«Αντιγόνη στη Χάγη» στην Πάτρα | Λιάνα Κανέλλη: «Τίποτα δεν μπορεί να στηριχθεί αν δεν έχεις πίσω σου το ΚΚΕ»
Πολύτιμα συμπεράσματα για τον διαχρονικό, βρώμικο κατά των λαών, ρόλο του ΝΑΤΟ, συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στο σήμερα, αναδείχθηκαν από την εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», που πραγματοποιήθηκε από τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην Πάτρα
Πολύτιμα συμπεράσματα για τον διαχρονικό, βρώμικο κατά των λαών, ρόλο του ΝΑΤΟ, συνδεδεμένα με τις εξελίξεις στο σήμερα, αναδείχθηκαν από την εκδήλωση – παρουσίαση του βιβλίου των εκδόσεων της «Σύγχρονης Εποχής», «Αντιγόνη στη Χάγη. Η κατάθεση της Λιάνας Κανέλλη στη δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς», που πραγματοποιήθηκε από τις Οργανώσεις Αχαΐας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, στην πλατεία Αγίας Σοφίας στην Πάτρα, το βράδυ της Τρίτης.
Την παρουσίαση έκαναν ο Αριστείδης Λαμπρούλης, μεταφραστής – επιμελητής της έκδοσης, δημοτικός σύμβουλος Λάρισας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και η Λιάνα Κανέλλη, δημοσιογράφος και βουλευτής του ΚΚΕ.
Με τις αναφορές τους, στην μαζική από κόσμο εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», «ξύπνησαν» μνήμες στους μεγαλύτερους, από την βρώμικη επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία πριν 25 χρόνια (πόλεμος των 78 ημερών), αλλά και πρόσφεραν γνώση ιδιαίτερα στις νεότερες γενιές, για γεγονότα που σήμερα, τόσο η δολοφονική συμμαχία, όσο και αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, θέλουν να αποσιωπήσουν, να διαστρεβλώσουν, στην προσπάθειά τους να στηρίξουν τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις και σχεδιασμούς.
Νωρίτερα, χαιρετισμό απεύθυνε η Αλεξάνδρα Αλάφη, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, η οποία στάθηκε και στα 50 χρόνια του Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή», την άρρηκτη σύνδεσή του με τις θέσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, θυμίζοντας ότι στην 25η «στάση» του το 1999, δέσποζε στις κεντρικές εκδηλώσεις του, το σύνθημα: «Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια».
Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Αριστείδης Λαμπρούλης, αναφέρθηκε στη σημασία της κατάθεσης, υπέρ του Σ. Μιλόσεβιτς, που δόθηκε στο Ειδικό Ποινικό Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το 2004 από τη Λ. Κανέλλη. Εξήγησε, πως βοηθιέται κάποιος να βγάλει συμπεράσματα, κάτι που αναδεικνύεται και μέσα από τις σελίδες του βιβλίου. Στάθηκε, στην προσπάθεια που έγινε από το Δικαστήριο να εκτεθεί η μάρτυρας υπεράσπισης, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάδειξη των δολοφονιών αμάχων, της ουσίας των ιμπεριαλιστικών επιδιώξεων και σχεδιασμών, που φτάνουν σε πολέμους, δολοφονίες λαών, διαμελισμό κρατών κ.α..
Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά του στο ρόλο της σοσιαλδημοκρατίας, που με σειρά κυβερνήσεων στις ΗΠΑ, την Ευρώπη και την Ελλάδα (ΠΑΣΟΚ τότε), στήριξε την επέμβαση στην Γιουγκοσλαβία, και σήμερα, αποδέχεται επίσης το ρόλο του ΝΑΤΟ, στηρίζει την αντιδραστική κυβέρνηση της Ουκρανίας στο πόλεμό της απέναντι στην καπιταλιστική Ρωσία, αποδέχεται τη δολοφονία του Παλαιστινιακού λαού από το κράτος – δολοφόνο του Ισραήλ, με τις πλάτες ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ κ.α.
Χαρακτήρισε τέλος το βιβλίο, «όπλο» απέναντι στα ψεύδη και τις συκοφαντίες, που μπορεί να στραφεί προς την σωστή επαναστατική κατεύθυνση που αναδεικνύει το ΚΚΕ.
Στα γεγονότα, 25 χρόνια από την έναρξη του πολέμου και 20 από το δικαστήριο της Χάγης, στάθηκε η Λ. Κανέλλη, σημειώνοντας ότι ουσιαστικά στο πρόσωπο του Σ. Μιλόσεβιτς που δικάστηκε στο Διεθνές Δικαστήριο, στο «σκαμνί» του κατηγορούμενου βρέθηκαν οι λαοί που αντιστάθηκαν τότε στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων, που σήμερα οι ίδιοι οι υπαίτιοι του τότε πολέμου, θέλουν να θεωρούν ότι αποτελεί πραγματικότητα.
Εξήγησε ότι το δίκαιο της πάλης ενός λαού, που δεν αποδέχεται επαίσχυντες για το μέλλον του ιμπεριαλιστικές συνθήκες και σχεδιασμούς, είναι αυτό που κινητοποιεί, δίνει δύναμη για αλληλεγγύη, κάτι που εκφράστηκε και προς το πρόσωπο του κατηγορούμενου, έστω και αν δεν συμφωνούσε κάποιος σε όλα μαζί του, είχε διαφορές, όπως και το ΚΚΕ.
Ειδικά για το σήμερα, καυτηρίασε την παρουσία των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων εκτός των συνόρων της χώρας, όπως στην Ερυθρά Θάλασσα για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του ντόπιου εφοπλιστικού κεφαλαίου, σημειώνοντας πως όπως το 1999 και το 2004, τίποτα δεν έχει αλλάξει παρά μόνο ότι στην κεντρική πολιτική σκηνή αυτά τα ζητήματα, αστικές κυβερνήσεις και κόμματα, θέλουν να τα λανσάρουν ως «κανονικότητα».
Στάθηκε στο ρόλο και τη σημασία του ΚΚΕ για την αποκάλυψη αυτής της πολιτικής, αλλά και στη δύναμη που δίνει σε κάθε έναν να την αντιμετωπίσει, να δώσει δύναμη στους λαούς να σταθούν στο ύψος τους γινόμενοι και πρωταγωνιστές των εξελίξεων. Σε αυτή την πορεία, αναφέρθηκε στη σημασία και το ρόλο του Κόμματος, σε κάθε πτυχή, ακόμη και στη στήριξη της έκδοσης του βιβλίου. «Τίποτα δεν μπορεί να στηριχθεί, αν δεν έχεις πίσω σου το ΚΚΕ που έχει μετρήσει εκτελεσμένους», είπε.
Συγκίνηση προκάλεσε και η μαρτυρία-παρέμβαση Σέρβας φοιτήτριας του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου του 1999, που μετέφερε εικόνες από τις πρώτες μέρες των βομβαρδισμών, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ, ευχαριστώντας τον ελληνικό λαό για την αλληλεγγύη του και όσους πρωταγωνίστησαν για να εκφραστεί.
Ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα στο αντιπολεμικό τραγούδι, ενώ το ενδιαφέρον του κόσμου εκφράστηκε, τόσο με την παρουσία του στο χώρο της έκθεσης της «Σύγχρονης Εποχής», όσο από τους πολλούς που ζήτησαν μια υπογραφή για το βιβλίο τους, από τους «πρωταγωνιστές» της βραδιάς.
Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας, καθώς και ο Δήμαρχος Πατρέων, Κώστας Πελετίδης.