Άγαλμα του Στάλιν κοντά στο Νίζνι Νόβγογκοροντ ενάντια στην αντίδραση των τοπικών αρχών (VIDEO)

Στα αποκαλυπτήρια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου με κόκκινες σημαίες, ενώ τη στιγμή των αποκαλυπτηρίων ελευθερώθηκαν κόκκινα μπαλόνια προς τον ουρανό υπό τους ήχους του ύμνου της ΕΣΣΔ.

Καθώς η Ρωσία, παρά τον υψηλό – με ελαφρά καθοδική τάση – αριθμό κρουσμάτων κορονοϊού βγαίνει από την καραντίνα, οι εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια της αντιφασιστικής νίκης λαμβάνουν χώρα ετεροχρονισμένα, καθώς η 9η Μαΐου φέτος συνέπεσε με την κορύφωση της πανδημίας στη χώρα. Μπορεί τα βλέμματα των διεθνών ΜΜΕ να έπεσαν κυρίως στη χθεσινή στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα, ιδιαίτερη συμβολική σημασία είχε μια άλλη ενέργεια στην πόλη Μπορ, στην απέναντι όχθη από τη μεγάλη πόλη Νίζνι Νόβγκοροντ, 400 χλμ μακριά από τη ρωσική πρωτεύουσα.

Πρόκειται για τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος του Στάλιν, με ύψος 3 μ.,  χάλκινο περίβλημα και τσιμεντένιο σκελετό, το πρώτο στο είδος του στην περιοχή, που ανεγέρθηκε σε οικόπεδο που αγόρασε ο επικεφαλής της περιφερειακής επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας Αλεξέι Ζόροφ.

Στα αποκαλυπτήρια παρευρέθηκε πλήθος κόσμου με κόκκινες σημαίες, ενώ τη στιγμή των αποκαλυπτηρίων ελευθερώθηκαν κόκκινα μπαλόνια προς τον ουρανό υπό τους ήχους του ύμνου της ΕΣΣΔ (για την ακρίβεια, την εκδοχή με τους σοβιετικούς στίχους, γιατί η μελωδία διατηρήθηκε στο σύγχρονο ρωσικό ύμνο).

Ο Ζόροφ δήλωσε πως το άγαλμα “είναι σύμβολο για τη μάχη κατά της διαφθοράς στο Μπορ”, ενώ πρόσθεσε πως σκοπεύει να ιδρύσει και μουσείο Στάλιν στο ίδιο οικόπεδο. Η ανέγερση του αγάλματος έγινε ενάντια στις διαθέσεις της τοπικής δημοτικής αρχής, που έκανε λόγο για “παρανομία” και δήλωσε πως θα διεξαγάγει έρευνα για το περιστατικό. Ο ίδιος ο Ζόροφ είπε ότι αρχές επανειλημμένα αρνήθηκαν να ορίσουν χώρο στον οποίο θα επιτρεπόταν η ανέγερση μνημείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που έχουμε έγερση αγαλμάτων του Στάλιν τα τελευταία χρόνια, εν μέσω αυξανόμενης δημοφιλίας του Σοβιετικού ηγέτη ως και 70%, όπως δείχνουν τακτικές έρευνες της κοινής γνώμης. Μόλις πέρσι, ανήμερα της αντιφασιστικής νίκης είχαν γίνει τα αποκαλυπτήρια προτομής του Στάλιν στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας και πάλι εν μέσω αντιδράσεων.

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: