“Δεν πήγα στους κομμουνιστές για τη συμπεριφορά τους, αλλά για τα ιδανικά τους” – Έφυγε από τη ζωή ο Βρετανός διπλός πράκτορας της KGB Τζορτζ Μπλέικ
Γόνος εύπορης οικογένειας, ο Μπλέικ έγινε κομμουνιστής μετά τις εμπειρίες του ως αιχμάλωτος στον Πόλεμο της Κορέας.
Ο Μπλέικ συνελήφθη μαζί με άλλους Βρετανούς διπλωμάτες αιχμάλωτος των βορείων στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας. Κατά τη διάρκεια της τριετούς αιχμαλωσίας του, όπου έγινε μάρτυρας βομβαρδισμού αμάχων της ΛΔΚ από αμερικανικά αεροπλάνα και διάβασε έργα του Καρλ Μαρξ, ολοκληρώθηκε η ιδεολογική του μεταστροφή: “Ντρεπόμουν που ανήκα σε αυτές τις αυταρχικές, τεχνολογικά ανώτερες χώρες που πολεμούσαν αυτούς που σε μένα έμοιαζαν ανυπεράσπιστοι άνθρωποι. Ένιωθα πως ήμουν στη λάθος πλευρά… πως θα ήταν καλύτερο για την ανθρωπότητα αν επικρατούσε το κομμουνιστικό σύστημα, ότι θα έβαζε τέλος στον πόλεμο”. Επίσης, στην αυτοβιογραφία του σημείωνε πως “Πέρασα στο πλευρό των κομμουνιστών, όχι επειδή μου συμπεριφέρθηκαν καλά ή άσχημα. Αυτό δεν είχε καμία σχέση. Πέρασα στο πλευρό τους για τα ιδανικά τους”.
Μετά την απελευθέρωσή του, ο Μπλέικ έγινε δεκτός στη Βρετανία με τιμές ήρωα κι ένα χρόνο μετά παντρεύτηκε τη Τζίλιαν Άλαν, γραμματέα της Μι6.Το 1955 στάλθηκε από την υπηρεσία να δουλέψει στο Βερολίνο, επίκεντρο του Ψυχρού Πολέμου, με αποστολή τη στρατολόγηση σοβιετικών πρακτόρων στο πλευρό της ΜΙ6. Παράλληλα, αποκάλυπτε στην KGB για βρετανικές και αμερικανικές επιχειρήσεις στην περιοχή, ανάμεσά τους την επιχείρηση “Χρυσός”, με τον οποίο οι Δυτικοί παγίδευαν τηλεφωνικές γραμμές των σοβιετικών μέσω ενός τούνελ στο Ανατολικό Βερολίνο. Είναι άγνωστος ο αριθμός πρακτόρων της ΜΙ6 που αποκάλυψε ο Μπλέικ, με κάποιος να μιλούν ακόμα και 40 άτομα, κάτι που πρακτικά ακύρωνε τις περισσότερες επιχειρήσεις των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών στην Ανατολική Ευρώπη. Θεωρείται πως έπαιξε σημαντικό ρόλο στην αποκάλυψη του διπλού πράκτορα της CIA Π.Σ. Πόποφ, ο οποίος εκτελέστηκε στη Μόσχα το 1960 για κατασκοπία, αν και υπάρχουν διαφορετικές εκδοχές για το πώς τελικά συνελήφθη ο Πόποφ.
Ο ίδιος ο Μπλέικ βρέθηκε στο στόχαστρο των ανωτέρων του, μετά τις αποκαλύψεις του Πολωνού πράκτορα της CIA Mιχαήλ Γκολενιέφσκι, κι έτσι συνελήφθη το 1961 στο Λονδίνο, όπου ανακλήθηκε μετά από ένα διάστημα σπουδών στο Κέντρο Αραβικών Σπουδών Μέσης Ανατολής στο Λίβανο. Ο Μπλέικ ομολόγησε πως εθελοντικά μπήκε στην υπηρεσία των κομμουνιστών και δικάστηκε δημόσια λίγους μήνες μετά τη σύλληψή του, λαμβάνοντας ποινή 42 ετών, αριθμός που κατά το βρετανικό αστικό τύπο αντιπροσώπευε κάθε έναν από τους πράκτορες της ΜΙ6 που αποκάλυψε στους Σοβιετικούς.
Ο Μπλέικ φυλακίστηκε στο Γουόρμγουντ Σκραμπς, από όπου δραπέτευσε πέντε χρόνια αργότερα με θεαματικό τρόπο με τη βοήθεια δυο συγκρατουμένων του φυλακισμένων για τη φιλειρηνική τους δράση, κι ενός πρώην κατάδικου που είχε απελευθερωθεί λίγο νωρίτερα. Μετά από αρκετές περιπέτειες, ο Μπλέικ πέρασε τα σύνορα της ΓΛΔ και στη συνέχεια κατέφυγε στην ΕΣΣΔ, όπου συναντήθηκε με τους Κιμ Φίλμπι και Ντόναλντ ΜακΛιν από τον κύκλο των “5 του Καίμπριτζ”. Η σύζυγός του τον χώρισε μετά την φυγή του και ο ίδιος ξαναπαντρεύτηκε στην ΕΣΣΔ, αποκτώντας κι άλλα παιδιά, ενώ αργότερα συμφιλιώθηκε και με τα τρία παιδιά από τον πρώτο του γάμο.
Η βρετανική κυβέρνηση παρενέβη το 1990 μετά την έκδοση της αυτοβιογραφίας του “Η μόνη επιλογή”, προκειμένου ο Μπλέικ να μη λάβει μερίδιο από τις πωλήσεις, με τον ίδιο να καταφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια, κερδίζοντας αποζημίωση 5000 λιρών για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο Μπλέικ συνέχισε να ζει στη Μόσχα και μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, λαμβάνοντας σύνταξη για τις υπηρεσίες του στην KGB. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του είχε μείνει σχεδόν τυφλός, ενώ αρνούνταν πάντα πως υπήρξε προδότης, λέγοντας πως “για να είσαι προδότης, πρέπει να ανήκεις κάπου, εγώ δεν ανήκα”.
Μιλώντας σε ρωσική εφημερίδα το 2012, όταν έκλεινε τα 90 του χρόνια, δήλωσε πως “Κοιτώντας πίσω στη ζωή μου, όλα μου φαίνονται λογικά και φυσικά. Ήξερα να προσαρμόζομαι καλά όπου και να με πήγαινε η ζωή, ακόμα κι όταν ήμουν στη φυλακή. Πάντα προσπαθούσα να βρω κάτι θετικό”.
Η είδησή του θανάτου έγινε γνωστή από τον εκπρόσωπο τύπου της Ρωσικής Υπηρεσίας Πληροφοριών SVR, Σεργκέι Ιβάνοφ με μια λιτή ανακοίνωση: “Λάβαμε πικρά νέα – ο θρυλικός Τζορτζ Μπλέικ απεβίωσε”, προσθέτοντας πως ο θανών “αγαπούσε ειλικρινά τη χώρα μας και θαύμαζε τα επιτεύγματα του λαού μας στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο”.