“Δημόσιος κίνδυνος” ανακηρύχθηκε νεαρός Κροάτης που ζωγράφισε σφυροδρέπανο στο άγαλμα του φασίστα Τούτζμαν
To άγαλμα του ακροδεξιού Φράνιο Τούτζμαν, πρώτου προέδρου μετά τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, “βεβήλωσε” ο Φίλιπ Ντράτσα, με αποτέλεσμα η αστυνομία να τον ψάχνει ως νο1 καταζητούμενο της χώρας.
Το ασφυκτικό κλίμα εθνικισμού και αποκατάστασης του φασισμού στη σύγχρονη Κροατία αναδεικνύει το ανθρωποκυνηγητό της αστυνομίας του Ζάγκρεμπ κατά ενός 24χρονου νεαρού, επειδή “βεβήλωσε” το άγαλμα του πρώτου ηγέτη της ανεξάρτητης Κροατίας, του ακροδεξιού εθνικιστή Φράνιο Τούτζμαν.
Ο Φίλιπ Ντράτσα, που ανακηρύχθηκε σε “δημόσιο κίνδυνο” και υπ’αριθμόν ένα καταζητούμενο στη χώρα, είχε ζωγραφίσει με μαύρο σπρέι ένα σφυροδρέπανο στο άγαλμα του Τούτζμαν σε κεντρικό δρόμο του Ζάγκρεμπ στις 5 Γενάρη. Η αστυνομία της πόλης ανήρτησε στον ιστότοπό της τη φωτογραφία του άντρα, ζητώντας από τους πολίτες να καταδώσουν τον “εγκληματία”.
Πράγματι βρέθηκαν πρόθυμοι χαφιέδες και έτσι ο νεαρός συνελήφθη, με αποτέλεσμα η αστυνομία να ευχαριστήσει δημόσιας όσους “συνεργάστηκαν”. Ευτυχώς υπήρξαν και αρκετές φωνές στήριξης του συλληφθέντα, ανάμεσά τους οργανώσεις και δημοσιογράφοι, στηλιτεύοντας το έντονα αυταρχικό και αντικομμουνιστικό κλίμα στη χώρα, όπου οποιαδήποτε κριτική στον Τούτζμαν σε καθιστά “Γιουγκοσλάβο” (υβριστικός χαρακτηρισμός για την κυρίαρχη υπερεθνικιστική ιδεολογία) και “κομμούνι”. Αλλά και απλοί πολίτες δεν φαίνονται διατεθειμένοι να δεχτούν την αναθεώρηση της ιστορίας και την επιβολή του ακροδεξιού κλίματος. Στη διάρκεια αποκαλυπτηρίων νέας προτομής του Τούτζμαν πριν λίγο καιρό, ένας άντρας αναφώνησε “Ντροπή! Ήταν εγκληματίας πολέμου!”, ενέργεια που επέφερε τη σύλληψη και δίκη του.
Η εθνικιστική υστερία καλλιεργείται συστηματικά και από μεγάλη μερίδα των κροατικών ΜΜΕ, τα οποία μεταξύ άλλων μετέδωσαν πρόσφατα καταγγελίες ότι παιδιά της σερβικής μειονότητας δε σηκώνονται όρθια κατά την ανάκρουση του εθνικού ύμνου στα σχολεία, ενώ η παραχάραξη της ιστορίας, στην οποία πρωτοστατούσε ο νεκρός από το 1999 Τούτζμαν, εντείνεται διαρκώς, με αποκορύφωμα την σχετικοποίηση των εγκλημάτων των Ουστάσε στο διαβόητο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Γιασένοβατς, όπου τάχα οι νεκροί ήταν πολύ λιγότεροι από ό,τι έχει καταγράψει ως τώρα η ιστορική έρευνα.
Ο Ντράτσα πάντως αντιμετωπίζει με ψυχραιμία και χιούμορ τη δίξωη εναντίον του, αναρτώντας στο facebook πως “Ο Σόρος με διέταξε να το κάνω” και πως “Θα ζητήσω θανατική καταδίκη δια τυφεκισμού για τον εαυτό μου”. Σε ένδειξη αλληλεγγύης πάντως, τέσσερις συμπατριώτες του ζητούν να ανεγερθεί άγαλμα του Ντράτσα στη θέση εκείνου του Τούτζμαν.
Με πληροφορίες από Our Balkans