Δικηγόροι πετούν την τήβεννο για να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο συνταξιοδοτικό του Μακρόν (VIDEO)
Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του επαγγέλματος απεργία, η συμμετοχή αγγίζει το 100% στο σύνολο πρακτικά των δικηγορικών συλλόγων της χώρας.
Η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση Μακρόν, δεν έχει βγάλει “στα κάγκελα” μόνο παλιούς γνώριμους των απεργιακών αγώνων σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, αλλά και κλάδους παραδοσιακά επιφυλακτικούς απέναντι σε τέτοιου είδους κινητοποιήσεις, όπως είναι οι δικηγόροι. Σε μια πρωτοφανή για τα δεδομένα του επαγγέλματος απεργία, η συμμετοχή αγγίζει το 100% στο σύνολο πρακτικά των δικηγορικών συλλόγων της χώρας. Οι νομικοί, που διαμαρτύρονται για τις απώλειες που θα επιφέρει το νέο ενιαίο σύστημα συντάξεων στις συντάξεις τους, παρά τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν κι οποίες ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστούν με το νέο νομοσχέδιο, έχουν βρει κι έναν ιδιαίτερο τρόπο για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους.
Η αρχή είχε γίνει πριν λίγες μέρες στην πόλη Καέν, όταν ομάδα απεργών δικηγόρων συγκεντρώθηκαν στο δικαστικό μέγαρο όπου μιλούσε η υπουργός δικαιοσύνης Νικόλ Μπεγιουμπέ, και πέταξαν μπροστά της της μαύρες τηβέννους που κατά τη γαλλική παράδοση φορούν στο δικαστήριο. H πρωτότυπη αυτή μορφή διαμαρτυρίας φαίνεται πως επεκτείνεται, όπως δείχνει και το βίντεο στην παρακάτω ανάρτηση της δημοσιογράφου Μαρίας Δεναξά:
Γαλλία: Δικηγόροι πετούν την τήβεννο τους. Συμβολική κίνηση για να εκφράσουν την απόρριψη τους στη συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση του Μακρόν, ο οποίος φαίνεται πως δεν ελέγχει την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα pic.twitter.com/efZaJVCJ4B
— Maria Denaxa (@mdenaxa) January 19, 2020
Δε λείπουν φυσικά και κάποια συντεχνιακά χαρακτηριστικά στα αιτήματα που προβάλλονται από τους δικηγορικούς συλλόγους, στη λογική του “πληρώνω περισσότερα και δικαιούμαι περισσότερα”, ωστόσο η μαζικότητα του απεργιακού αγώνα είναι ενδεικτική για την πάνδημη απόρριψη που γνωρίζουν τα μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης, αναδεικνύοντας και την ανάγκη ακόμα καλύτερου συντονισμού και αλληλεγγύης μεταξύ των διαφορετικών κλάδων.