Χάρη σε τέσσερεις μισθοφόρους της Blackwater που δολοφόνησαν 14 αμάχους στο Ιράκ απένειμε ο Τραμπ
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους μισθοφόρους δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη για τα εγκλήματά τους και μάλιστα αποκάλεσαν το μακελειό “ευγενή υπηρεσία” προς τη χώρα τους.
Όποια εκκρεμότητα μπορεί προσπαθεί να κλείσει άρον – άρον ο Ντόναλντ Τραμπ, λίγες βδομάδες πριν την έξοδό του από το Λευκό Οίκο. Αφού επανέφερε με συνοπτικές διαδικασίες τη δυνατότητα εκτέλεσης της θανατικής ποινής στην ηλεκτρική καρέκλα, ο Αμερικανός πρόεδρος πραγματοποίησε ένα ρουσφέτι της τελευταίας στιγμής, απονέμοντας χάρη σε τέσσερεις μισθοφόρους της διαβόητης ιδιωτικής εταιρείας Blackwater, που βρίσκονταν καταδικασμένοι για τη δολοφονία αμάχων Ιρακινών.
Η χάρη αποδόθηκε στις 23 Δεκεμβρίου, λίγο πριν τα Χριστούγεννα, προφανώς με την επιδίωξη να περάσει όσο πιο απαρατήρητη γινόταν. Ήδη οι αντιδράσεις είναι πολύ έντονες, ενώ τη διαμαρτυρία του εξέφρασε και το ιρακινό υπουργείο εξωτερικών, σημειώνοντας πως η απονομή χάριτος “δεν έλαβε υπόψη την αξιοπρέπεια των θυμάτων και τα δικαιώματα των συγγενών τους”.
Η δολοφονία έγινε στις 16 Σεπτέμβρη 2007 στην πλατεία Νισούρ της Βαγδάτης, ενώ εκτός από τους 14 νεκρούς υπήρξαν ακόμα 17 άνθρωποι που τραυματίστηκαν. Ανάμεσα στα θύματα ήταν και δυο ανήλικοι, ανάμεσά τους ένα αγόρι μόλις εννέα ετών.
Αρχικά επιχειρήθηκε να κουκουλωθεί η υπόθεση, ενώ και η πρώτη προσπάθεια να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι δράστες απέτυχε, όταν το αρμόδιο δικαστήριο αποφάσισε πως δε συνέτρεχε λόγος δίωξης. Η υπόθεση ξανάνοιξε μόλις το 2013, καταλήγοντας σε ισόβια για το μισθοφόρο που άνοιξε πρώτος πυρ και σε τριάντα χρόνια φυλάκισης για τους υπόλοιπους τρεις συγκατηγορούμενούς του.
Το Σεπτέμβρη του 2018, o συντηρητικός ομοσπονδιακός δικαστής Ρόις Λάμπερθ, μείωσε τις ποινές των τριών εκ των τεσσάρων μισθοφόρων στο μισό και λιγότερο, επαινώντας μάλιστα αυτούς τους “θαυμάσιους νεαρούς άνδρες”, αποδίδοντας την απρόκλητη σφαγή κατά αμάχων στην “πίεση” που αισθάνθηκαν οι δράστες.
Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι κανένας από τους μισθοφόρους δε ζήτησε ποτέ συγγνώμη για τα εγκλήματά τους και μάλιστα αποκάλεσαν το μακελειό “ευγενή υπηρεσία” προς τη χώρα τους.
Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν τον αποτροπιασμό τους για την απονομή χάριτος, ενώ ο Πολ Ντίκινσον, δικηγόρος ορισμένων εκ των θυμάτων της σφαγής, δήλωσε πως “Οι πελάτες μου αισθάνονται ότι παραγκωνίστηκαν, χρησιμοποιήθηκαν και κακοποιήθηκαν. Πεποίθησή τους είναι πως το νομικό μας σύστημα έχει χαθεί”.