Απαγόρευση του “Ριζοσπάστη” σε στρατόπεδο καταγγέλλει φαντάρος
Βροχή οι καταγγελίες από στρατόπεδα της χώρας, που περιλαμβάνουν από απαγόρευση του Ριζοσπάστη μέχρι ύπαρξη αρουραίουν και πλημμελή ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Οπως καταγγέλλει φαντάρος που παρουσιάστηκε πρόσφατα με την Α’ ΕΣΣΟ 2019, κατά την είσοδό του στο στρατόπεδο, στέλεχος της μονάδας άνοιξε τον σάκο του, όπου ο φαντάρος είχε την εφημερίδα «Ριζοσπάστης».
Το στέλεχος της μονάδας ισχυρίστηκε πως είναι «ανεπίτρεπτο» και ότι «απαγορεύονται οι πολιτικές εφημερίδες στο στρατόπεδο». Στη συνέχεια, αγνόησαν την απαίτηση του φαντάρου να του δείξουν τον στρατιωτικό κανονισμό, ώστε να διαπιστώσει αν όντως απαγορεύονται οι εφημερίδες. Στην ερώτηση του στρατιώτη «πώς θα ενημερώνονται οι φαντάροι», η απάντηση ήταν «μόνο κατά την έξοδό τους από το στρατόπεδο». Δηλαδή… κάθε Σαββατοκύριακο.
Οι ίδιοι ισχυρισμοί περί «απαγόρευσης» ακολούθησαν και όταν ο φαντάρος διαμαρτυρήθηκε στην αναφορά.
Δεν είναι η πρώτη φορά που νέοι στρατευμένοι αντιμετωπίζουν τέτοια περιστατικά από μερίδα στελεχών, τα οποία παραπέμπουν σε μαύρες εποχές της ιστορίας μας.
Η κυβέρνηση έχει μεγάλες ευθύνες από την εκδήλωση τέτοιων φαινομένων. Ο στρατευμένος έχει δικαιώματα τα οποία δεν σταματούν στην πύλη του στρατοπέδου. Εχει δικαίωμα στην ενημέρωση και τη μελέτη και κανείς δεν μπορεί να βάζει φραγμούς.
Αρουραίοι σε μονάδα στην Ξάνθη
Οπως μας αναφέρουν φαντάροι από το 557 Μ/Π Τάγμα Πεζικού στην Ξάνθη, για δεύτερη φορά τον τελευταίο μήνα εντόπισαν αρουραίους (!) στο χώρο που σιτίζονται.
Επιπλέον, το πιο σοβαρό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι παρά το πέρας αρκετών ημερών από την εμφάνιση των τρωκτικών, όπως αναφέρουν οι στρατιώτες, «δεν έχει γίνει ούτε απολύμανση, ούτε υγειονομικός έλεγχος».
Η διοίκηση, επίσης, προσπάθησε να αποτρέψει τους νέους στρατιώτες της μονάδας να παρουσιαστούν «παραπονούμενοι» στην αναφορά, όπως προβλέπεται απ’ τον κανονισμό.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι στρατιώτες αντιμετωπίζονται με αυτόν τον τρόπο απ’ τη διοίκηση των μονάδων, προκειμένου να μην παίρνουν διαστάσεις σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά τη διάρκεια της θητείας τους.
Οι στρατιώτες αναφέρουν τέλος ότι «είναι αξιοπερίεργο πως η χώρα μας βρίσκει τεράστια ποσά για να καλύπτει ΝΑΤΟικές δαπάνες και από την άλλη μας απαντάνε πως δεν έχουμε τα ελάχιστα κονδύλια για να εξασφαλίσουμε την υγιεινή των στρατιωτών».
Ιατρική περίθαλψη στις ανάγκες μας
Με επιστολή τους, φαντάροι από τη Λήμνο αναδεικνύουν το σοβαρό ζήτημα της ιατρικής περίθαλψης κατά τη διάρκεια της θητείας.
Οπως γράφουν: «Σε πολλές μονάδες δεν υπάρχει γιατρός, ενώ στο Σταθμό Επανακτησίμων (ΣΤΕΠ) οι γιατροί δεν επαρκούν και δεν υπάρχει νοσηλευτικό προσωπικό.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα:
— η ιατρική εξέταση να μην είναι πλήρης,
— ο εκάστοτε γιατρός δεν γνωρίζει το ιστορικό του ασθενή,
— σε πολλές περιπτώσεις, αντί της σωστής διάγνωσης και αντιμετώπισης της ασθένειας χορηγείται απλώς κάποια αγωγή,
— ένας γιατρός να βλέπει καθημερινά εκατοντάδες ασθενείς.
Αυτά, σε συνδυασμό με τις συνθήκες διαβίωσης σε πολλές μονάδες, όπου δεν υπάρχει ζεστό νερό (αρκούνται σε δικαιολογίες τύπου “το τελειώσατε”), χωρίς επαρκή θέρμανση στους θαλάμους και άθλιες συνθήκες υγιεινής, έχουν ως αποτέλεσμα κοινές ασθένειες όπως γρίπη, κρυολόγημα, να μην ξεπερνιούνται εύκολα και να μην αντιμετωπίζονται με τη δέουσα σημασία από τους γιατρούς.
Σοβαρές καταστάσεις δεν αξιολογούνται κατάλληλα, με επικίνδυνες συνέπειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα, συνάδελφος φαντάρος, αφού είχε εξεταστεί πολλές φορές από γιατρούς στο Στρατιωτικό Κέντρο Υγείας της Λήμνου (ΣΤΕΠ), δεν του έγιναν οι απαραίτητες εξετάσεις για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε, χορηγώντας του μια σειρά φαρμάκων που καμία σχέση δεν είχαν με το πρόβλημά του.
Ξαφνικά μπήκε στο νοσοκομείο και χειρουργήθηκε κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή. Οι γιατροί τού έδιναν ακόμη μια μέρα ζωής, χωρίς καμία υπερβολή!
Αλλος φαντάρος, ενώ είχε κάνει επέμβαση, δεν υπήρχε νοσηλευτικό προσωπικό για να του κάνει αλλαγή γάζας στην πληγή και μεταφερόταν από το ΣΤΕΠ στο νοσοκομείο και ξανά πίσω.
Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή.
Αν σκεφτούμε ότι είμαστε σε περίοδο έξαρσης της γρίπης με δεκάδες νεκρούς σε ολόκληρη τη χώρα, γεννιούνται πολλά ερωτήματα.
Για ποιον λόγο δεν έχει εμβολιαστεί κανείς φαντάρος;
Τι θα συμβεί αν αρχίσουν κρούσματα γρίπης στις μονάδες μας;
Πώς θα νοσηλευτεί ενδεχόμενα μεγάλος αριθμός ασθενών;
Την ίδια ώρα, το νοσοκομείο της Λήμνου υπολειτουργεί με πολλές ειδικότητες να λείπουν, όπως έχουν αναδείξει κάτοικοι, φορείς και σωματεία της Λήμνου.
Για αυτά τα ζητήματα διεκδικήσαμε μέτρα στήριξης του συστήματος Υγείας στο στρατό, έκτακτα μέτρα για τη γρίπη. Να μην φτάνουμε το 2019 να παίζουμε με τη ζωή μας.
Η απάντηση που πήραμε από τη διοίκηση ήταν ένα παραλήρημα, προσπαθώντας να αντιστρέψει την κατάσταση ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Μέσα σε άλλα είπε ότι φταίμε που αρρωσταίνουμε, γιατί δεν προσέχουμε, ότι έτσι είναι η περίθαλψη.
Δεν δεχόμαστε αυτή την κατάσταση. Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για το καθεστώς της Υγείας τόσο στο στρατό όσο και συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας.
Δεν μπορεί κάθε χρόνο να δίνονται δισεκατομμύρια για ΝΑΤΟικούς εξοπλισμούς, ενισχύοντας τους δολοφονικούς μηχανισμούς και εμείς να ζούμε σε αυτές τις συνθήκες.
Πόσες περικοπές έχουν γίνει στη χρηματοδότηση της Υγείας;
Αμεσα μέτρα πρόληψης της γρίπης, που είναι σε έξαρση.
Να γίνει πρόσληψη ιατρικού προσωπικού, αγορά υγειονομικού υλικού. Διεκδικούμε υγειονομική περίθαλψη υψηλού επιπέδου, που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας».
Από 902.gr