16χρονος μετανάστης από τη Γουατεμάλα πέθανε αβοήθητος στο κελί του από γρίπη στο Νότιο Τέξας
Το σοκαριστικό βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης δείχνει τον έφηβο να σφάδαζει για σχεδόν μισή ώρα στο πάτωμα κι ένα τσιμεντένιο πάγκο, να βαδίζει τρεκλίζοντας προς την τουαλέτα και να καταρρέει ξανά στο έδαφος, όπου παρέμεινε ακίνητος για 4,5 ώρες.
Με τραγικό τρόπο έχασε τη ζωή του ο 16χρονος μετανάστης από τη Γουατεμάλα Κάρλος Γκρεγκόριο Ερνάντες Βάσκες, που αφέθηκε να πεθάνει από γρίπη σε συνοριακό κρατητήριο του νότιου Τέξας. Το αγόρι μοιραζόταν το κελί του μαζί με έναν ακόμα ανήλικο και άρρωστο μετανάστη. Το περιστατικό σημεώθηκε στις 19 Μαΐου, αλλά οι ανατριχιαστικές λεπτομέρειες βλέπουν τώρα το φως της δημοσιότητας.
Ο μετανάστης βρισκόταν στο κέντρο διαλογής της Συνοριοφυλακής στο Μακάλεν, όπου είχε διαγνωστεί με γρίπη και υψηλό πυρετό. Η εκπαιδευόμενη νοσηλεύτρια, χορήγησε Tamiflu και ζήτησε από τον Κάρλος να επιστρέψει σε δύο ώρες για να πάει στα επείγοντα αν η κατάστασή του χειροτέρευε.
Αντ’ αυτού, οι αξιωματικοί συνοριοφύλακες τον έβαλαν σε καραντίνα, φοβούμενοι ότι θα κολλούσε άλλους μετανάστες, με αποτέλεσμα το επόμενο πρωί να βρεθεί νεκρός στο κελί του.
Ο αρμόδιος επίτροπος Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων Τζον Σάντερς εξέδωσε την ίδια μέρα δελτίου τύπου, όπου χαρακτήριζε το θάνατο του ανήλικου «τραγική απώλεια» υπογραμμίζοντας πως η συνοριοφυλακή «είναι αφοσιωμένη στην υγεία, την ασφάλεια και την ανθρώπινη μεταχείριση όσων βρίσκονται σε κράτηση».
Το βίντεο ωστόσο που περιήλθε στην ιστοσελίδα Propublica αποδεικνύει περίτρανα πως αξιωματικοί και υγιεονομικοί στο χώρο κράτησης του Κάρλος αδιαφόρησαν για τα εμφανή σημάδια οργανικής κατάπτωσης του 16χρονου.
Το σοκαριστικό βίντεο από κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης δείχνει τον έφηβο να σφάδαζει για σχεδόν μισή ώρα στο πάτωμα κι ένα τσιμεντένιο πάγκο, να βαδίζει τρεκλίζοντας προς την τουαλέτα και να καταρρέει ξανά στο έδαφος, όπου παρέμεινε ακίνητος για 4,5 ώρες.
Σύμφωνα με τις επίσημες αναφορές που υπάρχουν, ένας αξιωματικός επισκέφτηκε τρεις φορές τον Κάρλος τα ξημερώματα, την ώρα που βρισκόταν μεταξύ ζωής και θανάτου, αλλά δεν κατέγραψε τίποτε το ανησυχητικό. Ερωτήματα προκαλεί επίσης ότι από το βίντεο απουσιάζουν οι 4 ώρες κατά τις οποίες φέρεται να υπήρξαν οι εν λόγω επισκέψεις στο κελί του Κάρλος.
Είναι σαφές ότι οι αρμόδιοι για την παρακολούθησή του κρατούμενου, παρότι είχαν όλα τα σημάδια του θανάσιμου κινδύνου για τη ζωή του νεαρού μπροστά τους, επέλεξαν είτε να μην ασχοληθούν καθόλου, είτε να αδιαφορήσουν γι’ αυτό που έβλεπαν.
Στη συνέχεια μάλιστα, η υπηρεσία προσπάθησε να συσκοτίσει την αλήθεια γύρω από το συμβάν, υποστηρίζοντας πως το πτώμα του Κάρλος βρέθηκε από αξιωματικό, ενώ στην πραγματικότητα ήταν ο συγκρατούμενός του που ειδοποίησε τους φρουρούς, καθώς βρήκε αιμόφυρτο τον Κάρλος στο πάτωμα. Είναι ασαφές αν το υλικό του βίντεο προβάλλονταν ζωντανά σε οθόνες, όπως γίνεται σε κάποια συνοριακά φυλάκια, ή αν υπήρχε κάποιος αρμόδιος να το παρακολουθεί.
Η δρ. Τζούντι Μέλινεκ, ιατροδικαστής του Σαν Φραντσίσκο, δήλωσε αγανακτισμένη για την παραμέληση του εφήβου στο κέντρο κράτησης: «Γιατί ένας έφηβος βρίσκεται σε φυλακή αφού είναι άρρωστος με μεταδοτική ασθένεια; Γιατί δεν είναι στο νοσοκομείο, σε σπίτι ή κλινική, όπου μπορεί να έχει ζεστό κρεβάτι, υγρά, παρακολούθηση και ιατρική φροντίδα; Δεν είναι εγκληματίας» και προσθέτει «Κανείς δεν πρέπει να πεθαίνει έτσι: Ξερνώντας, με πυρετό και χωρίς την παρηγοριά κάποιου που τον φροντίζει».
Η υπηρεσία αρνήθηκε να σχολιάσει οτιδήποτε για το θάνατο του Κάρλος, παραπέμποντας στην εσωτερική έρευνα που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Ο Κάρλος είναι ο έκτος ανήλικος μετανάστης που πεθαίνει μετά από κράτηση στις ΗΠΑ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο. Τουλάχιστον δύο από τις περιπτώσεις αυτές έχασαν τη ζωή τους από γρίπη στη διάρκεια της κράτησης. Όλα ωστόσο τα παιδιά, σε αντίθεση με τον Κάρλος, είχαν μεταφερθεί σε κάποια δομή υγείας. Ακόμα και το γεγονός πως η κράτηση του Κάρλος κράτησε έξι ολόκληρες μέρες είναι παράνομο, καθώς η μεταφορά των ανηλίκων προβλέπεται εντός 72 ωρών.
Ο επίτροπος Σάντερς παραιτήθηκε εντέλει λίγο καιρό μετά το περιστατικό και πρόσφατα κατηγόρησε τις αρμόδιες υπηρεσίες και την αδράνεια του Κογκρέσου τον ΗΠΑ για τους θανάτους αυτών των παιδιών, που θα μπορούσαν να προβλεφθούν και να αποφευχθούν.
Ο Κάρλος άφησε το απομονωμένο χωριό του στις αρχές Μάη, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη στις ΗΠΑ. Ήταν το έβδομο από οχτώ παιδιά και ξεχώριζε για τις επιδόσεις του στο σχολείο. Ήταν αρχηγός της ποδοσφαιρικής ομάδας και έπαιζε διάφορα μουσικά όργανα.
Γιος φτωχών αγροτών, κάποιες φορές ερχόταν χωρίς κολατσιό στο σχολείο και δούλευε τα σαββατοκύριακα σε χωράφια και δουλειές του ποδαριού για να βοηθήσει την οικογένειά του. Παπούτσια φορούσε μόνο τις Κυριακές και τις υπόλοιπες μέρες κυκλοφορούσε με αυτοσχέδια υποδήματα από σαμπρέλες αυτοκινήτων.
Στόχος του Κάρλος ήταν να βρει τον αδερφό του που είναι ήδη στις ΗΠΑ και να πιάσει αρχικά δουλειά σε οικοδομή. Ξεκίνησε το ταξίδι με την ενήλικη αδερφή του και συνελήφθη μαζί με άλλους 70 μετανάστες στο Ιντάλγκο του Τέξας. Ο απάνθρωπος νόμος που απαιτεί διαχωρισμό των ανήλικων από τους άλλους μετανάστες χώρισε τα δυο αδέρφια. Μάλιστα, αρχικά οι αξιωματικοί αμφισβήτησαν ότι ο Κάρλος ήταν ανήλικος κι ότι η γυναίκα που ταξίδευε μαζί του ήταν αδερφή του. Αυτό καθυστέρησε τη μεταφορά του σε ένα ασφαλέστερο καταφύγιο, όπου θα μπορούσε να έχει εμβολιαστεί για γρίπη και να σωθεί. Η συνοριοφυλακή αρνείται να εμβολιάσει τους εισερχόμενους μετανάστες για την ασθένεια, παρά τις σχετικές προειδοποιήσεις του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών και Πρόληψης των ΗΠΑ.
Συντετριμμένοι οι γονείς του Κάρλος αδυνατούν να πιστέψουν πώς χάθηκε ο γιος τους τόσο ξαφνικά και αναίτια: «Έφυγε υγιής. Τι του συνέβη;» διερωτώνταν ο πατέρας του σε κανάλι της Γουατεμάλας, ζητώντας απαντήσεις από αξιωματούχους των ΗΠΑ: «Πρέπει να φροντίζουν καλύτερα τους μετανάστες. Οι ΗΠΑ δεν είναι μέρος όπου πρέπει να αφήνουν τον οποιονδήποτε να πεθαίνει έτσι».
Πιο οξύς είναι ο δάσκαλος του Κάρλος, που είπε πως: «Αν έχεις άρρωστο ζώο σε ένα δωμάτιο, πας κάθε λίγο και λιγάκι να δεις πώς είναι, αν έχει νερό, αν έχει ρίγη. Αυτά για ένα ζώα. Κι εδώ είχες ένα ανθρώπινο πλάσμα».
Με πληροφορίες από probublica.org