώνουν τις φωνές τους σημαδεύοντας τον πραγματικό ένοχο.

Το 2024 ξεκινά λοιπόν με πολύτιμη παρακαταθήκη τη δράση του εργατικού κινήματος, την πάλη των εκατοντάδων συνδικάτων, των χιλιάδων εργατοϋπαλλήλων, των φτωχών βιοπαλαιστών της πόλης και της υπαίθρου που διεκδικούν για τις δικές τους ανάγκες κόντρα στα κέρδη των λίγων.

Καλούς αγώνες, λοιπόν, και πάντα με το κεφάλι ψηλά, για να ανασάνει ο λαός, για να μαζέψει δυνάμεις να οργανώσει την αντεπίθεσή του.

Γενάρης

15 Γενάρη: Τα Σωματεία της ΛΑΡΚΟ διοργανώνουν σύσκεψη Σωματείων, Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών, μαζικών φορέων, προκειμένου να ενημερώσουν πλατιά τόσο για τη διαλυτική κατάσταση που έχει διαμορφώσει η πολιτική της κυβέρνησης, όσο και για τις προτάσεις τους για την επαναλειτουργία της επιχείρησης και την περαιτέρω ανάπτυξή της προς όφελος των εργαζομένων και του λαού. «Αδέρφια της ΛΑΡΚΟ, είμαστε μαζί σας. Σάρκα από τη σάρκα σας, ψυχή από την ψυχή σας»: Το μήνυμα αυτό στέλνουν εκατοντάδες εργαζόμενοι που ανταποκρίνονται στο κάλεσμα και συμμετέχουν μαζικά στη σύσκεψη, εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους και δηλώνοντας ότι θα συνεχίσουν να στέκονται στο πλευρό τους, όποτε και όπου χρειαστεί, στον δίκαιο αγώνα που δίνουν για τις εργασίες και τα σπίτια τους, για να καπνίσει ξανά το καμίνι της ΛΑΡΚΟ.

17 Γενάρη: Απεργούν πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, με απόφαση της Ομοσπονδίας τους, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στα προδιαγεγραμμένα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς. Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι ήταν ο τραγικός θάνατος, στις 8 Γενάρη, 45χρονης εργαζόμενης στην καθαριότητα του δήμου Ξυλοκάστρου, μητέρας 5 παιδιών, την ώρα της δουλειάς στο απορριμματοφόρο. Μάλιστα, εκ των υστέρων αποκαλύφθηκε ότι η ίδια καθώς και άλλοι συνάδελφοί της δούλευαν ανασφάλιστοι με ευθύνη της δημοτικής αρχής!

20 Γενάρη: Εκδήλωση – συμβολή στην οργάνωση της πάλης, με θέμα «Συλλογικές Συμβάσεις και αυξήσεις στους μισθούς. Καμία αναμονή. Αγώνας ενάντια στην ακρίβεια και την αντεργατική πολιτική», οργανώνει το ΠΑΜΕ. Στο φόντο των προεκλογικών υποσχέσεων της κυβέρνησης για «αυξήσεις» λίγων ευρώ στον ονομαστικό κατώτατο μισθό, αλλά και του ψευτοκαβγά της με τον ΣΥΡΙΖΑ για το πώς θα διαχειριστούν τη μεγάλη εξαθλίωση που φέρνει στους εργαζόμενους η πολιτική τους, το ΠΑΜΕ επαναφέρει τα ζωτικά αιτήματα για σταθερή δουλειά, αυξήσεις σε μισθούς – επιδόματα και ξεπάγωμα των τριετιών.

Τρίτο δεκαήμερο του Γενάρη: Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και με οργανωτές τους τοπικούς Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι στήνουν μπλόκα και πραγματοποιούν συντονισμένες πολύμορφες δράσεις σε μια σειρά από περιοχές της χώρας. Η οργάνωση συντονισμένων και πολύμορφων κινητοποιήσεων είχε αποφασιστεί σε μαζική σύσκεψη στη Νίκαια Λάρισας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 12 Ομοσπονδίες και περισσότερους από 100 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους.

Φλεβάρης

1 Φλεβάρη: Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων στο κέντρο της Αθήνας πραγματοποιούν εργαζόμενοι στις προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του Σταθμού Εμπορευματοκιβωτίων Πειραιά (COSCO), με μπροστάρη το Σωματείο τους, την ΕΝΕΔΕΠ, με κύριο αίτημα την ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα (ΒΑΕ), τώρα, όλων των λιμενεργατών.

1 – 2 Φλεβάρη: 48ωρη απεργία, που κορυφώνεται με συγκέντρωση στο Σύνταγμα, πραγματοποιούν τα καλλιτεχνικά σωματεία, απαιτώντας την κατάργηση του απαράδεκτου Προεδρικού Διατάγματος 85/2022, αλλά και της τροπολογίας που ουσιαστικά κατοχυρώνει την υποβάθμιση των πτυχίων των καλλιτεχνικών σχολών. Διεκδικούν ουσιαστική αναβάθμιση των καλλιτεχνικών σπουδών και δημιουργία δημόσιων σχολών Τεχνών, πανεπιστημιακού επιπέδου, καθώς και Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας με όρους που να τους επιτρέπουν να ζουν από την άσκηση της Τέχνης τους.

8 – 10 Φλεβάρη: Με 48ωρη πανελλαδική προειδοποιητική απεργία σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, οι ναυτεργάτες διεκδικούν ανανέωση και εφαρμογή των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, με αυξήσεις στους μισθούς, ενώ παράλληλα απαιτούν την απόσυρση των διατάξεων που προωθούνται με την αναμόρφωση του Κώδικα Ιδιωτικού Ναυτικού Δικαίου (ΚΙΝΔ) και δίνουν τη χαριστική βολή στα δικαιώματά τους.

14 Φλεβάρη: Σε 24ωρη απεργία και συγκέντρωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος προχωρούν μεταλλεργάτες και ναυπηγοξυλουργοί, δίνοντας αγωνιστική απάντηση στην εργοδοσία, που συνεχίζει να βάζει στο στόχαστρο όσα κατέκτησαν οι εργάτες με την υπογραφή ΣΣΕ.

14 Φλεβάρη: Με μαζικά και μαχητικά συλλαλητήρια σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, οι συνταξιούχοι εγκαινιάζουν νέο γύρο πανελλαδικών κινητοποιήσεων, έχοντας στην προμετωπίδα των διεκδικήσεών τους την απαίτηση για πραγματικές αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις.

18 Φλεβάρη: Σωματεία και φορείς της Δυτικής Αθήνας διαδηλώνουν ενάντια στην πολιτική που θεωρεί «κόστος» την υγεία και τη ζωή τους, απαιτούν αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, διεκδικούν μαζικές προσλήψεις στο μοναδικό δημόσιο νοσοκομείο της περιοχής, το «Αττικόν», ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης, αλλά και πλήρη επαναλειτουργία, με προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, του Νοσοκομείου Δυτικής Αθήνας (πρώην Λοιμωδών) που έκλεισε πριν από 10 χρόνια.

22 Φλεβάρη: Χιλιάδες εργαζόμενοι όλης της Κρήτης δίνουν μαχητικό αγωνιστικό «παρών» στο παγκρήτιο αγωνιστικό ραντεβού υπεράσπισης της δημόσιας Υγείας. Με μεγάλο συλλαλητήριο, που στηρίζεται από 15 υγειονομικά σωματεία και πάνω από 100 φορείς και σωματεία του νησιού, διαδηλώνουν στο Ηράκλειο και διεκδικούν δημόσιο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας στο νησί.

Την ίδια μέρα, οι υγειονομικοί με απεργιακές κινητοποιήσεις κινητοποιούνται για την ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας με μόνιμο προσωπικό και κρατικούς πόρους, τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων, την ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ.

22 Φλεβάρη: Συλλογικές Συμβάσεις με υποχρεωτική εφαρμογή και επίδομα ανεργίας για όλους τους ανέργους του κλάδου διεκδικούν οι εργαζόμενοι στον Επισιτισμό – Τουρισμό με κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας. Η κυβέρνηση «υποδέχεται» τους εργαζόμενους με τις δυνάμεις καταστολής και στρέφεται με γκλομπ και χημικά κατά της κινητοποίησης, τραυματίζοντας συνδικαλιστές του Συνδικάτου Επισιτισμού – Τουρισμού – Ξενοδοχείων Αττικής.

23 Φλεβάρη: Με κινητοποίηση στην πύλη του Νοσοκομείου Παίδων «Αγία Σοφία» οι εργαζόμενοι και πλήθος σωματείων απαιτούν να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της ιδιωτικοποίησης του Παιδοογκολογικού Νοσοκομείου μέσα από τη σύσταση Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου.

Μέσα στον Φλεβάρη τα συνδικάτα της χώρας οργάνωσαν την αλληλεγγύη τους στον λαό των σεισμόπληκτων περιοχών της Νοτιοανατολικής Τουρκίας. Το κομβόι αλληλεγγύης ταξίδεψε για μέρες, πέρασε τα σύνορα και παρέδωσε στα συνδικάτα της Τουρκίας πάνω από 100 τόνους υλικής βοήθειας.

Μάρτης

2 Μάρτη: Ξεσπούν οι συγκλονιστικές κινητοποιήσεις με αφορμή το έγκλημα στα Τέμπη. Ο λαός διαδηλώνει ενάντια στην πολιτική που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στον βωμό του κέρδους. Στη Θεσσαλία, τον τόπο του τραγικού δυστυχήματος, φοιτητές, μαθητές αλλά και εργαζόμενοι της Λάρισας συγκεντρώνονται στην πλατεία του ΟΣΕ. Στην Αθήνα οργανώνονται μαζική συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της «Hellenic Train» στη λεωφόρο Συγγρού και πορεία στη Βουλή, με αίτημα να αποδοθούν ευθύνες για το έγκλημα στα Τέμπη. Συλλαλητήρια γίνονται επίσης σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα. Καταλήψεις, πορείες, πολύμορφες δράσεις πραγματοποιούνται σε σχολεία, σχολές και γειτονιές. Η δικαιολογημένη οργή του λαού και της νεολαίας τροφοδοτεί αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις. «Ολων των νεκρών θα γίνουμε φωνή» διαδηλώνουν εκατοντάδες χιλιάδες σε όλη τη χώρα, διαμηνύοντας ότι δεν θα επιτρέψουν να ξεχαστεί το προδιαγεγραμμένο έγκλημα, ούτε να συγκαλυφθεί.

5 Μάρτη: Ογκώδες συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος πραγματοποιείται το πρωί της Κυριακής 5 Μάρτη, στο πλαίσιο της 48ωρης απεργίας που είχαν προκηρύξει οι σιδηροδρομικοί. Ενα τεράστιο κύμα διαδηλωτών καταδικάζει την εγκληματική πολιτική που αντιμετωπίζει την ασφάλεια και την ανθρώπινη ζωή ως κόστος. «Κυβερνήσεις, “Hellenic Train” και ΟΣΕ είναι οι βασικοί εγκληματικοί κλειδούχοι», καταγγέλλουν Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία και μαζικοί φορείς.

8 Μάρτη: 24ωρη απεργία και διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για το έγκλημα στα Τέμπη. Δεκάδες χιλιάδες εργατοϋπάλληλοι ξεπερνούν την υπονόμευση και τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς, τις εργοδοτικές απειλές, το κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργεί η κυβέρνηση. Η ηγεσία της ΓΣΕΕ δεν προκηρύσσει απεργία, τηρώντας τον «όρκο πίστης» που έχει δώσει στην εργοδοσία και στο κράτος της. «Η απεργία πραγματοποιήθηκε ενάντια στην οργανωμένη προσπάθεια συγκάλυψης του δολοφονικού εγκλήματος στα Τέμπη, ενάντια στην εργοδοτική τρομοκρατία στους χώρους δουλειάς, ενάντια στα μέτρα καταστολής και εκφοβισμού του λαού και παρά την απουσία της θλιβερής ηγεσίας της ΓΣΕΕ, την οποία τα συνδικάτα προ πολλού έχουν ξεπεράσει. Οι ζωές μας δεν είναι κόστος – οι ζωές μας έχουν αξία», αναφέρει το ΠΑΜΕ και καλεί σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων.

12 Μάρτη: Για δεύτερη συνεχόμενη Κυριακή η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη, η Λάρισα και άλλες πόλεις βγαίνουν στους δρόμους και διαδηλώνουν «Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Οι ζωές μας έχουν αξία!». Στην Αθήνα το μεγάλο συλλαλητήριο καταλήγει στα γραφεία του ΟΣΕ στο Μεταξουργείο.

16 Μάρτη: Με πανελλαδική πανεργατική απεργία οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, οι μαζικοί φορείς, οι φορείς της νεολαίας κλιμακώνουν τον αγώνα για την προστασία της ζωής του λαού, ενάντια στην εγκληματική πολιτική του κέρδους και του «κόστους – οφέλους», που έφερε την τραγωδία στα Τέμπη. Ογκώδεις απεργιακές διαδηλώσεις γεμίζουν και πάλι τους δρόμους σε δεκάδες πόλεις.

20 Μάρτη: Κινητοποίηση στο Σύνταγμα οργανώνουν σωματεία και φορείς της Αττικής ενάντια στο νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί και εμπορευματοποιεί τη διαχείριση του νερού.

22 Μάρτη: Στο γήπεδο του Σπόρτιγκ πραγματοποιείται σύσκεψη με τη συμμετοχή εκατοντάδων εργατικών σωματείων, συνδικαλιστικών οργανώσεων αυτοαπασχολούμενων και άλλων μαζικών φορέων από όλη την Αττική. «Οι ζωές μας ή το κέρδος. Συνεχίζουμε με οργάνωση και αγώνα»: Το σύνθημα έδωσε το στίγμα της συζήτησης και συνοψίζει το «νήμα» το οποίο συνδέει τα μέτωπα πάλης που ξεσπούν σε διαφορετικούς κλάδους και χώρους.

23 Μάρτη: Με συγκέντρωση έξω από τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, σωματεία και μαζικοί φορείς εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της Γαλλίας και στις απεργιακές τους κινητοποιήσεις ενάντια στην αντεργατική – αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση της κυβέρνησης Μακρόν.

Απρίλης

31 Μάρτη – 3 Απρίλη: Με τέσσερις μέρες απεργίας και μαζικών κινητοποιήσεων οι διανομείς στην ηλεκτρονική πλατφόρμα «Wolt», πολλοί απ’ αυτούς μετανάστες, αντιδρούν στη μείωση των αποδοχών τους από την εταιρεία, συνολικά στις συνθήκες δουλειάς – σκλαβιάς και «μαύρης» εργασίας για μεγάλο κομμάτι του προσωπικού.

5 Απρίλη: Με κινητοποίηση στο υπουργείο Ανάπτυξης και πορεία στην Ερμού, εργαζόμενοι και επαγγελματίες στο Εμπόριο καταδικάζουν την απαράδεκτη τροπολογία που δίνει το ελεύθερο σε κάθε δήμαρχο να αποφασίζει ουσιαστικά την 24ωρη λειτουργία των καταστημάτων. Το κάλεσμα για την κινητοποίηση απηύθυναν ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), διεκδικώντας να παρθεί πίσω η απαράδεκτη ρύθμιση, όπως και οι νόμοι που «απελευθερώνουν» το ωράριο και καταργούν την κυριακάτικη αργία.

10 Απρίλη: Νέα απεργία στους ΟΤΑ. Στο επίκεντρο η διεκδίκηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα.

18 Απρίλη: Σε απεργία κατεβαίνουν οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της EMFI (πρώην «ΕΒΓΑ») στην Αθήνα, με αφορμή το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα στο οποίο 51χρονος συνάδελφός τους πέθανε την ώρα της δουλειάς. Ο εργάτης ήταν ένας από εκείνους που δουλεύουν για πολύ καιρό με τα εξαντλητικά 12ωρα τα οποία επιβάλλει η εργοδοσία.

26 Απρίλη: Στους δρόμους με τα τρακτέρ και τα αγροτικά τους μηχανήματα βγαίνουν οι αγρότες του νομού Λάρισας, μετά το κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και των τοπικών Αγροτικών Συλλόγων, για την υπεράσπιση του εισοδήματός τους.

Μάης

1 Μάη: «Οι αγώνες των εργατών όλου του κόσμου θα νικήσουν»: Με το σύνθημα αυτό και με ώθηση από τους αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά από μέτωπα και χώρους δουλειάς, σε χώρες της Ευρώπης και όλου του κόσμου, χιλιάδες λαού και νεολαίας τιμούν την Εργατική Πρωτομαγιά σε όλη τη χώρα. Χαιρετισμό στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα απευθύνει εκ μέρους της αντιπροσωπείας των Γάλλων συνδικαλιστών ο Ολιβιέ Ματό, γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Μασσαλίας.

6 Μάη: «Δουλειά, γιατρούς και ασθενοφόρα εδώ και τώρα», απαιτούν ρετσινάδες, εργαζόμενοι, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, συνολικά ο λαός της πυρόπληκτης βόρειας Εύβοιας, με μαζική κινητοποίηση και αποκλεισμό της κυκλοφορίας των οχημάτων στον δρόμο Χαλκίδας – Αιδηψού. Ο πρόσφατος τραγικός θάνατος 63χρονου κατοίκου χωριού της περιοχής, που ξεψύχησε περιμένοντας μάταια ασθενοφόρο και η αναστολή των προσλήψεων των ρετσινάδων και δασεργατών στον β’ κύκλο του προγράμματος εργασίας για την αποκατάσταση του καμένου δάσους ήταν η αφορμή για να ξεχειλίσει η οργή των εργαζομένων και του λαού της βόρειας Εύβοιας, καθώς τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γίνονται μέρα με τη μέρα όλο και μεγαλύτερα.

15 Μάη: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποιείται στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» για να μην υπάρξουν συρρίκνωση, υποβάθμιση ή λουκέτο σε μια σειρά κρίσιμων τμημάτων του νοσοκομείου για παιδιά με σοβαρές χρόνιες παθήσεις (Ανοσοεπάρκειας, Νευρολογικό, Παιδοχειρουργικό κ.ά.). Στο επίκεντρο τέθηκε το Τμήμα Ανοσολογίας – Ιστοσυμβατότητας, το οποίο απειλείται με κλείσιμο λόγω της διαχρονικής έλλειψης προσωπικού.

17 Μάη: Απεργιακή απάντηση στους «σωτήρες» – επενδυτές και στις «ειδικές ζώνες» δίνουν οι εργαζόμενοι στα ναυπηγεία σε Ελευσίνα, Πέραμα, Δραπετσώνα και Ομιλο Σπανόπουλου, διεκδικώντας την υποχρεωτική ισχύ και εφαρμογή της Τοπικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, αξιοπρεπείς μισθούς και δουλειά για όλους, τήρηση των μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

30 – 31 Μάη: Σε απεργιακές κινητοποιήσεις προχωρούν οι εργαζόμενοι στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος, μετά τον θάνατο 47χρονου συναδέλφου τους και τον τραυματισμό δύο ακόμα εργαζομένων σε «ατύχημα» σε επισκευαζόμενο πλοίο. Πρόκειται για την πέμπτη απεργία που οργανώνεται από το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας μέσα στο 2023 για τα μέτρα υγείας και ασφάλειας στην εργασία. Στο πλαίσιο της απεργίας οργανώνεται απογευματινό συλλαλητήριο στον Πειραιά. «Ως εδώ! Οχι άλλο αίμα εργατών για τα κέρδη των εργοδοτών», απαιτούν σωματεία και φορείς.

Ιούνης

8 Ιούνη: «Η υγεία μας δεν είναι κόστος» διαδηλώνουν συνδικάτα και φορείς με μαζική συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Υγείας. Την κινητοποίηση πυροδότησαν οι θάνατοι ασθενών λόγω έλλειψης υποδομής και προσωπικού στο ΕΚΑΒ: Μιας 63χρονης στην Κω πάνω σε καρότσα αγροτικού, αφού δεν υπήρχε ασθενοφόρο να την μεταφέρει στο νοσοκομείο, και μιας 19χρονης εγκύου, μαζί με το έμβρυο που κυοφορούσε, στη Νέα Μάκρη.

14 Ιούνη: Το ΠΑΜΕ πραγματοποιεί εκδήλωση στην Αθήνα με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας του Συνδικάτου Εργαζομένων «Amazon» των ΗΠΑ. Πρόκειται για το πρώτο συνδικάτο που ιδρύθηκε στις ΗΠΑ στην εν λόγω πολυεθνική, κόντρα στις προσπάθειες παρεμπόδισης της συνδικαλιστικής δράσης και εργοδοτικής τρομοκρατίας.

15 Ιούνη: Μεγάλα συλλαλητήρια οργανώνονται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις με αφορμή το νέο έγκλημα στη Μεσόγειο, με το πολύνεκρο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που κόστισε τη ζωή σε άγνωστο αριθμό μεταναστών. «Κάναν τη Μεσόγειο υγρό νεκροταφείο, δεν θα συνηθίσουμε ποτέ μας το σφαγείο» φωνάζουν χιλιάδες διαδηλωτές, ενάντια στη βάρβαρη «κανονικότητα» των χιλιάδων νεκρών και αγνοούμενων προσφύγων στις θάλασσες της Μεσογείου και του Αιγαίου.

16 Ιούνη: Με νέα απεργία και συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας απαντούν οι εργαζόμενοι της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης Περάματος στα απανωτά εργατικά «ατυχήματα», στο σακάτεμα, ακόμα και στον θάνατο συναδέλφων τους. Λίγες μόνο μέρες μετά τον θάνατο εργαζόμενου σε επισκευαζόμενο πλοίο, καταγράφεται νέο σοβαρό «ατύχημα» με πτώση εργάτη από σκαλωσιά.

Ιούλης

1 Ιούλη: Οι εργαζόμενοι της «Market In» στο κατάστημα της Χ. Τρικούπη στα Γιάννενα «χτύπησαν κάρτα» για πρώτη φορά μετά από 6 χρόνια περήφανου αγώνα. Με ένα ζεστό χειροκρότημα, φίλοι, συγγενείς και συναγωνιστές, τους συνόδευσαν μέχρι την πόρτα. Είναι εργαζόμενοι που επέστρεψαν νικητές γιατί πίστεψαν στη δύναμή τους, εμπιστεύτηκαν το σωματείο τους, στηρίχθηκαν από τον γιαννιώτικο λαό, κόντρα στη βιομηχανία μηνύσεων και συλλήψεων που επιστράτευσε το κράτος για λογαριασμό της εργοδοσίας.

5 Ιούλη: Απεργία των εργαζομένων στο Φάρμακο για την υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης.

11 Ιούλη: Εργατικά συνδικάτα πραγματοποίησαν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας απαιτώντας «Μέτρα προστασίας τώρα για τον καύσωνα, όχι άλλο αίμα εργατών». Χαρακτηριστικό είναι ότι από τις αρχές Ιούλη έως τις αρχές Αυγούστου 4 εργαζόμενοι έχασαν τη ζωή τους δουλεύοντας μέσα στο λιοπύρι. Στη συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εργασίας ο τελευταίος δεσμεύτηκε να μετατρέψει τα μέτρα αυτά σε υποχρεωτικά. Το διάστημα που ακολούθησε συνεχίστηκαν οι παρεμβάσεις των συνδικάτων σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, αφού, όπως αποδείχθηκε στην πράξη, ακόμα και τα «υποχρεωτικά μέτρα» που ανακοίνωσε η κυβέρνηση κάτω από την αγωνιστική πίεση των εργαζομένων, παρέμεναν «κενό γράμμα», με την εργοδοσία να αξιοποιεί στο έπακρο την υποστελέχωση της Επιθεώρησης Εργασίας.

25 Ιούλη: «Μετά τα 70 σε θέλουν στη δουλειά να ζεις και να πεθαίνεις για τα αφεντικά», «Δουλειά ως τα γεράματα για τα αφεντικά, οργάνωση και αντίσταση στη σύγχρονη σκλαβιά». Με τα συνθήματα αυτά διαδήλωσαν εργατικά σωματεία μαζί με το ΠΑΜΕ στο υπουργείο Οικονομικών, απαιτώντας να ανακληθεί το κατάπτυστο άρθρο 61 του νομοσχεδίου που συζητιόταν στη Βουλή και με το οποίο προωθείται η δουλειά μέχρι τα βαθιά γεράματα αφού προβλεπόταν η δυνατότητα να εντάσσονται σε προγράμματα επιδοτούμενης εργασίας για μακροχρόνια ανέργους, άνεργοι μέχρι και 74 ετών, που δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο συντάξιμο χρόνο για τη θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος.

26 Ιούλη: Κινητοποιήσεις ξεσπάνε στην Πάτρα, με αφορμή τη φονική κατάρρευση της γέφυρας στα Μποζαΐτικα, ένα ακόμα εργοδοτικό – κρατικό έγκλημα που αφήνει πίσω του έναν νεκρό και τουλάχιστον 10 τραυματίες.

Αύγουστος

8 Αυγούστου: Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, ενάντια στο νέο αντεργατικό νομοσχέδιο που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ για ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» και περιστολή του δικαιώματος στην απεργία, πραγματοποιούν συνδικάτα, άλλες μαζικές οργανώσεις και φορείς, ανταποκρινόμενοι σε κάλεσμα του ΠΑΜΕ. «Οχι στο 16ωρο, 7ωρο – 5ήμερο – 35ωρο» ήταν ένα από τα συνθήματα των διαδηλωτών, το οποίο γράφτηκε και στον τοίχο δίπλα στην είσοδο του υπουργείου.

25 Αυγούστου: Μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση πραγματοποιείται στο Σύνταγμα για τις καταστροφικές πυρκαγιές που κατέκαψαν για μια ακόμα φορά την Πάρνηθα, τη Ρόδο, τον Εβρο, τη Μαγνησία.

Σεπτέμβρης

1 Σεπτέμβρη: Παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας από τα συνδικάτα, σε συνέχεια της μάχης ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου, παρουσιάζοντας μία προς μία τις αντεργατικές αιχμές του νομοθετήματος και θρυμματίζοντας προκλητικά επιχειρήματα της κυβέρνησης, που παρουσίαζε την επέκταση της εργασιακής ζούγκλας ως «ελευθερία» για τους εργαζόμενους να δουλεύουν 13 ώρες.

5 Σεπτέμβρη: Τις μέρες που ακολουθούν η ΔΑΣ καταθέτει πρόταση σε ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικά Κέντρα να συνεδριάσουν άμεσα οι διοικήσεις για πολύμορφη δράση και απεργιακή κινητοποίηση.

Η Θεσσαλία έχει πνιγεί στις λάσπες από τις μεγάλες πλημμύρες, και οι φορείς του εργατικού – λαϊκού κινήματος ήδη παίρνουν πρωτοβουλίες για την αλληλεγγύη, την οργάνωση και τη διεκδίκηση, ώστε ο λαός να σταθεί στα πόδια του.

9 Σεπτέμβρη: Πραγματοποιείται το συλλαλητήριο των συνδικάτων και του ΠΑΜΕ στη Θεσσαλονίκη για τη ΔΕΘ, με αιχμή τόσο το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά όσο και την οργάνωση της αλληλεγγύης και της διεκδίκησης για τους πληγέντες της Θεσσαλίας.

13 Σεπτέμβρη: Δεκάδες συνδικαλιστικές και μαζικές οργανώσεις της Αττικής συμμετέχουν σε μαζική σύσκεψη στη Δραπετσώνα για την οργάνωση του αγώνα ενάντια στην πολιτική που «πνίγει» τη ζωή του λαού στα νερά της πλημμύρας αλλά και στις αξιώσεις της εργοδοσίας για απογείωση της εκμετάλλευσης, με ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία» στις εργασιακές σχέσεις. Μια μέρα πριν η κυβέρνηση είχε καταθέσει το αντεργατικό νομοσχέδιο στη Βουλή, ενώ η Θεσσαλία και ο λαός της βούλιαζαν στις λάσπες. Ανάλογες συσκέψεις γίνονται και σε άλλες πόλεις.

15 Σεπτέμβρη: Πραγματοποιείται μαζικό συλλαλητήριο στην Αθήνα από συνδικάτα και μαζικούς φορείς ενάντια στον αντεργατικό οδοστρωτήρα της κυβέρνησης. Παράλληλα, αποτελεί φωνή καταδίκης του νέου εγκλήματος σε βάρος του λαού της Θεσσαλίας. Από το βήμα της συγκέντρωσης απευθύνεται κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στην απεργία στις 21 Σεπτέμβρη.

17 Σεπτέμβρη: Κομβόι συνδικάτων από την Αθήνα βρέθηκε δίπλα στους βιοπαλαιστές της Θεσσαλίας, στη μεγάλη μάχη που έδιναν για να σταθούν στα πόδια τους, να ξελασπώσουν τα σπίτια τους, να εξασφαλίσουν τα αναγκαία. Τα συνεργεία «απλώθηκαν» σε Λάρισα, Μαγνησία, Τρίκαλα και Καρδίτσα, σε μια ακόμα δράση έμπρακτης αλληλεγγύης που συνεχίστηκε και το επόμενο διάστημα.

21 Σεπτέμβρη: Χιλιάδες απεργούν ενάντια στο αντεργατικό έκτρωμα της κυβέρνησης και κατακλύζουν τις απεργιακές συγκεντρώσεις και τα συλλαλητήρια που πραγματοποιούνται σε πάνω από 50 πόλεις σε όλη τη χώρα ενάντια στο αντεργατικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Η μεγάλη επιτυχία της απεργίας σηματοδοτείται από τις απεργιακές αποφάσεις που πήραν από τον ιδιωτικό τομέα 31 Εργατικά Κέντρα, 18 Ομοσπονδίες και εκατοντάδες επιχειρησιακά και κλαδικά σωματεία, καταγράφοντας έτσι τον μεγαλύτερο αριθμό απεργιακών αποφάσεων συνδικαλιστικών οργανώσεων, χωρίς τη συμμετοχή των κλακαδόρων της κυβέρνησης, της ηγεσίας της ΓΣΕΕ!

Οκτώβρης

3 Οκτώβρη: Εργατικά σωματεία και εκατοντάδες εργαζόμενοι στον Πειραιά πραγματοποίησαν συλλαλητήριο με αφορμή δύο νέα εργοδοτικά εγκλήματα που έγιναν μία μέρα πριν: Το θανατηφόρο εργατικό «ατύχημα» με θύμα έναν εργάτη που εκτελούσε εργασίες σε παλιό φρεάτιο αποχέτευσης, στο πλαίσιο της ανάπλασης της περιοχής Αγίου Διονυσίου και του πολύ σοβαρού τραυματισμού ενός ακόμα εργαζόμενου σε ναυπηγείο στη Σαλαμίνα.

4 Οκτώβρη: Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και τα Σωματεία τους προχώρησαν σε μαζική συγκέντρωση στο υπουργείο Οικονομικών στην Αθήνα, στο πλαίσιο του αγώνα τους για την επαναλειτουργία της ΛΑΡΚΟ και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας και των δικαιωμάτων τους. Στο πλευρό τους βρέθηκαν για άλλη μια φορά συνάδελφοί τους από τη Στερεά Ελλάδα και την Αττική.

18 Οκτώβρη: Χιλιάδες λαού πλημμυρίζουν τους δρόμους ενάντια στη σφαγή του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – τρομοκράτη του Ισραήλ. Στην ισραηλινή πρεσβεία οι διαδηλωτές βροντοφωνάζουν «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» και ενώνουν τις φωνές τους με τις κινητοποιήσεις που γίνονταν σε δεκάδες πόλεις τόσο στη χώρα όσο και σε όλο τον κόσμο. Μία μέρα πριν αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ συναντήθηκε με τον πρέσβη της Παλαιστίνης στην Ελλάδα, Γιούσεφ Ντορχόμ, μεταφέροντάς του τη σταθερή αλληλεγγύη δεκάδων συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις αλλά και πολύμορφες εκδηλώσεις αλληλεγγύης συνεχίζονται μέχρι και σήμερα.

Νοέμβρης

8 Νοέμβρη: Οι οικοδόμοι απεργούν σε όλη τη χώρα διεκδικώντας τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα, υπογραφή εργοταξιακών συμβάσεων, κήρυξη της κλαδικής ΣΣΕ ως υποχρεωτικής. Η απεργία, που άγγιξε την καθολική συμμετοχή, είχε προκηρυχθεί από την Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδας και τα κατά τόπους συνδικάτα της.

8 Νοέμβρη: Αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες και επιστήμονες διαδήλωσαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που εξαπολύει άγρια φορολεηλασία στο εισόδημά τους.

13 Νοέμβρη: Συνδικαλιστικές οργανώσεις στο Δημόσιο πραγματοποιούν σύσκεψη και καταλήγουν σε σειρά αγωνιστικών πρωτοβουλιών για την προστασία του εισοδήματος από την ακρίβεια και αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και μονιμοποίηση των χιλιάδων συμβασιούχων.

22 Νοέμβρη: Στην Αθήνα χιλιάδες επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες, αυτοκινητιστές ταξί διαδήλωσαν ενάντια στο φοροεξοντωτικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης. Ξεκινώντας από διαφορετικές προσυγκεντρώσεις, έμποροι και βιοτέχνες, ταξιτζήδες, δικηγόροι, επαγγελματίες από μια σειρά κλάδων και ειδικοτήτων σχημάτισαν μια μεγάλη πορεία που γέμισε την οδό Σταδίου και κατέληξε έξω από το υπουργείο Οικονομικών, στο Σύνταγμα. Με τα μπλοκ και τα πανό τους κύκλωσαν το υπουργείο και απαίτησαν την απόσυρση του κυβερνητικού νομοσχεδίου που σηματοδοτεί νέα φοροαφαίμαξη του εισοδήματός τους.

24 Νοέμβρη: Με οργανωτές τις Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις χιλιάδες συνταξιούχοι, από τον Εβρο ως την Κρήτη, συμμετείχαν στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα, απαιτώντας πραγματικές αυξήσεις εδώ και τώρα, επαναφορά 13ης και 14ης σύνταξης!

27 Νοέμβρη: Συνδικάτα της Αττικής, του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, πραγματοποιούν μαζική σύσκεψη στον κινηματογράφο «Τριανόν» στην Αθήνα, όπου απευθύνεται κάλεσμα συμμετοχής στο συλλαλητήριο στις 15 Δεκέμβρη και ανάπτυξης κοινής δράσης για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος, την οργάνωση της πάλης για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τη δράση ενάντια στις εξώσεις και τους πλειστηριασμούς, τη στήριξη αγώνων που οργανώνονται σε κλάδους.

29 – 30 Νοέμβρη: 48ωρη απεργία πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί. Την πρώτη μέρα οργανώνονται πολύμορφες κινητοποιήσεις σε τουλάχιστον 22 πόλεις με τη συμμετοχή και άλλων εργατικών σωματείων και μαζικών φορέων, απαιτώντας σύγχρονο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας για όλο τον λαό, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για την Υγεία. Τη δεύτερη μέρα πραγματοποιείται πανελλαδικό συλλαλητήριο των νοσοκομειακών γιατρών στο υπουργείο Υγείας.

Δεκέμβρης

11 Δεκέμβρη: Νέα κινητοποίηση των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ στην Αθήνα στο υπουργείο Οικονομικών με το σύνθημα «Θέλουμε δουλειά, καμίνια – μηχανές βάλτε τα μπροστά». Με την κινητοποίησή τους απέσπασαν τη δέσμευση του υπουργείου Οικονομικών για τρίμηνη παράταση όλων των συμβάσεων και νέα συνάντηση τον Φλεβάρη.

14 Δεκέμβρη: Οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ πραγματοποιούν νέα 24ωρη απεργία με αιτήματα αιχμής μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, αυξήσεις ουσιαστικές στους μισθούς. Η απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας χτυπιέται από χημικά από τις δυνάμεις καταστολής.

15 Δεκέμβρη: Μαχητικά συλλαλητήρια, ενάντια στον νέο αντιλαϊκό προϋπολογισμό, πραγματοποιήθηκαν σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Εδεσσα, Βέροια, Νάουσα, Κατερίνη και Σέρρες. Χιλιάδες λαού και νεολαίας ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα εργατικών συνδικάτων, Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην αποδεχτούν την ισοπέδωση του εισοδήματος και των αναγκών τους, την αντιλαϊκή επίθεση που κλιμακώνεται και με τον νέο κρατικό προϋπολογισμό. Παράλληλα, αντέταξαν τις διεκδικήσεις για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς.

19 Δεκέμβρη: Με τον συντονισμό και τη συμμετοχή 100 σωματείων και φορέων πραγματοποιείται το μεγάλο πανθεσσαλικό συλλαλητήριο για μέτρα στήριξης των πλημμυροπαθών και του λαϊκού εισοδήματος. Στους δρόμους με τα τρακτέρ τους έχουν βγει οι βιοπαλαιστές αγρότες σε Λάρισα, Καρδίτσα κ.α., ενώ μπλόκο έχουν στήσει στον Πλατύκαμπο διεκδικώντας μέτρα για την ίδια την επιβίωσή τους.

Διαρκώς στο πόδι για την υπεράσπιση της λαϊκής κατοικίας

Ανοιχτό ήταν και παραμένει το μέτωπο συνδικάτων και φορέων ενάντια στην πολιτική που ξεσπιτώνει χιλιάδες οικογένειες, επιτρέποντας σε τράπεζες, funds και servicers να βγάζουν τη λαϊκή κατοικία «στο σφυρί».

Μέσα στο 2023 δεκάδες ήταν οι παρεμβάσεις που οργανώθηκαν στις εταιρείες «doValue», «Intrum» και «Cepal», με αποτέλεσμα να ανασταλούν πλειστηριασμοί, να καμφθούν οι εκβιασμοί και να γίνουν ρυθμίσεις στις οποίες οι οφειλέτες να μπορούν να ανταποκριθούν. Αντίστοιχα, σωματεία και μαζικοί φορείς βρέθηκαν «στο πόδι» σε γειτονιές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Θήβας και άλλων περιοχών, προκειμένου να αποτραπούν οι προσπάθειες έξωσης οικογενειών από τα σπίτια τους, οι οποίες μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις έγιναν με τη συνδρομή των δυνάμεων καταστολής.

«Μόνο ο λαός μπορεί να σώσει τα σπίτια του λαού», τονίζει η Επιτροπή του ΠΑΜΕ ενάντια στους πλειστηριασμούς και καλεί τους δανειολήπτες «να έρθουν σε επαφή με το εργατικό κίνημα, ώστε μέσα από τη συλλογική οργανωμένη πάλη να αποτρέψουμε πλειστηριασμούς και εξώσεις».

 

Αναδημοσιεύεται από τον Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου 30-31 Δεκέμβρη 2023

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: