Το διάγγελμα Μακρόν και ο αποχαρακτηρισμός των “παροχών” του…
Με όλη αυτήν τη λιτότητα στην πλάτη των Γάλλων και ξένων εργαζομένων, ο Μακρόν νόμιζε πως θα ξεμπέρδευε γρήγορα με τις φρούδες παροχές του… Οι απαντήσεις όμως θα δοθούν το επόμενο διάστημα… Με απεργίες και διαδηλώσεις στους δρόμους. Όπως πρεπει ένας λαός να βρίσκει τον ρόλο του σιγά- σιγά απέναντι στους εκμεταλλευτές του!
Ο Μακρόν, έδωσε ένα ακόμα ρεσιτάλ πολιτικαντισμού και υποκρισίας κατά την διάρκεια του διαγγέλματός του προς το γαλλικό λαό.
Κάθε απλός άνθρωπος της καθημερινότητας που είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει το διάγγελμα του Μακρόν, μπορούσε να κάνει κάποιο σχόλιο για το υποκριτικό στήσιμο του,και την προσπάθειά του να δείξει την ανάλογη συγκίνηση, κάνοντας έκκληση στην εθνική ομόνοια, μετά και τα εκτεταμένα επεισόδια στις περασμένες διαδηλώσεις των κίτρινων γιλεκων, επιχειρώντας να δικαιολογήσει την απόφασή του για το μέγεθος της καταστολής και βίας που εφάρμοσαν οι γαλλικές αρχές και να υποστηρίξει ότι ήταν υποχρεωμένοι να το κάνουν για την εύρυθμη λειτουργία της Δημοκρατίας.
Ο Μακρόν αναλώθηκε επί αρκετά λεπτά στο διάγγελμά του σε ένα ευχολόγιο για να πείσει τον γαλλικό λαό που συμμετέχει στο κίνημα των κίτρινων γιλέκων ότι τους έχει ακούσει και ότι τους συμμερίζεται. Για το Μακρόν προβάλλει ως επιτακτική η ανάγκη του κατευνασμού της λαϊκής αγανάκτησης για την πορεία των μεταρρυθμιστικών του μέτρων, μιας και η επίλυση βασικών ζητημάτων πάνω στην ανακατανομή του πλούτου που παράγεται στη χώρα, που ειναι «οπισθοβαρής» για τα λαϊκά κυρίως νοικοκυριά, απαιτεί συγκεκριμένους χειρισμούς, που ασφαλώς θα αφαιρέσουν ακόμα περισσότερα χρήματα από την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών και θα βάλουν χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων. Δεν ειναι τυχαίο ότι το ποσοστό των πλουσίων και στη Γαλλία αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Επιπλέον, οι 50 πλουσιότεροι Γάλλοι έχουν αυξήσει τις περιουσίες τους 7 φορές τα τελευταία 20 χρόνια.
Το μήνυμα του προέδρου της γαλλικής δημοκρατίας και αρχηγού του κράτους εμπεριείχε:
· Μια ομιλία “στο έθνος”, διαρκειας δεκατριών λεπτών από το παλάτι του Ελυζέ. Μια πολυαναμενόμενη ομιλία, ενώ η κρίση των “κίτρινων γιλέκων” επιδεινωνόταν από εβδομάδα σε εβδομάδα. Απαιτήθηκαν ισχυρά και συγκεκριμένα μέτρα από όλους τους παράγοντες και τους παρατηρητές αυτού του κινήματος κοινωνικού θυμού.
Καταδίκη της βίας
Ο Μακρόν ξεκίνησε λέγοντας πως θέλει να «συναντήσει όλη τη χώρα και ένα καλύτερο μέλλον». Χρησιμοποιούσε έναν ήρεμο τόνο, με σταθερότητα στις λέξεις του για να καταδικάσει τα «βίαια γεγονότα» των πυρπολισμών και των βανδαλισμών, λέγοντας ότι είναι «βαθιά ταραγμένο το έθνος» και οτι «δε θα λάβουν καμία επιείκεια οι ταραξίες».
Επίσης καταδίκασε τους “πολιτικούς ηγέτες που είχαν αποκλειστικό σκοπό” να αποδυναμώσουν τη Δημοκρατία κατά τα λεγόμενά του. «Όταν η βία γίνεται ανέλεγκτη, η ελευθερία σταματά», «Δεν ξεχνώ ότι υπάρχει θυμός, αγανάκτηση. Δεν θέλω να το μειώσω μπροστά στις απαράδεκτες συμπεριφορές που μόλις ανέφερα». Ξέχασε όμως να καταδικάσει την βία των μαντρόσκυλών του.
Η σχετική mea culpa
“Αυτόν το θυμό, τον αισθάνομαι με πολλούς τρόπους, μπορεί να είναι η ευκαιρία μας”…. “Η δυστυχία τους δεν ξεκίνησε χθες”, αλλά “καταλήξαμε χαλαρά με το να συνηθίζουμε σε αυτό και βασικά όλα πήγαν σαν να ξεχάστηκαν, να διαγράφηκαν”. “Είναι 40 χρόνια δυστυχίας…”, είπε, καταλογίζοντας μερικές από τις ευθύνες στους προκατόχους του. “Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δεν μπορούσαμε να απαντήσουμε σε ένα ενάμιση χρόνο σε όλα τα θέματα”.
“Παίρνω το μερίδιό της ευθύνης μου. Ξέρω ότι έκανα ζημιά σε μερικούς από σας με τα λόγια μου “,” Μπορεί να σας έδωσα την αίσθηση ότι δεν ανησυχούσα, ότι είχα άλλες προτεραιότητες ” “Η νομιμοποίησή μου, αντλείται μόνο από εσάς, από κανέναν άλλο. ”
·Ανακοινώσεις “κοινωνικών” μέτρων
Ο Μακρόν υπογράμμισε «την κατάσταση της οικονομικής και κοινωνικής έκτακτης ανάγκης», υποστήριξε πως θέλει να «παρέμβει γρήγορα». “Ζητώ από την κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο να κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για να μπορέσουμε να νιώσουμε καλύτερα το έργο τους στις αρχές του επόμενου έτους”.
Συγκεκριμένα, ανέφερε 1) αύξηση του κατώτατου μισθού 100 ευρώ το μήνα: «οι μισθοί των εργαζομένων με βασικό μισθό θα έχουν μια αύξηση των μισθών περί τα 100 ευρώ το μήνα από το 2019 χωρίς κόστος ούτε ένα ευρώ παραπάνω για τον εργοδότη», χωρίς να αναφέρει σαφώς αν θα είναι καθαρό ή μικτό ποσό.
Πρότεινε επίσης ένα μέτρο που είχε εφαρμοστεί από το Νικολά Σαρκοζί και καταργήθηκε από τον Φρανσουά Ολάντ: «οι υπερωρίες θα καταβάλλονται χωρίς φόρους ή χρεώσεις για τους εργαζόμενους από το 2019 και χωρίς να κοστίσει τίποτα για την εταιρεία”.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Γαλλίας ζήτησε επίσης “από όλους τους εργοδότες που μπορούν” να πληρώσουν “επίδομα τέλους του έτους στους υπαλλήλους τους”, το οποίο επίσης θα είναι χωρίς φόρο ή έξτρα επιβάρυνση.
“Για εκείνους που λαμβάνουν λιγότερα από 2000 ευρώ το μήνα”, ο Μακρόν αναγγέλλει την ακύρωση της αύξησης της CSG που αποφασίστηκε φέτος (γενική κοινωνική εισφορά, που την πληρώνουν ολοι οι εργαζόμενοι και συνταξιούχοι για την στήριξη του κοινωνικού κρατους). Επί του παρόντος, απαλλάσσονται μόνο οι συνταξιούχοι που κερδίζουν λιγότερα από 1.200 ευρώ.
Όσον αφορά τη φορολογία, αρνείται οποιαδήποτε αποκατάσταση του φόρου περιουσίας (ISF) που πλήρωναν οι πλούσιοι και καταργήθηκε από την πρώτη μερα της προεδρίας του, αίτημα που πολλά “κίτρινα γιλέκα” έθεσαν και δεν εισακούστηκαν. “Ακούω ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τις βαθιές φιλοδοξίες μετασχηματισμού της χώρας”. Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεν χρησιμοποιεί τους όρους που χρησιμοποιεί τακτικά, παραμένει στην ίδια στάση. «Χρειαζόμαστε τις μεγάλες μας εταιρείες, τους πλουσιότερους πολίτες μας, για να μην αποδυναμωθούμε και να βοηθήσουμε το έθνος μας να πετύχει. Θα τους συγκεντρώσω και θα παρω αποφάσεις προς αυτή την κατεύθυνση από αυτή την εβδομάδα», είπε.
Ωστόσο, για τον Μακρόν, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα πρέπει να “προχωρήσουν περισσότερο για να θέσουν τέρμα σε αδικαιολόγητα πλεονεκτήματα και φοροδιαφυγή”. “Ο ηγέτης μιας γαλλικής εταιρείας πρέπει να πληρώσει τους φόρους στη Γαλλία και οι μεγάλες εταιρείες που έχουν κέρδη. πρέπει να πληρώσουν τους φόρους τους εδώ! Είναι απλή δικαιοσύνη”. Γνωρίζουμε ήδη το γεγονός ότι, βάσει του πλαισίου του CICE που καταργείται απο 01/01/2019, μια εταιρία απαλλάσσεται από τις κοινωνικές εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζομένων της, χαρίζοντας τους πολλά δις ευρώ.
Επίσης στο θέμα της φορολογίας των πλουσίων και ενώ ο Μακρόν δήλωνε αυτά που δήλωνε, την ίδια στιγμή στην γερουσία ψηφιζόταν νόμος για την κατάργηση των φορολογικών υποχρεώσεων των πλουσίων που θέλουν να μετακινήσουν τα κεφαλαία τους σε φορολογικούς παραδείσους. Δηλαδή νομιμοποιούσε σε ακόμα μεγαλύτερο βαθμό τη φοροδιαφυγή των πλουσίων. Το γνωστό exit tax όπως ονομάζεται, εδώ στην Γαλλία.
Πάμε να δούμε επίσης την απάτη στα υπόλοιπα μέτρα που έταξε.
Η αύξηση αυτή που ανακοινώθηκε από τον Μακρόν δεν θα επηρεάσει το ποσό του ίδιου του βασικού μισθού, αλλά σε μεγάλο βαθμό αυτό θα γίνει μέσω του πριμ δραστηριότητας του ίδιου του εργαζομένου που είχε ήδη προβλεφθεί το επόμενο διαστημα.
Μακρόν: «Ο μισθός του εργαζόμενου στο Βασικό μισθό θα αυξηθεί κατά 100 ευρώ το μήνα από το 2019 χωρίς να κοστίσει ούτε ένα ευρώ στον εργοδότη. “Η αύξηση αυτή δεν θα επηρεάσει το ποσό του Smic (βασικός μισθός) από μόνο του, αλλά κυρίως μέσω της επιτάχυνσης της αύξησης της πριμοδότησης δραστηριότητας, η οποία αποτελεί συμπλήρωμα του μισθού μεταξύ 0,5% και 1,2%, βάσει του Smic”.
Το μπόνους δραστηριότητας αντικατέστησε τα ασφαλιστικά και επικουρικά επιδόματα που δίνονταν ανάλογα με το είδος του επαγγέλματος από το 2016. Είναι μια κοινωνική παροχή που προορίζεται να συμπληρώσει τα εισοδήματα των μισθωτών και των αυτοαπασχολούμενων με μέσους και χαμηλούς μισθούς.
Είχε ήδη ανακοινωθεί ότι το μηνιαίο ποσό των 1.184,93 ευρώ του Smic καθαρά, θα αυξανόταν τον Ιανουάριο σε 1,8%, κι έτσι θα ανερχόταν σε 1.210 ευρώ.
Η πριμοδότηση δραστηριότητας θα αυξανόταν κατά 30 ευρώ τον Απρίλιο του 2019, στη συνέχεια θα αυξανόταν τα επόμενα έτη για να φτάσει έως τα 80 ευρώ για την επόμενη πενταετία. Αντ’ αυτού, θα γίνει άμεση εφαρμογή.
Τι αλλάζει για τους υπαλλήλους;
Η αύξηση του ποσού της πριμοδότησης Smic ή της δραστηριότητας δεν είναι το ίδιο μ’ αυτό που ίσχυε ως το 2016. Στην πραγματικότητα, το επίδομα δραστηριότητας δεν υπόκειται σε εισφορές κοινωνικής ασφάλισης. Το ποσό της πριμοδότησης δε θα ληφθεί υπόψη όταν ο εργαζόμενος συνταξιοδοτηθεί για να υπολογίσει το ύψος της σύνταξής του.
Μια άλλη λεπτομέρεια: όλο το εισόδημα των νοικοκυριών λαμβάνεται υπόψη για την πληρωμή της πριμοδότησης. Ανάλογα με την οικογενειακή κατάσταση του δικαιούχου, τα ανώτατα όρια πόρων καθορίζονται σε περίπου: 1.500 ευρώ καθαρά για ένα άτομο. 2.200 ευρώ για ένα ζευγάρι χωρίς παιδιά όπου μόνο ένα μέλος εργάζεται, καθώς και για έναν μόνο γονέα με ένα παιδί · 2.900 ευρώ για ενα ζευγάρι με δύο παιδιά των οποίων τα δύο μέλη εργάζονται. Αν το ζεύγος έχει μεγαλύτερα εισοδήματα, δεν θα μπορέσουν να επωφεληθούν από το μπόνους δραστηριότητας.
Για το μέτρο του μπόνους στο τέλος του χρόνου, δε χρειάζεται να πούμε και παρα πολλά. Εναποτίθεται στην “καλή” θέληση των αφεντικών που απολαμβάνουν όλη την υπόλοιπη χρόνια την υπεραξία της εργασίας μας.
Όσο και για την εισφορά CSG, έτσι κι αλλιώς οι καπιταλιστές μαζί με τους αστούς πολιτικούς, έχουν βάλει χέρι στα ασφαλιστικά ταμεία των εργαζόμενων και των συνταξιούχων και μ’ αυτήν την εισφορά είτε αυξηθεί, είτε μειωθεί, απλά και μονο ξανακλεβουν τον πλούτο που παράγουμε, περνώντας επιπλέον την δημόσια υγεία και την ασφάλεια στα χέρια ιδιωτικών εταιριών.
Με όλη αυτή την λιτότητα στην πλάτη των Γάλλων και ξένων εργαζομένων, ο Μακρόν νόμιζε πως θα ξεμπέρδευε γρήγορα με τις φρούδες παροχές του… Οι απαντήσεις όμως θα δοθούν το επόμενο διάστημα γρήγορα… Με απεργίες και διαδηλώσεις στους δρόμους… Όπως πρεπει ένας λαός να βρίσκει τον ρόλο του σιγά- σιγά απέναντι στους εκμεταλλευτές του!
Δεν άργησαν και πάλι όμως να βγάλουν ό,τι πιο αντιδραστικό εργαλείο έχουν στην φαρέτρα τους, μετά και τα γεγονότα στο Στρασβουργο. Ο γαλλικός λαός και οι ξένοι εργαζόμενοι δεν θα φοβηθούν την καταστολή και θα δώσουν το “παρών”. Ας ελπίσουμε ότι θα βγάλουν τα συμπεράσματά τους και σύντομα θα καταλήξουμε πραγματικά σε καθαρες ταξικές διεκδικήσεις.
Α.Π.