Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι με κομμένο νερό στις ΗΠΑ εν μέσω πανδημίας – Αποκαλυπτική συνέντευξη ανεξάρτητων δημοσιογράφων στη Νέα Υόρκη
“Τώρα λένε, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Πώς να πλύνουμε τα χέρια μας, όταν δεν έχουμε νερό της βρύσης;”
Ενδιαφέροντα στοιχεία αναφέρουν για την κατάσταση στη Νέα Υόρκη και συνολικά στις ΗΠΑ δυο μέλη της οργάνωσης δημοσιογράφων Women’s Press Collective σε συνέντευξή τους στη Junge Welt. Ανάμεσά τους το γεγονός ότι ήδη πριν την πανδημία υπήρχαν πολλοί ανασφάλιστοι, αλλά και άνθρωποι που απέφευγαν το γιατρό για να μην πληρώσουν τη συμμετοχή τους, ότι χιλιάδες άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε τρεχούμενο νερό λόγω κομμένων λογαριασμών και πως η πολυδιαφημισμένη οικονομική στήριξη σε εργαζόμενους και μικρές επιχειρήσεις από την κυβέρνηση Τραμ, αποκλείει τους αυτοαπασχολούμενους και ενισχύει με παραθυράκια του νόμου μια σειρά μεγαθήρια. Ο πολιτικός ορίζοντας της οργάνωσης είναι συγκεκριμένος και δεν ξεφεύγει πέρα από τη στήριξη στον – πρώην πλέον – διεκδικητή του χρίσματος των δημοκρατικών Μπέρνι Σάντερς, χωρίς αυτό να αφαιρεί από τη σημασία των διαπιστώσεων που αποτυπώνουν ανάγλυφα μια πραγματικότητα όπου ο κορονοϊός ενισχύεται και με τη σειρά του ενισχύει σε μια διαδικασία ανατροφοδότησης τις θηριώδεις κοινωνικές ανισότητες στην πλουσιότερη χώρα του πλανήτη.
Πιθανότατα κανένα άλλο μέρος του κόσμου δεν έχει χτυπηθεί χειρότερα από την εξάπλωση του κορονοϊού αυτή την περίοδο από τη Νέα Υόρκη. Πώς είναι τώρα η κατάσταση στην περιοχή;
Λίζα Ντάνιελ: Μόνο στην πόλη της Νέας Υόρκης δηλώθηκαν σήμερα (σ.τ.Μ τη μέρα της συνέντευξης στις 22 Απρίλη) 134000 κρούσματα με 9.562 επιβεβαιωμένους και 4.865 πιθανούς θανάτους. Η κατάσταση σε κάθε μία από τις πέντε συνοικίες ωστόσο είναι πολύ διαφορετική. Το γραφείο μας βρίσκεται στο Μπρονξ, τη φτωχότερη συνοικία, κι εδώ υπάρχουν τα περισσότερα κρούσματα, περίπου τριπλάσια από το Μανχάταν, την πλουσιότερη συνοικία.
Τι επίπτωση έχουν τα μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση του κορονοϊού στον πληθυσμό;
Νταϊάν Γκαρέτ: Μέχρι πριν λίγες μέρες υπήρχαν μόνο δύο τρόποι να κάνει κανείς τεστ. Ο πρώτος είναι να πας στο νοσοκομείο. Αν δεν είσαι βαριά άρρωστος, από εκεί θα σε διώξουν πιθανότατα. Ο άλλος είναι να πας σε σημείο τεστ με αυτοκίνητο. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι σε αυτή την πόλη δεν έχουν καθόλου αυτοκίνητο. Αν δεν έχεις αμάξι και θες να κάνεις τεστ, πρέπει να βρεις κάποιον που να οδηγεί.
Στη Νέα Υόρκη ζει πολύς κόσμος σε σχετικά στενό χώρο. Πολλοί κατοικούν σε μπλοκ πολυκατοικιών με εκατοντάδες κατά περίπτωση διαμερίσματα. Η υπηρεσία υγείας συνιστά στα θετικά κρούσματα μεταξύ άλλων να χρησιμοποιούν ένα ξεχωριστό μπάνιο. Αλλά μόνο πολύ πλούσιοι άνθρωποι στη Νέα Υόρκη έχουν πάνω από ένα μπάνιο.
Στη χώρα μας σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους με χαμηλό εισόδημα κόπηκε το νερό. Οι υπηρεσίες εφοδιασμού ισχυρίζονται πως σε εποχή κορονοϊού δεν κόβουν σε κανέναν την παροχή, αλλά όσοι ήδη πλήττονται δεν επανασυνδέονται στο δίκτυο ύδρευσης. Τώρα λένε, να πλένουμε τακτικά τα χέρια μας. Πώς να πλύνουμε τα χέρια μας, όταν δεν έχουμε νερό της βρύσης;
Οι άνθρωποι καλούνται να φτιάξουν μόνοι τους προστατευτικές μάσκες και να μη χρησιμοποιούν επαγγελματικές μάσκες, καθώς οι υπάλληλοι στο χώρο υγείας τις χρειάζονται. Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν προσπάθησε καν να συντονίσει τη διανομή του εξοπλισμού. Καθώς τα μήντια είναι γεμάτα αναφορές για προσωπικό φροντίδας, γιατρούς και διασώστες που αρρώστησαν λόγω έλλειψης προστατευτικού εξοπλισμού, πολλοί ιδιώτες άρχισαν να κατασκευάζουν μόνοι τους μάσκες και να τις παραδίδουν σε υπηρεσίες πυροσβεστικής ή νοσοκομεία της περιοχής.
Τι επίδραση έχουν τα προγράμματα οικονομικής βοήθειας;
Λ. Ντ: Ένα από τα προγράμματα της κυβέρνησης των ΗΠΑ για τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων είναι το πρόγραμμα προστασίας πληρωμών. Οι επιχειρηματίες μπορούν να λάβουν ένα δάνειο, που δε χρειάζεται να επιστρέψουν, αν με αυτό πληρώνουν αμοιβές και εισοδήματα των απασχολούμενων. Η πραγματικότητα των ΗΠΑ είναι ότι εκατομμύρια εργαζόμενων δραστηριοποιούνται ως αυτοαπασχολούμενοι και δεν τους καλύπτουν αυτά τα προγράμματα. Την ίδια στιγμή μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και εστιατορίων, που κανονικά είναι μεγάλες επιχειρήσεις, λαμβάνουν αυτά τα χρήματα, αν τα υποκαταστήματά τους είναι κάτω του ορίου των 500 εργαζομένων.
Στην Ευρώπη η αλλόκοτη συμπεριφορά του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταλαμβάνει ένα μεγάλο μέρος των νέων σχετικά με την κρίση κορονοϊού στις ΗΠΑ. Πώς αντιμετωπίζεται ο ίδιος και η κυβέρνησή τους στις βαριά πληττόμενες περιοχές της Νέας Υόρκης.
Λ.Ντ: Ακόμα και άνθρωποι με υψηλότερο βιοτικό επίπεδο αρχίζουν σιγά σιγά να αντιλαμβάνονται, πόσο πολλοί εστιάζει η κυβέρνηση στο να θέτει τα ενδιαφέροντα των πλουσίων πάνω από εκείνα του συνόλου. Δεν πρόκειται μόνο για τον Ντόναλντ Τραμπ, αυτός είναι απλώς μια προβεβλημένη μορφή. Μέσα στην κυβέρνηση Τραμπ υπάρχουν διχογνωμίες, το ίδιο στα δυο μεγάλα κόμματα του κογκρέσου. Η πολιτική διακυβέρνησης, τα σχέδια νόμου της, οι προσπάθειες προώθησης της οικονομίας, βασίζονται στην ιδέα ότι τα λεφτά που διαχέονται από την κορυφή της πυραμίδας, θα φτάσουν και στη βάση της. Αλλά αυτό ποτέ δεν έχει δουλέψει.
Λ.Ντ: Οι τελευταίες τρεις αμερικανικές κυβερνήσεις υπό τους Μπους, Ομπάμα και Τραμπ ανέθεσαν τη διενέργεια έρευνας για τον κίνδυνο πανδημιών στις ΗΠΑ. Όλες αυτές οι έρευνες απέδειξαν πως τα συστήματα υγείας και διακυβέρνησης των ΗΠΑ δε θα μπορούσαν να αντεπεξέλθουν σε πανδημία. Η τελευταία, που έγινε από το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς απέδωσε τον Οκτώβρη του 2019, ότι αναμένονταν εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί. Άρα η κυβέρνηση ήξερε, ότι χρόνια και δεκαετίες περικοπών στο σύστημα υγείας των ΗΠΑ είχαν στερήσει από τις ΗΠΑ κάθε δυνατότητα, να αντιδράσει συντονισμένα σε μια τέτοια κρίση.
Ντ. Γκ.: Εδώ στη Νέα Υόρκη ο κυβερνήτης σχεδόν καθημερινά αναφέρει στην τηλεόραση, πόσο έχει επεκτείνει τις δυνατότητες του συστήματος υγείας. Αλλά στη διάρκεια της θητείας του τα τελευταία δέκα χρόνια περίπου ένα τρίτο των νοσοκομειακών κλινών έκλεισε. Μία δύο ιδιωτικές εταιρείες αγοράζουν τα νοσοκομεία και κλείνουν κυρίως τα τμήματα που περιέθαλπαν άτομα χαμηλού εισοδήματος. Για το λόγο αυτό ήδη από την αρχή της πανδημίας δεν υπήρχαν αρκετές νοσοκομειακές κλίνες. Από πριν είχαν γίνει περικοπές. Το ζητούμενο είναι μόνο τα κέρδη κι όχι η υγεία των ανθρώπων.
Τι ξέρουν οι άνθρωποι στις ΗΠΑ λόγω COVID-19 για το σύστημα υγείας σας τους, που πριν έμενε κρυφό;
Λ. Ντ.: Ότι το σύστημα υγείας μας δεν είναι σε θέση να φροντίσει τους ανθρώπους, έχει γίνει προφανές μέσω της πανδημίας. Αλλά οι φτωχοί, οι εργάτες, οι χαμηλόμισθοι, άνθρωποι που κάνουν δυο ή τρεις δουλειές, για να περάσουν οι οικογένειές τους, όλοι αυτοί ήξεραν από πριν ότι αυτό το σύστημα δε φτιάχτηκε για εκείνους και ότι δεν τους κρατά υγιείς. Το 2017 7% του πληθυσμού της Νέας Υόρκης δεν είχε ασφάλιση υγείας. Πρόκειται για 615000 ανθρώπους. Αλλά ακόμα κι αυτοί που έχουν ασφάλιση, συχνά αποφεύγουν να πάνε στο γιατρό, επειδή δεν μπορούν να πληρώσουν τη δική τους συμμετοχή.
Ποιες παραπέρα συνέπειες της πανδημίας αναμένεται για την αμερικανική κοινωνία;
Ντ. Γκ.: Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εξέδωσε οδηγίες για την επαναφορά των οικονομικών δραστηριοτήτων στις ΗΠΑ και άφησε την εφαρμογή τους στις πολιτείες. Τώρα κάποιες πολιτείες αποφάσισαν βεβιασμένα να ανοίξουν τις παραλίες, να ανοίξουν τα γήπεδα γκολφ, την επόμενη βδομάδα εστιατόρια και θέατρα. Υπάρχει ο κίνδυνος να ξεσπάσει ξανά η πανδημία κι αυτό στο όνομα της οικονομικής ενδυνάμωσης. Με αυτό τον τρόπο ξεσπούν κοινωνικές αντιθέσεις.
Λ. Ντ: Η κυβέρνηση, το ΔΝΤ, τα μέινστριμ μίντια, όλα προβλέπουν τη μεγαλύτερη κρίση από το 1929. Δομικά μιλώντας θα ήταν αναπόφευκτο. Μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση οι ηγετικές δυνάμεις σε πολιτική και οικονομία σε αυτή τη χώρα προσπάθησαν να ανορθώσουν με διαφορετικούς τρόπους το υπάρχον οικονομικό σύστημα, με τον Ψυχρό Πόλεμο, τη χορήγηση δανείων και πιστωτικών καρτών – αλλά όλα αυτά τελικά απέτυχαν. Η τελευταία απογραφή πριν την πανδημία απέδωσε πως το ήμισυ του πληθυσμού των ΗΠΑ ζει στη φτώχεια ή με χαμηλούς μισθούς. Ακόμα κι αυτοί που ζουν πάνω από το όριο, βρίσκονται σε ένα χάρτινο πύργο. Αν τραβηχτούν πολλές κάρτες, όλα θα καταρρεύσουν.
Πώς εκτιμάτε την προοπτική κοινωνικών αγώνων στις ΗΠΑ;
Λ. Ντ: Πριν από τον κορονοϊό υπήρχαν δυνατά μαζικά κινήματα: οι απεργίες για το κλίμα, οι διαδηλώσεις στα πλαίσια της υποψηφιότητας του Μπέρναρντ Σάντερς. Όλα αυτά τα κινήματα κόπηκαν απότομα λόγω μέτρων κορονοϊού.
Μία από τις νεοϋορκέζικες οργανώσεις, που στηρίξαμε ως “Women’s Press Collective” στη δημιουργία του φυλλαδίου ενημέρωσής τους. Είναι μια ένωση γιατρών, που βοηθάει τους ανθρώπους να λαμβάνουν φροντίδα που δικαιούνται. Αυτοί οι άνθρωποι πραγματικά δουλεύουν στην πρώτη γραμμή. Πάνω από δέκα συνεργάτες τους έχουν ήδη πεθάνει από COVID-19.
Eμείς ως WPC εμμένουμε στην αποστολή που έχουμε θέσει, να παλεύουμε ενάντια σε ψεύτικες ειδήσεις και παραπληροφόρηση στα μίντια.Όταν ξέσπασε η επιδημία, οργανώσαμε τηλεφωνικές αλυσίδες με τα μέλη και τους υποστηρικτές μας, για να μάθουμε κατά πόσον πλήττονται. Στη βάση αυτής της γνώσης χτίζουμε μια ανεξάρτητη οργάνωση και έναν ανεξάρτητο τύπο. Οι άνθρωποι έχουν δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια, που τους αποκρύπτεται από τα κυρίαρχα ΜΜΕ.