“Ανάσες” στην πανδημία – Αναπνευστήρες εγχώριας κατασκευής και σχεδίασης έρχονται στην Κούβα
Ξεπερνώντας τις τεράστιες δυσκολίες του εμπάργκο, η Κούβα, έχοντας ήδη δαμάσει το πρώτο κύμα του ιού με επιτυχία, εγγυάται ότι μια νέα έξαρση δε θα βρει τους πιο ευάλωτους ασθενείς χωρίς την απαραίτητη μηχανική υποστήριξη.
H Koύβα δεν είναι μόνο ένα βήμα πριν την πρακτική εξάλειψη του κορονοϊού από την επικράτειά της, καταγράφοντας χαμηλά μονοψήφια τις περισσότερες μέρες εδώ και σχεδόν ένα μήνα (μάλιστα την Κυριακή δεν καταγράφηκε καμία εγχώρια μετάδοση για πρώτη φορά από το ξέσπασμα της πανδημίας στη χώρα) και σταθερά χαμηλό αριθμό θανάτων (87 σε σύνολο 2245 καταγεγραμμένων κρουσμάτων). Το νησί της επανάστασης είναι και πανέτοιμο για τυχόν δεύτερο κύμα του κορονοϊού το φθινόπωρο, καθώς χάρη στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και την απόλυτη προτεραιότητα στη δημόσια υγεία, η χώρα, παρά τις τεράστιες δυσκολίες κατορθώνει να καινοτομεί και να καλύπτει σημαντικό μέρος των αναγκών της σε ιατρικό εξοπλισμό κρίσιμο, όπως είναι οι αναπνευστήρες.
Τον Οκτώβρη, όπως ανακοίνωσε ο διευθυντής του Κουβανικού Νευροεπιστημονικού Κέντρου (CNEURO), δρ. Μίτσελ Βαλντές Σόσα, τα νοσοκομεία της χώρας ετοιμάζονται να υποδεχτούν 500 αναπνευστήρες που κατασκευάζονται στη χώρα. Οι μισοί περίπου θα κατευθυνθούν στις εντατικές για ασθενείς που χρειάζονται διασωλήνωση, ενώ οι υπόλοιποι προορίζονται για ασθενείς με μικρότερες ανάγκες αναπνευστικής υποστήριξης.
Το εντυπωσιακό αυτό αποτέλεσμα είναι καρπός της συνεργασίας των επιστημόνων του CNEURO, του Εθνικού Κέντρου Ηλεκτρονικής Ιατρικής και της εταιρείας Grito de Baire, που συνδέεται με την Ένωση Αμυντικής Βιομηχανίας και ανέλαβε το σχεδιασμό των μηχανικών τμημάτων. Συνεργασία του CNEURO υπήρξε επίσης με το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας.
Όπως επεσήμανε ο δρ. Βαλντές, και οι δύο τύποι αναπνευστήρων βασίστηκαν σε ανοιχτό κώδικα, τον οποίο διέθεσε ονλάιν το πανεπιστήμιο ΜΙΤ των ΗΠΑ και το University College του Λονδίνου, ενώ το λογισμικό και ο βιομηχανικός σχεδιασμός έγιναν από Κουβανούς ειδικούς και επιστήμονες, υπό την εποπτεία του Κέντρου Κρατικού Ελέγχου Φαρμάκων, Εξοπλισμού και Ιατρικών Μηχανημάτων βάσει αυστηρών προδιαγραφών παραγωγής.
Η κατασκευή εγχώριων αναπνευστήρων είναι επίτευγμα που έρχεται λίγους μήνες αφότου η κουβανική κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να αγοράσει αναπνευστήρες από δυο ελβετικές εταιρίες, αφού είχαν εξαγοραστεί στο μεταξύ από την αμερικανική εταιρεία Vyaire Medical Inc, που διέκοψε τις εμπορικές επαφές με την Κούβα, επικαλούμενη το εμπάργκο των ΗΠΑ. “Τότε ήταν που η ηγεσία της χώρας ανέθεσε σε μια ομάδα από πολλούς θεσμούς να φτιάξει έναν πρωτότυπο αναπνευστήρα σε χρόνο ρεκόρ, ώστε κανείς Κουβανός ασθενής με COVID-19 να μη μείνει χωρίς ένα τόσο σημαντικό ιατρικό μηχάνημα, ικανό να εγγυηθεί την υποβοηθούμενη αναπνοή”, σημείωσε ο Βαλντές.
Με πληροφορίες από granma.cu