“Είμαστε σε πόλεμο…” – Ο Μακρόν επικαλείται ασύμμετρη απειλή, κλείνει τα σύνορα, και υποχωρεί στο ασφαλιστικό
Ο Μακρόν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με μέτρα και να αντιστρέψει το βαρύ κλίμα για την κυβέρνησή του, μιλώντας για ασύμμετρη απειλή και επαναλαμβάνοντας πέντε φορές στο διάγγελμά του τη φράση “Είμαστε σε πόλεμο”.
Θα προσπαθήσω να κάνω μια σύντομη αλλά ουσιαστική ανάλυση που αποτελεί προσωπική εκτίμηση για το χτεσινοβραδινό διάγγελμα του Μακρόν, το δεύτερο μετά από αυτό που έβγαλε την περασμένη Πέμπτη.
Η εξάπλωση του ιού δείχνει να είναι, όπως το είχα προβλέψει στο προηγούμενο κείμενο, αρκετά σημαντική. Χωρίς να έχουν παρθεί κάποια δραστικά μέτρα εδώ και καιρό, φτάνοντας σχεδόν την τελευταία στιγμή πριν γίνει τελείως ανεξέλεγκτη η κατάσταση, μπήκαν κάποιοι περιορισμοί. Συνοπτικά θα κάνουμε αναφορά σε κάποια επιπλέον μέτρα τα οποία ανακοίνωσε απόψε και θα έχουν πλήρη εφαρμογή από σήμερα το μεσημέρι.
• Πλήρης απαγόρευση μετακινήσεων για κοινωνικές δραστηριότητες για τις επόμενες 15 ημέρες, πλην όσων δεν έχουν τη δυνατότητα να δουλέψουν από το σπίτι, κάτι που θα οριστεί αναλόγως από τις αρχές, προσεχώς, με ποιον ασφαλή τρόπο θα μπορεί να γίνει.
• Όσοι βρίσκονται άσκοπα στους δημόσιους και εξωτερικούς χώρους θα τιμωρούνται αναλόγως. 100.000 αστυνομικοί θα πάρουν θέση στην επικράτεια της Γαλλίας για ελέγχους, με την δυνατότητα προστίμων από 38€ έως 135€ .
• Απελευθέρωση 300 δις ευρώ από το γαλλικό δημόσιο για την εξασφάλιση της ρευστότητας των εταιριών και την δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στα δάνεια από τις τράπεζες. Μένει και εδώ να δούμε πώς θα διοχετευθούν τα χρήματα αυτά στην αγορά.
• Δημιουργία έκτακτου ταμείου οικονομικής ενίσχυσης για τους αυτοαπασχολούμενους και ιδιοκτήτες καταστημάτων που πλήττονται από τους περιορισμούς λόγω του ιού.
• Απαλλαγή των πιο ευάλωτων οικονομικά, κοινωνικών ομάδων από τα πάγια έξοδα, πχ λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού κτλ όπως επίσης και από την πληρωμή των ενοικίων τους
• Οικονομική ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που απασχολούν προσωπικό για να μην υπάρξουν απολύσεις.
• Ενίσχυση με την δημιουργία επιπλέον στρατιωτικών καταλυμάτων για τον έλεγχο ή και τον περιορισμό νοσούντων στην Αλσατία που είναι και η πιο πληγείσα περιφέρεια στην Γαλλία από τον κορονοϊό. Θα είναι καθαρά υπό την διαχείριση του σώματος των στρατιωτικών γιατρών και υπό την επίβλεψη της εθνικής επιτροπής υγείας.
• Άρση όλων των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων που ήταν σε διαδικασία συζήτησης ή μελέτης στην γαλλική Βουλή, μαζί και το νομοσχέδιο ναυαρχίδα της γαλλικής κυβέρνησης για το ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό που μπαίνει στον πάγο προς το παρόν και το οποίο ήταν ο λόγος των μαζικών κινητοποιήσεων το τελευταίο διάστημα.
• Κλείσιμο των συνόρων για 30 μέρες
Αυτά ήταν, πάνω-κάτω, τα κυρία επιπλέον μέτρα που εισήγαγε ο Μακρόν στο χτεσινό του διάγγελμα, Δευτέρα 16/03, σε σχέση με αυτό της προηγούμενης Πέμπτης. Θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε πως ακόμα δεν έχει συγκεκριμενοποιηθεί πώς θα προστατέψει τα εκατομμύρια των θέσεων εργασίας που πλήττονται από την κρίση αυτή. Είχα αναφέρει στο προηγούμενο κείμενο ότι μπορεί να μεθοδευτεί όλο αυτό για να ενισχυθούν οικονομικά κατά κύριο λόγω οι μεγάλες επιχειρήσεις και αυτό φαίνεται πως θα γίνει με αυτά τα 300 δις που προτείνει να δώσει ως βοήθεια. Αναμένουμε την πλήρη και ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης.
Σημαντική, έστω και για την δεδομένη στιγμή, είναι η άρση των μεταρρυθμιστικών νομοσχεδίων και η οπισθοχώρηση της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό. Φαίνεται πως το οικονομικό χτύπημα λόγω ιού, μαζί με το καταβαράθρωμα του κυβερνητικού κόμματος στις δημοτικές-περιφερειακές εκλογές έπαιξε σημαντικό ρόλο σε αυτό και όχι μόνο.
Ο Μακρόν προσπαθεί να χρυσώσει το χάπι με τα οικονομικά μέτρα που πρότεινε για την αντιμετώπιση της δεδομένης κρίσης, προσπαθώντας να αναιρέσει όλο το αρνητικό κλίμα γύρω από το πρόσωπο του αλλά και την κυβέρνησή του. Μένει να δούμε τις εξελίξεις των επόμενων ημερών. Ήδη χτες το βράδυ ο απολογισμός σε σχέση με τα πρωινά στοιχεία έκανε λόγο για επιπλέον περιστατικά νοσούντων ανεβάζοντας τον αριθμό στα 6.633 κρούσματα, δηλαδή 1210 περισσότερα περιστατικά από το πρωί, ενώ έχουν χάσει συνολικά τη ζωή τους 148 άνθρωποι, δηλαδή 21 θύματα περισσότερα από την πρωινή ενημέρωση.
Ο Μακρόν χρησιμοποίησε πέντε φορές επαναλαμβανόμενα την φράση: «Βρισκόμαστε σε πόλεμο» (σε υγειονομικό πόλεμο, συμπλήρωσε σε μια από αυτές). Ένας τρόπος για να δώσει έμφαση στον λόγο του, για την βαρύτητα της κατάστασης, γιατί αρκετοί Γάλλοι βρέθηκαν να μην ακολουθούν το περασμένο Σαββατοκύριακο τα μέτρα περιορισμού. Παράλληλα όμως, θεωρώ προσωπικά, ότι ξέχωρα από τη βαρύτητα της κατάστασης, η χρήση του όρου αυτού έγινε για να μας πει με ιδιαίτερη έμφαση πως βρισκόμαστε εν μέσω ασύμμετρης απειλής. Κάτι που θεωρεί μάλλον πως μπορεί να λειτουργήσει υπέρ του, καλύπτοντας όλες τις περασμένες πολιτικές αποφάσεις του για την αποσάθρωση του δημοσίου συστήματος υγείας.