“Είμαι κομμουνιστής, μαρξιστής λενινιστής και παλεύω για το σοσιαλισμό” – Κέρδισε τις εντυπώσεις ο υποψήφιος του Κόμματος Κομμουνιστών ΗΠΑ στο Βερμόντ
Ο ελληνικής καταγωγής Κρις Χελάλι έβαλε στη θέση της συνυποψήφιά του, που χαρακτήρισε “σοσιαλιστή” τον υποψήφιο του Δημοκρατικού κόμματος στο ίδιο πάνελ.
Δεν είναι απλά η πρώτη φορά μετά το 1984 που κατέρχεται κομμουνιστής υποψήφιος για το κογκρέσο των ΗΠΑ, αλλά και μια από τις ελάχιστες φορές στην ιστορία που εμφανίζεται στην τηλεόραση. Ο λόγος για τον Κρις Χελάλι, που κατεβαίνει στην πολιτεία του Βερμόντ με το Κόμμα Κομμουνιστών ΗΠΑ (Πολιτικός σχηματισμός που ιδρύθηκε το 2014 και ορίζεται ως “μαρξιστική-λενινιστική συνέχεια του ΚΚ ΗΠΑ”, διαφωνώντας προφανώς με την πολιτική ουράς των Δημοκρατικών που το τελευταίο έχει επιλέξει εδώ και πολλά χρόνια), που εμφανίστηκε σε προεκλογικό πάνελ τοπικού σταθμού της πολιτείας, ανάμεσα στους υποψήφιους των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, αλλά και τρεις ακόμα “ανεξάρτητους” υποψήφιους. Ο Χελάλι ήδη είναι γνώριμος εδώ και κάποιο διάστημα στη χώρα μας, με αφορμή την εν μέρει ελληνική του καταγωγή, από οικογένεια πολιτικών προσφύγων του Εμφυλίου. Απαντώντας σε μια σειρά ερωτήσεις, κι ανεξάρτητα από οποιαδήποτε ένσταση στις διατυπώσεις, είναι πραγματικά αξιοσημείωτο που ακούγεται μια κατά τα φαινόμενα γνήσια αντικαπιταλιστική και αντιϊμπεριαλιστική φωνή, που διεκδικεί μάλιστα εκπροσώπηση σε έναν από τους βασικούς πολιτειακούς πυλώνες των ΗΠΑ.
Στην κλασική εισαγωγική ερώτηση για τα αίτια της υποψηφιότητάς του και το βιογραφικό του, ο Χελάλι υπενθύμισε ότι υπήρξε ένστολος, με θητεία στον αμερικανικό στρατό, λέγοντας πως “Από όλους εδώ είδα από πρώτο χέρι τους πολέμους των ΗΠΑ, την εκμετάλλευση λαών και πλουτοπαραγωγικών πηγών” αναφέροντας επίσης πως το “Το 2017 πολέμησα ως εθελοντής στη Συρία κατά του ISIS, εναντίον των ίδιων τζιχαντιστών που στήριξαν οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ο πραγματικός άξονας της τυρρανίας. Είδα από πρώτο χέρι τι έκανε αυτό το έθνος εναντίον άλλων εθνών. Ταξίδεψα στην Κούβα, σπούδασα κι έζησα στην Κίνα, πήγα στη Βενεζουέλα και είδα πώς άλλοι λαοί λαχταρούν την αυτοδιάθεσή τους και να ξεφύγουν από τη μπότα των ΗΠΑ.” Δεν παρέλειψε να αναφερθεί συνοπτικά και στις πολύ πλούσιες σπουδές του (ανάμεσά τους και ένα πέρασμα από το Πανεπιστήμιο της Αθήνας, περίοδος κατά την οποία φέρεται να εμπνεύστηκε την πολιτική του στράτευση από το ΚΚΕ), τονίζοντας πως: “Με τις εμπειρίες και το υπόβαθρό μου ως Αμερικανός πρώτης γενιάς ότι μπορώ να παλέψω για την εργατική τάξη, ενάντια στον καπιταλισμό, τον ιμπεριαλισμό και τον πόλεμο και κατά της αναδυόμενης απειλής του φασισμού”.
Στα θέματα της οικονομίας, πρόταξε ως βασικό το αίτημα για μείωση του στρατιωτικού προϋπολογισμού των ΗΠΑ κατά τουλάχιστον 50%. τονίζοντας πως “Είναι μη βιώσιμο να έχουμε 1000 βάσεις στο εξωτερικό όταν η Ρωσία έχει λιγότερες από 30 και η Κίνα λιγότερες από 10. Είναι τρελό. Δις δολάρια σπαταλιούνται για ένα παραφουσκωμένο στρατιωτικό – βιομηχανικό σύμπλεγμα που σπέρνει το χάος, ρίχνει βόμβες και στέλνει ντρόουνς, και κάνει μυστικές αποστολές, πραξικοπήματα και αλλαγές καθεστώτων (regime change) σε όλο τον κόσμο”. Αναρωτήθηκε ρητορικά “Τι κερδίσαμε από 20 χρόνια “πολέμου κατά της τρομοκρατίας”, αναφέροντας πως οι ταλιμπάν είναι ισχυρότεροι από το 2001, αναφέρθηκε στις ευθύνες και των δύο κυβερνητικών κομμάτων, υπενθύμισε το χάος και την καταστροφή που επικρατεί σε Ιράκ, Λιβύη και Συρία. “Όπου κι αν πήγαμε θερίσαμε καταστροφή και δεν κερδήθηκε τίποτε” πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Χελάλι, ζητώντας να έρθουν πίσω οι στρατιώτες από το εξωτερικό, να επενδυθούν τα τρις των πολέμων σε υποδομές, δωρεάν υγεία και παιδεία. “Αν είσαι αλήθεια “υπέρ της ζωής” (σ.σ., pro – life όπως αυτοαποκαλούνται οι αντίπαλοι των αμβλώσεων στις ΗΠΑ), αν είσαι αφοσιωμένος στην εργατική τάξη, πρέπει να είσαι κατά των πολέμων, κατά της βίας που έχουμε προκαλέσει σε όλο τον κόσμο” δήλωσε ο Χελάλι.
Σχετικά με το διαχρονικά “καυτό” για τις ΗΠΑ θέμα της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, διατράνωσε την πίστη του σε ένα δημόσιο, δωρεάν υψηλής ποιότητας σύστημα υγείας, λέγοντας πως: “Δεν μπορώ να διανοηθώ πώς η αυτή η χώρα, που έστειλε αστροναύτες στο διάστημα και προσγειώθηκε στο φεγγάρι δεν μπορεί να παράσχει υγειονομική περίθαλψη σε κάθε Αμερικανό. Γιατί; Δεν είναι πυρηνική φυσική. Ο κόσμος έχει άδεια συνθήματα όπως “Ο θεός να ευλογεί την Αμερική”, “Αγαπάμε τους Αμερικανούς”, “Στεκόμαστε ενωμένοι”. Αν όντως στεκόμαστε ενωμένοι, δεν είναι πατριωτικό να έχει κάθε Αμερικανός και κάθε άνθρωπος σε αυτή τη χώρα υγειονομική περίθαλψη;” Επισήμανε πως είναι αδιανόητο η πλουσιότερη χώρα στον κόσμο να μην παρέχει υγεία σε κάθε πολίτη της, να κλείνει επαρχιακά νοσοκομεία, υποδεικνύοντας ως υπεύθυνο τον καπιταλισμό και τα επιχειρηματικά συμφέροντα, με τα οποία είναι προσδεδεμένοι πολλοί πολιτικοί και ολόκληρο το σύστημα. Δεσμεύτηκε επίσης να παλέψει “με νύχια και με δόντια” ώστε κάθε εργαζόμενος κι αγρότης να μη φοβάται πως θα χάσει το σπίτι ή τη φάρμα του σε περίπτωση ιατρικής ανάγκης.
Στη συνέχεια της συζήτησης, δήλωσε υποστηρικτής του κινήματος Black Lives Matter, αναφέροντας και πρόσφατα παραδείγματα προσωπικής του συμμετοχής σε τοπικές κινητοποιήσεις. Τόνισε πως “είναι σημαντικό ως πολίτες αυτής της χώρας να καταλάβουμε την ιστορία της χώρας, που είναι μια ιστορία εποικισμού, πλήρους γενοκτονίας των ιθαγενών πληθυσμών, της ιδέας πως δήθεν η χώρα ήταν θείο δώρο στους εποίκους και της υποδούλωσης εκατομμυρίων Αφρικανών”. Χαρακτήρισε το BLM ένα ακόμα κεφάλαιο στην μακραίωνη πάλη της μαύρης εργατικής τάξης για αξιοπρέπεια και ισότητα, τονίζοντας παράλληλα ότι μόνη λύση για να υπερβούμε τη διαίρεση λευκής και μαύρης εργατικής τάξης είναι το πέρασμα στο σοσιαλισμό, όπου όλοι οι εργάτες, ανεξάρτητα από το χρώμα ή την καταγωγή τους, θα είναι ίσοι με ίδια δικαιώματα, πρόσβαση στον πλούτο και αξιοπρέπεια.
Όσο για το “αν απειλείται η δημοκρατία στις ΗΠΑ”, ο Χελάλι ήταν αφοπλιστικός: “Θα ρωτούσα αν είχαμε ποτέ δημοκρατία σε αυτή τη χώρα. Το να ψηφίζεις κάθε δύο ή τέσσερα χρόνια δεν είναι δημοκρατία, αλλά να συμμετέχεις στη διαδικασία της διακυβέρνησης από την κοινότητα προς τα πάνω”, είπε ο υποψήφιος του Κόμματος Κομμουνιστών ΗΠΑ, τονίζοντας πως πολλοί άνθρωποι σε αυτή τη χώρα δε συμφωνούν με τους υπερβολικούς εξοπλισμούς και την ιδιωτική υγεία, αλλά δεν έχουν λόγο, σε αντίθεση με τις μεγάλες επιχειρήσεις, τα λόμπι και τα κόμματα που τις υποστηρίζουν. “Αν πιστεύεις στη δημοκρατία, πρέπει να πιστεύεις ότι εργάτες και αγρότες πρέπει να έχουν ισοδύναμο λόγο με τις μεγάλες εταιρείες και τα μονοπώλια”, πρόσθεσε, όπως κι ότι “Εγώ θεωρώ ότι η δημοκρατία απειλείται από αυτές τις μεγάλες εταιρείες, τις εταιρείες εξοπλισμών, τις μυστικές υπηρεσίες, όλους αυτούς που προσπαθούν να μας διαιρέσουν ενώ στο παρασκήνιο παίζουν μαζί γκολφ και περνούν καλά”, υπενθυμίζοντας πως ο Τραμπ είχε πάει στο γάμο της κόρης των Κλίντον και πως οι ελίτ, Δημοκρατικοί ή Ρεπουμπλικάνοι κάνουν μια χαρά παρέα.
“Όσο για το πολυσυζητημένο επίσης θέμα της κλιματικής αλλαγής και της πράσινης οικονομίας, ο Χελάλι παραδέχτηκε πως η κλιματική απειλή είναι αληθινή. Τόνισε ωστόσο πως νούμερο ένα παράγοντας μόλυνσης είναι ο στρατός, με τα πολεμικά αεροσκάφη, τις γεωτρήσεις, τα πολεμικά πλοία, τα τανκς. Απευθυνόμενος στη συνυποψήφιά του, Μάρσια Χορν, που καταφέρθηκε κατά του παρόντα στο πάνελ υποψηφίου των Δημοκρατικών, Πίτερ Γουέλτς, ο Χελάλι ξεκαθάρισε πως “είμαι φυσικά κομμουνιστής, μαρξιστής λενινιστής, παλεύω για το σοσιαλισμό. Μάρσια, ο Πίτερ Γουέλτς δεν είναι σοσιαλιστής, το Δημοκρατικό Κόμμα στηρίζει τον καπιταλισμό, ελπίζω να καταλαβαίνεις σωστά την ιδεολογία, εδώ έχεις έναν πραγματικό σοσιαλιστή, ένα σοσιαλιστή που φόρεσε τη στολή σε αυτή τη χώρα και που έχει δει με τα μάτια του τα χειρότερα, που πολέμησε στην πρώτη γραμμή στη Μ. Ανατολή. Και θα σου πω ένα πράγμα: Ο σοσιαλισμός δίνει δύναμη στους εργαζόμενους και τους αγρότες, όχι τις εταιρείες, τις ελίτ και την άρχουσα τάξη που όλοι εδώ τους γλείφετε και τους υποστηρίζετε. Αυτό είναι το κλειδί. Το κλειδί για να παλέψουμε την κλιματική στροφή είναι να μεταβούμε στο σοσιαλισμό. Χρειαζόμαστε κάτι παραπάνω από ένα “πράσινο νιου ντιλ”, πρόσθεσε, που θα καλύπτει τις βασικές ανάγκες όλων των εργαζομένων, κι όχι απλά την επιδεικτική κατανάλωση.
Κλείνοντας, ο Χελάλι συνόψισε το πολιτικό του πρόταγμα λέγοντας πως “Ο καπιταλισμός έχει αποτύχει για τους εργαζόμενους και τους αγρότες στο Βερμόντ και όλες τις ΗΠΑ. Πρέπει να σταματήσουμε τους πολέμους, να κλείσουμε όλες τις ξένες στρατιωτικές βάσεις, να καταργήσουμε το ΝΑΤΟ, να εθνικοποιήσουμε όλες τις βασικές βιομηχανίες και να καταλάβουμε τα μέσα παραγωγής. Χρειαζόμαστε δωρεάν υγεία, φροντίδα παιδιών και παιδεία από το νηπιαγωγείο ως το διδακτορικό. Πρέπει να τερματίσουμε τις παράνομες κυρώσεις κατά του Ιράν, της Βενεζουέλας, της Κούβας, της Ζιμπάμπουε, της ΛΔΚ και όλων των άλλων χωρών που έχουμε πατήσει με τη μπότα μας σε όλο τον κόσμο. Πρόσθεσε πως “λέει όχι σε έναν νέο ψυχρό πόλεμο με τη Ρωσία και την Κίνα”. Τέλος, απαίτησε τον τερματισμό της στήριξης στο “κράτος απαρτχάιντ του Ισραήλ” και, δείχνοντας την παλαιστινιακή μαντίλα που φορούσε σε όλη τη συζήτηση, απαίτησε την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Κάλεσε την εργατική τάξη να ξεσηκωθεί “να πετάξει πέρα τα αυτά τα κόμματα του καπιταλισμού και του πολέμου, να καταργήσει το σύστημα που έχουμε και να δημιουργήσει ένα νέο, μια δημοκρατία των εργατών.
Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6
1 Trackback