“Ας πρόσεχες την κόρη σου καλύτερα” – Έσπασαν τα ισόβια για τους βιαστές δολοφόνους 23χρονης φοιτήτριας στην Τουρκία
Οι κατηγορούμενοι έλαβαν ποινές χαμηλότερες του αναμενόμενου, λόγω “καλής συμπεριφοράς”, παρότι επιδόθηκαν σε συστηματική προσπάθεια ενοχοποίησης του θύματος που “έπινε αλκοόλ και δεν ήταν παρθένα”.
Μερική μόνο δικαίωση ήρθε για την οικογένεια της Σουλέ Τσετ, της 23χρονης φοιτήτριας που βιάστηκε και δολοφονήθηκε από το αφεντικό της και έναν φίλο του το Μάη του 2018. Το δικαστήριο επέβαλε στον Τσαταγάι Ακσού ποινή ισοβίων και 12,5 ετών, αναγνωρίζοντας όμως ελαφρυντικές περιστάσεις, λόγω «καλής συμπεριφοράς» στο δικαστήριο, κάτι που σημαίνει πως στην πράξη δε θα εκτίσει τα ισόβια. Ο συνεργός του από την άλλη, έλαβε ποινή 18 ετών και 9 μηνών.
Οι δυο τους καταδικάστηκαν επειδή στις 28 Μάη του 2018, βίασαν και σκότωσαν την κοπέλα, η οποία εργαζόταν ως βοηθός του Ακσού, πετώντας την από τον 20ό όροφο κτιρίου στην Άγκυρα. Αρχικά οι δράστες επιχείρησαν να παρουσιάσουν το έγκλημά τους ως αυτοκτονία, εκδοχή που έκαναν δεκτή η αστυνομία και ο τοπικός εισαγγελέας. Μάλιστα παρότι οδηγήθηκαν δυο φορές στην ασφάλεια απελευθερώθηκαν λόγω έλλειψης στοιχείων. Τελικά η σύλληψή τους ήρθε μόλις τον Ιούλη του 2018, όταν αποκαλύφθηκε ιατροδικαστικά και τοξικολογικά ότι η κοπέλα είχε ναρκωθεί και βιαστεί πριν το σώμα της πεταχτεί από το γραφείο του Ακσού.
«Δεν μπορώ να φύγω από εδώ. Αυτός ο άντρας έχει εμμονή μαζί μου. Δε με αφήνει να φύγω. Μακάρι να μην είχα έρθει», έγραφε σε φίλη της η Σουλέ Τσετ λίγο πριν το θάνατό της. Η υπόθεση προκάλεσε τεράστιο κύμα διαμαρτυριών στην Τουρκία, ιδιαίτερα από γυναικείες οργανώσεις και οργανώσεις ανθρώπινων δικαιωμάτων, δεδομένου ότι η χώρα κατατάσσεται διεθνώς στις τελευταίες θέσεις σε θέματα ισότητας μεταξύ των φύλων, ενώ η βία κατά των γυναικών αποτελεί ενδημικό φαινόμενο, με 400 γυναίκες να έχουν δολοφονηθεί μόνο μέσα στο 2018.
Για το λόγο αυτό εξάλλου οι κατηγορούμενοι και οι δικηγόροι τους ισχυρίστηκαν ότι η καταδίκη ήταν αποτέλεσμα «προπαγάνδας από τα Μέσα κοινωνικής δικτύωσης» και «πλαστές εκθέσεις αυτοψίας».
Οι ίδιοι, παρά το ελαφρυντικό της «καλής συμπεριφοράς» εμφανίστηκαν προκλητικοί στο δικαστήριο, ενοχοποιώντας το θύμα επειδή «έπινε αλκοόλ και δεν ήταν παρθένα». Ο Ακσού μάλιστα έφτασε στο σημείο να απευθυνθεί με θράσος στο χαροκαμένο πατέρα λέγοντας του «Ας πρόσεχες καλύτερα την κόρη σου».
Οι δικηγόροι της οικογένειας δήλωσαν πως θα ασκήσουν έφεση κατά της απόφασης, θεωρώντας επιβεβλημένο να επιβληθούν ισόβια χωρίς ελαφρυντικά: «Δεν είναι αυτό που θέλαμε, αλλά τουλάχιστον καταδικάστηκαν. Ο πατέρας της ακόμα βρίσκεται σε βαθιά οδύνη».
Τη μέρα ανακοίνωσης της απόφασης την περασμένη Τετάρτη, έξω από το δικαστήριο βρέθηκαν η Κομμουνιστική Νεολαία Τουρκίας και η ένωση δικηγόρων του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, προβαίνοντας σε δήλωση μετά την ετυμηγορία: «Αυτή η απόφαση πάρθηκε ενάντια στην απαίτηση για καθαρά ισόβια υπέρ όσων προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν τη δημόσια αντίσταση για να καλύψουν τα εγκλήματά τους, παρά το μακροχρόνιο κίνημα αντίδρασης που ζητούσε δικαιοσύνη για τη Σουλέ Τσετ. Oι Τούρκοι κομμουνιστές αναγνωρίζουν πως καμιά τιμωρία δεν είναι αρκετή για το βίαιο φόνο μιας νέας γυναίκας στα 22 της χρόνια. Σήμερα, με αυτό το σύστημα, ποτέ δε θα επιτευχθεί δικαιοσύνη ανεξάρτητα από το πώς λαμβάνονται αποφάσεις. Για να επιτευχθεί δικαιοσύνη, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για να αποτρέψουμε τις δολοφονίες γυναικών στη δουλειά, το σπίτι, τους δρόμους, τα λεωφορεία. Η πραγματική δικαιοσύνη μπορεί να είναι δυνατή μόνο αν αυτό το σύστημα, που θρέφει τη βία και την ανισότητα, ανατραπεί».