Χρήστος Κατσώτης: “Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μείνει δυνατός κι όχι σιωπηλός” – Άρθρο στην “ΕφΣυν”
“Τα όποια περιοριστικά μέτρα υπαγορεύονται από λόγους δημόσιας υγείας δεν σημαίνουν περιορισμό της διεκδίκησης, της αντίστασης. Δεν σημαίνουν παθητική στάση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τα αποδώσει όλα στην “ατομική ευθύνη”, για να καλύψει την κρατική ανεπάρκεια. Αυτή η κυβερνητική προσπάθεια ουσιαστικά στηρίζεται από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.”
Άρθρο του Χρήστου Κατσώτη, μέλους της ΚΕ και βουλευτή του ΚΚΕ δημοσιεύτηκε χτες στην «Εφημερίδα των Συντακτών»:
«Η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών από την πανδημία του Κορονοϊού αποφάσισε δέσμες μέτρων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου. Ισχυρίζεται ότι επιμερίζει το βάρος και με αυτά στηρίζει επιχειρήσεις και εργαζόμενους.
Το ΚΚΕ εκτιμώντας τις εξελίξεις με την πανδημία του κορονοϊού από την αρχή απαίτησε:
- την άμεση και πλήρη στήριξη της δημόσιας υγείας, με πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού και με επίταξη των ιδιωτικών μονάδων (μια πρόταση που κανένα άλλο κόμμα δεν τολμά να υιοθετήσει),
- την προμήθεια των αναγκαίων υποδομών για την αντιμετώπιση της επιδημίας,
- τα αναγκαία μέτρα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων,
- την πλήρη προστασία από απολύσεις, από ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, από την μη καταβολή των δεδουλευμένων,
- την διασφάλιση του συνόλου των αποδοχών των εργαζομένων, ιδίως με αποφυγή του συγχρωτισμού που υπάρχει σε χώρους δουλειάς,
- μέτρα διευκόλυνσης των εργαζομένων, όπως πρόσθετες άδειες με αποδοχές στους εργαζόμενους για όσο χρειαστεί για την φροντίδα των παιδιών τους ή αρρώστων συγγενών, λόγων της ανάγκης αποχής από την εργασία τους αν υπάρξει κρούσμα του κορονοϊού και ταυτόχρονα απαγόρευση στους εργοδότες να χορηγήσουν την κανονική άδεια και πολύ περισσότερο άδεια άνευ αποδοχών.
Η κυβέρνηση, αντί αυτών, έδωσε το σύνθημα στους επιχειρηματικούς ομίλους για την νέα επίθεση. Ο μεγάλος αριθμός των απολύσεων (πάνω από 40.000), χωρίς να υπολογίζεται η τύχη των χιλιάδων εργολαβικών, ενοικιαζόμενων εργαζομένων, η αναγκαστική λήψη της κανονικής άδειας, η αλλαγή από σταθερή σε εκ περιτροπής εργασία, ήταν μερικά από όσα αξιοποίησε η μεγαλοεργοδοσία πριν η κυβέρνηση τα νομιμοποιήσει και θεσπίσει νέα μέτρα με στόχο την μόνιμη εφαρμογή τους. Μάλιστα η κυβέρνηση άφησε να περάσει ένα 15ήμερο, λύνοντας ουσιαστικά τα χέρια της εργοδοσίας.
Το πιο εμβληματικό μέτρο είναι η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να προχωρήσουν στην αναστολή των συμβάσεων εργασίας των εργαζομένων, εν μέρει ή εν όλω, όπως σημειώνεται στην ΠΝΠ. Τι σημαίνει όμως αναστολή των συμβάσεων εργασίας; Σημαίνει ότι δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση της επιχείρησης απέναντι στον εργαζόμενο. Θεσμοθετείται έτσι ένα νέο μέτρο, που δεν λέγεται «ομαδικές απολύσεις», αλλά αναστολή της σύμβασης εργασίας.
Η κυβέρνηση με πρόφαση τον κορονοϊό αποφάσισε την αναστολή της απαγόρευσης της πολιτικής επιστράτευσης και κάθε μορφής επίταξης κατά τη διάρκεια απεργίας, την απαγόρευση άμεσα των δημόσιων συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων. Παρουσιάζει αυτά τα μέτρα ως αναγκαία για τη μη διασπορά του κορονοϊού. Την ίδια στιγμή βέβαια δεν βγάζει άχνα για τον καθημερινό κι αθέατο συνωστισμό σε χώρους δουλειάς, νοσοκομεία, σούπερ-μάρκετ κλπ, που αποτελούν εστίες διασποράς του ιού.
Η κυβέρνηση και σε αυτές τις συνθήκες της πανδημίας δεν ξεφεύγει από τον στόχο της, την προτεραιότητά της, τη στήριξη δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει εύκολα αποδεκτό, αν δεν έπαιρνε και κάποια μέτρα για τους εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους.
Η επιδότηση του εργαζόμενου, του αυτοαπασχολούμενου με 800€ για 45 ημέρες, είναι το “τυρί στην φάκα”, για να μη δει τα νέα μέτρα που θεσμοθετούνται υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων, που δεν έρχονται ως προσωρινά, αλλά θα υλοποιούνται και μετά την αντιμετώπιση της επιδημίας όπως:
- Η αναστολή της σύμβασης εργασίας
- Η μη υποχρέωση στην επιχείρηση να δηλώνει το ωράριο εργασίας του εργαζόμενου
- Η θέσπιση ουσιαστικά του 10ωρου δουλειάς των εργαζομένων στα super market, η λειτουργία τους και τις Κυριακές
- Η αμφισβήτηση του Δώρου Πάσχα
- Η περιστολή δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών
Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μείνει δυνατός κι όχι σιωπηλός. Τα όποια περιοριστικά μέτρα υπαγορεύονται από λόγους δημόσιας υγείας δεν σημαίνουν περιορισμό της διεκδίκησης, της αντίστασης. Δεν σημαίνουν παθητική στάση απέναντι στην προσπάθεια της κυβέρνησης να τα αποδώσει όλα στην “ατομική ευθύνη”, για να καλύψει την κρατική ανεπάρκεια. Αυτή η κυβερνητική προσπάθεια ουσιαστικά στηρίζεται από όλα τα κόμματα, πλην ΚΚΕ.
Το κεφάλαιο, οι κυβερνήσεις του, τα κόμματα που το υπηρετούν αξιοποιούν κάθε κρίση για να υποτάξουν τους εργαζόμενους και το λαό. Φορτώνουν σ’ αυτούς τα βάρη.
Η εργατική τάξη, ο λαός βεβαίως και χρειάζεται να παίρνει τα μέτρα που συστήνουν οι επιστήμονες για την προστασία τους από την πανδημία του κορονοϊού, αλλά χρειάζεται να πάρουν και τα αναγκαία μέτρα ενάντια στην επίθεση που απειλεί τη ζωή τους και να μην αποδεχτεί όλα αυτά τα μέτρα που χειροτερεύουν την θέση τους.
Κανένας φόβος, κανείς συμβιβασμός. Η οργάνωση, ο αγώνας της εργατικής τάξης για τις δικές της ανάγκες είναι μονόδρομος.
Ο κορονοϊός είναι επιδημία που θα αντιμετωπιστεί. Ο καπιταλισμός όμως, αν δεν ανατραπεί, τα θύματά του θα συνεχίζουν να είναι αναρίθμητα».