Δεκάδες χιλιάδες αγρότες από όλη την Ινδία πλημμύρισαν με σφυροδρέπανα το Δελχί
Τεράστια κινητοποιήση αγροτών υπό τη σημαία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (Μαρξιστικό) διαδήλωσαν μετά από πορεία ημερών στην πρωτεύουσα, με συμπαράσταση από άλλους κλάδους εργαζόμενων και φοιτητές.
50.000 Ινδοί αγρότες έφτασαν με πορεία από διάφορα μέρη της αχανούς χώρας στην πρωτεύουσα, με στόχο να διεκδικήσουν καλύτερες τιμές για τα προϊόντα τους, μέτρα για την ξηρασία που τους πλήττει και απαλλαγή από τα χρέη. Για το λόγο αυτό ζητούν να συσταθεί ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή.
Πρόκειται για την τέταρτη διαμαρτυρία αγροτών μέσα σε ένα χρόνο, σε μια περίοδο που η αγροτική παραγωγή βρίσκεται σε πτώση εδώ και δεκαετίες.
«Ψηφίσαμε το BJP (το κυβερνών συντηρητικό κόμμα), αλλά οι αντιαγροτικές πολιτικές μας έπληξαν πάρα πολύ» λέει ο Λαχάν Παλ Σίνγκ, ένας από τους συμμετέχοντες στην πορεία.
Ο μισός πληθυσμός της Ινδίας απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, αλλά ο τελευταίος συνεισφέρει μόνο το 15% του ΑΕΠ.
Τα περισσότερα κρατίδια της χώρας αργούν πολύ να πληρώσουν τους αγρότες για τη σοδειά τους, σύμφωνα με το σύστημα που ισχύει στη χώρα, όπου η κεντρική κυβέρνηση θέτει τις τιμές των προϊόντων και συλλέγει τη σοδειά, εγγυώμενη θεωρητικά το εισόδημά τους, δίνοντας κίνητρο για αύξηση της παραγωγής.
Ενδεικτικό της απελπιστικής κατάστασης, την οποία οξύνουν τα χρέη των αγροτών σε τράπεζες και τοκογλύφους, είναι ο αριθμός των αυτοκτονιών, καθώς από το 1995 πάνω από 300.000 αγρότες έχουν αυτοκτονήσει.
Στην πορεία μάλιστα συμμετέχουν σύζυγοι, κόρες και άλλοι συγγενείς αυτόχειρων αγροτών, κάποιοι με τις φωτογραφίες τους.
Στην πορεία κυριαρχούν τα σφυροδρέπανα, καθώς πολλοί από τους συμμετέχοντες είναι μέλη της αγροτικής πτέρυγας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ινδίας (μαρξιστικό), ενώ μέρος παίρνουν διάφορες αγροτικές ενώσεις από διαφορετικά μέρη της χώρας.
Καταφτάνοντας ήδη από την Πέμπτη στο Δελχί κάποιοι από αυτούς, πολλοί κατασκήνωσαν σε δημόσιους χώρους και συνέχισαν την πορεία τους προς το κοινοβούλιο την επόμενη μέρα, εν μέσω χιλιάδων αστυνομικών.
Μια από τις διαδηλώτριες είχε συμμετάσχει σε αντίστοιχη κινητοποίηση στη Βομβάη πριν λίγους μήνες. «Στη Βομβάη είχαμε κάλους στα πόδια από το περπάτημα. Μας υποσχέθηκαν να υλοποιήσουν τα αιτήματά μας σε 3 μήνες, αλλά ποτέ δεν το έκαναν», λέει η Σανγκίτα Μπόιρ.
Στο πλευρό των αγροτών βρίσκονται και νέοι γιατροί και φοιτητές ιατρικής για να παράσχουν περίθαλψη σε όποιον έχει ανάγκη, ενώ άλλοι κλάδοι, όπως δικηγόροι, καλλιτέχνες και δάσκαλοι, παρέχουν τρόφιμα και νερό, ενώ ενημερώνουν την κοινή γνώμη μέσω ΜΚΔ.
«Θέλησα να είμαι μέρος της πορείας για να δείξω την αλληλεγγύη μου με τους αγρότες που αγωνίζονται» λέει ο Μονάμι Μπάσου, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Δελχί που συμμετέχει στην πορεία, προσθέτοντας πως λόγω ΜΚΔ υπάρχει αυξημένη ευαισθησία απέναντι στα προβλήματα των αγροτών.
Αντίστοιχες μεγάλες κινητοποιήσεις είχαν γίνει το Μάρτη, όταν αγρότες από τη Μαχαράστρα περπάτησαν 160 χλμ ως τη Βομβάη με παρόμοια αιτήματα, ενώ πέρσι, αγρότες από την νότια Ινδία κράδαιναν ανθρώπινα κρανία και κράτησαν ζωντανά ποντίκια στο στόμα τους για να δείξουν το τεράστιο πρόβλημα σιτοδείας που αντιμετώπισαν λόγω ξηρασίας.
Με πληροφορίες από BBC