Αμερικανοί βουλευτές ζητούν από τον Τραμπ να επιτρέψει στην Κούβα πρόσβαση σε ιατρικό εξοπλισμό ενάντια στην πανδημία
Στην επιστολή υπενθυμίζεται ακόμα ότι το νησί ήδη υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων λόγω των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και εμπορικών κυρώσεων και αποκλεισμών που ισχύουν για έξι και πλέον δεκαετίες.
Το απάνθρωπο εμπάργκο των ΗΠΑ εδώ και πάνω από μισό αιώνα έχει δημιουργήσει ως γνωστόν τεράστια προβλήματα στον εφοδιασμό της Κούβας ακόμα και με πολύ βασικά αγαθά, όπως τρόφιμα και φάρμακα. Οι συνέπειες των αμερικανικών κυρώσεων είναι ακόμα πιο έντονες αυτή την περίοδο που η Κούβα δίνει τη μάχη της με την πανδημία στο εσωτερικό της χώρας, βοηθώντας παράλληλα στην καταπολέμησή της σε δεκάδες χώρες του πλανήτη με τις ιατρικές της αποστολές.
Επικεφαλής της ομάδας είναι ο γερουσιαστής Patrick Leahy και ο βουλευτής Jim McGovern, προσυπογράφοντας την επιστολή στον υπουργό εξωτερικών Μάικ Πομπέο και των υπουργώ οικονομικών Steven Mnuchin.
Στην επιστολή, οι υπογράφοντας κάνουν έκκληση η πολιτική των ΗΠΑ να μην αποτρέψει την παροχή ιατρικού υλικού και μηχανημάτων στην Κούβα, υπογραμμίζοντας πως προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στην υγεία και την ασφάλεια μπροστά σε μια χωρίς προηγούμενο επιδημιολογική κρίση. Στην επιστολή υπενθυμίζεται ακόμα ότι το νησί ήδη υποφέρει από ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων λόγω των οικονομικών, χρηματοπιστωτικών και εμπορικών κυρώσεων και αποκλεισμών που ισχύουν για έξι και πλέον δεκαετίες.
“Eίτε αυτά τα ανθρωπιστικά αγαθά τεχνικά απαγορεύονται από το εμπάργκο των ΗΠΑ είτε όχι, γνωρίζουμε πως υπάρχουν έρευνες πως ξένες εταιρείες αποτρέπονται από την παροχή τέτοιων αγαθών στην Κούβα, ανάμεσά τους και για την αντιμετώπιση του COVID-19, λόγω περίπλοκων κανονισμών και ρυθμίσεων και φόβου δίωξης ή κύρωσης από τον αμερικανικό νόμο”, αναφέρει η επιστολή.
Παράλληλα, προβάλλεται η αναγκαιότητα να καταπολεμηθεί ο κορονοϊός, του οποίου η εξάπλωση αποτελεί απειλεί για την υγεία και την ασφάλεια των Κουβανών, των λαών της Καραϊβικής και των ΗΠΑ.
Χαρακτηρίζουν αυτή την πρακτική “επικίνδυνη” και “αντίθετη στη μακροχρόνια παράδοσή μας να μην πολιτικοποιούμε την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας”. Προφανώς περί “μη πολιτικοποίησης” της ανθρωπιστικής βοήθειας δεν ευσταθούν, κι αντανακλούν την ιδεολογική αφετηρία της παρέμβασης των βουλευτών, που προφανώς δεν εκκινείται από ιδεολογική συμπάθεια στην Κούβα, αλλά από μια διαφορετική προσέγγιση σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Με πληροφορίες από telesur