Δημοσιογράφος του Associated Press απολύθηκε επειδή άσκησε κριτική στις πολεμικές επιχειρήσεις του Ισραήλ
Η εβραϊκής καταγωγής Έμιλι Γουάιλντερ στοχοποιήθηκε από Ρεπουμπλικανούς πρώην συμφοιτητές της στο Στάνφορντ, επειδή ανήκε σε φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις του πανεπιστημίου κι επειδή εκφράζει συχνά ανοιχτά την κριτική της στην κατοχική πολιτική του Ισραήλ.
Τα όρια της ελευθερίας του τύπου στην “καλύτερη δημοκρατία του κόσμου” αναδεικνύει η απόλυση της Έμιλι Γουάιλντερ από το πρακτορείο Associated Press, επειδή έκανε το λάθος να εκφράσει ανοιχτά τις απόψεις της κατά της πολιτικής του Ισραήλ, δραστηριοποιούμενη μάλιστα ενεργά στη διάρκεια των φοιτητικών της χρόνων για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης.
Η Γουάιλντερ, εβραϊκής καταγωγής η ίδια, είχε αποφοιτήσει μόλις πέρσι από το φημισμένο πανεπιστήμιο του Στάνφορντ, και είχε προσληφθεί από το ΑΡ μόλις στις 3 Μάη αυτής της χρονιάς, για να καλύπτει ειδήσεις της πολιτείας της Αριζόνα. Μόλις δυο εβδομάδες αργότερα, η δημοσιογράφος απολύθηκε με συνοπτικές διαδικασίες, μετά από μια καμπάνια σπίλωσής της ως “προπαγανδίστριας κατά του Ισραήλ” που ξεκίνησε από την οργάνωση των Ρεπουμπλικανών φοιτητών στο Στάνφορντ, για να υιοθετηθεί συνέχεια από συντηρητικά ΜΜΕ των ΗΠΑ, αλλά και τον επίσης ρεπουμπλικανό κυβερνήτη του Άρκανσο Τομ Κότον.
Η ίδια μιλώντας στο SFGATE μετά την απόλυσή της, υποστήριξε πως οι Ρεπουμπλικανοί κάνουν λόγο για “cancel culture”, όταν “νεαροί χρήστες του διαδικτύου ζητούν οι άνθρωποι να λογοδοτούν για κατηγορίες ρατσισμού ή οτιδήποτε άλλο, όταν όταν φτάνουμε στο ποιος πραγματικά έχει να κάνει με εφόρου ζωής συνέπειες της επιλεκτικής εφαρμογής της cancel culture – ειδικά σε σχέση με το ζήτημα του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, είναι πάντα η ίδια πλευρά”.
Όλα ξεκίνησαν όταν ο επίσημος λογαριασμός των “Ρεπουμπλικανών του Στάνφορντ” ανήρτησαν τη Δευτέρα νήμα όπου παρουσίαζαν τη δράση της Γουάιλντερ υπέρ της Παλαιστίνης, ως μέλος των φοιτητικών οργανώσεων “Εβραϊκή φωνή για την Ειρήνη” και “Φοιτητές για τη Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη” καθώς και παλιές της αναρτήσεις στο Facebook. Σε μία από αυτές, χαρακτήριζε τον εκλιπόντα εβραϊκής καταγωγής δισεκατομμυριούχο Σέλντον Άντελσον, δωρητή των Ρεπουμπλικανών και φανατικού υποστηρικτή του κράτους του Ισραήλ, “τυφλοπόντικα”, χαρακτηρισμό που η ίδια δηλώνει πως σήμερα δε θα χρησιμοποιούσε.
Η ανάρτηση άρχισε γρήγορα να γίνεται “viral”, με έναν από τους διευθυντές του ΑΡ να καλεί τη Γουάιλντερ για να τη διαβεβαιώσει πως δε θα υπάρξει πρόβλημα στη δουλειά της λόγω των δραστηριοτήτων της ως φοιτήτριας.
Την επόμενη μέρα, μια σειρά φιλικά προς τους ρεπουμπλικανούς μέσα, ανάμεσά τους και το Fox News, άρχισαν σειρά δημοσιευμάτων όπου ήγειραν ερωτήματα για την πρόσληψη της Γουάιλντερ, συνδέοντάς την με τις κατηγορίες ότι το ΑΡ μοιραζόταν το ίδιο κτίριο με τη στρατιωτική υπηρεσία πληροφοριών της Χαμάς στη Γάζα, πρόσχημα που – χωρίς καμία απόδειξη – επικαλέστηκε το Ισραήλ για το χτύπημα στα γραφεία του πρακτορείου στη Γάζα το περασμένο Σάββατο, πριν τη σύναψη εκεχειρίας την Πέμπτη.
Την ίδια ακριβώς εκείνη μέρα, κι ενώ η Γουάιλντερ δέχτηκε καταιγισμό μηνυμάτων μίσους, ενημερώθηκε από την εργοδοσία πως απολύεται άμεσα για “παραβίαση της πολιτικής σχετικά με τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης”. “Τους ρώτησα “σας παρακαλώ πείτε μου τι παραβίασε την πολιτική” και μου είπαν “όχι”.
Eίναι φανερό όμως ότι ο βασικός λόγος ήταν ακριβώς η ενόχληση των ακροδεξιών και φιλοϊσραηλινών ισχυρών κύκλων από την κριτική που ασκεί η Γουάιλντερ στην πολιτική του Ισραήλ, με πιο πρόσφατη ανάρτησή της την Κυριακή, όπου στηλίτευε την υποκρισία των διεθνών ΜΜΕ κατά την κάλυψη της νέας ισραηλινής επίθεσης στη λωρίδα της Γάζας. “Η “αντικειμενικότητα” μοιάζει ανακόλουθη, όταν οι βασικοί όροι που χρησιμοποιούμε για να αναφέρουμε τις ειδήσεις άρρητα υποστηρίζουν έναν ισχυρισμό”, έγραψε “Το να λέμε “Ισραήλ” αλλά ποτέ “Παλαιστίνη”, ή “πόλεμος” αλλά ποτέ “πολιορκία και κατοχή” είναι πολιτικές επιλογές – κι όμως τα μίντια κάνουν αυτές ακριβώς τις επιλογές χωρίς να στιγματίζονται ως προκατειλημμένα”.
Η δημοσιογράφος νιώθει πως το ΑΡ “λύγισε στις γελοίες απαιτήσεις και το φτηνό μπούλινγκ οργανώσεων και ατόμων”, ενώ παράλληλα πρόσθεσε πως οι πολιτικές της επιχείρησης σχετικά με τα ΜΚΔ των υπαλλήλων της είναι τόσο νεφελώδεις, ώστε μπορούν να επιβάλλονται κατά το δοκούν “με τρόπο που αστυνομεύει και βλάπτει τους πιο ευάλωτους από εμάς τους δημοσιογράφους”.
Από την πλευρά της, το ΑΡ περιορίστηκε να επαναλάβει τον ισχυρισμό περί παραβίασης της πολιτικής για τα ΜΚΔ από τη δημοσιογράφο, αρνούμενο κάθε περαιτέρω σχόλιο.
Στο πλευρό της Γουάιλντερ βρέθηκαν συνάδελφοί της από την Arizona Republic, όπου είχε κάνει την πρακτική της μέχρι και τον περασμένο Απρίλη, αλλά και από την Washington Post, στηλιτεύοντας το ΑΡ και την ευθυγράμμισή του με τον “όχλο του τουίτερ”.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback