Είναι ο καπιταλισμός κρατούμενε – Με χρέωση ανά λεπτό η επικοινωνία μέσω βίντεο και μηνυμάτων στις φυλακές της Δυτικής Βιρτζίνια
Ευκαιρία για κέρδος μυρίστηκαν τα αρπακτικά, εμπορευματοποιώντας και τις βασικότερες ανάγκες διαπροσωπικής επαφής, με χρεώσεις ως και 50 σεντς το λεπτό για επικοινωνία μέσω τάμπλετ που θα χορηγήσει ιδιωτική εταιρεία στις φυλακές της πολιτείας.
Δεν είναι κάποιο μυστικό ότι οι ΗΠΑ διαθέτουν το μεγαλύτερο πληθυσμό κρατουμένων κατά κεφαλή που έχει γνωρίσει ποτέ η ιστορία. Oύτε ότι στη διάρκεια της κράτησης τους οι κρατούμενοι καλούνται να δουλέψουν, ακόμα και υποχρεωτικά – επί της ουσίας – σε κάποιες πολιτείες και με ελάχιστη ή καθόλου αμοιβή.
Στις φυλακές της Δυτικής Βιρτζίνια πήγαν ένα βήμα παραπάνω, εμπορευματοποιώντας το δικαίωμα των κρατουμένων σε επικοινωνία με τους οικείους τους και ψυχαγωγία. Πιο συγκεκριμένα, η υπηρεσία Σωφρονισμού κι Επανένταξης της πολιτείας, έκανε συμβόλαιο με την εταιρεία GTL, για την παροχή τάμπλετ στους κρατούμενους των σωφρωνιστικών ιδρυμάτων. Αν αυτό ακούγεται εξαιρετική ανθρωπιστική ενέργεια εκ πρώτης όψης, μια δεύτερη ματιά αποκαλύπτει το μέγεθος της εκμετάλλευσης.
Για κάθε λεπτό επικοινωνίας με βίντεο, οι κρατούμενοι καλούνται να πληρώσουν 25 σεντς, το ίδιο και για κάθε γραπτό μήνυμα, ενώ αν θέλουν μαζί με το μήνυμά τους να στείλουν και φωτογραφία, το κόστος εκτοξεύεται στα 50 σεντς. Δε σταματάει όμως εκεί το “γδάρσιμο” των φυλακισμένων, καθώς αν θελήσουν να ακούσουν μουσική, να παίξουν ή να διαβάσουν κάποιο e-book, η χρέωση κυμαίνεται στα 3 σεντς το λεπτό, με προοπτική να αυξηθεί στα 5. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί ότι τα βιβλία στα οποία έχουν πρόσβαση οι κρατούμενοι είναι παντελώς δωρεάν κι ελεύθερα στο διαδίκτυο, αφού ανήκουν στο Project Gutenberg, το οποίο διαθέτει σχεδόν αποκλειστικά έργα δημόσιας κυριότητας, που δεν έχουν δηλαδή πνευματικά δικαιώματα.
Για να το πούμε πιο απλά δηλαδή, οι κρατούμενοι θα χρεώνονται υπέρογκα ποσά για υπηρεσίες που είναι από εντελώς δωρεάν ως πολύ φτηνότερες για όλο τον υπόλοιπο πληθυσμό, κι αυτό τη στιγμή που οι αμοιβές τους για εργασία εντός φυλακής κυμαίνονται από 4 ως 58 σεντς την ώρα, λιγότερο δηλαδή κι από όσα βγάζουν οι σύγχρονοι σκλάβοι στα sweatshops του τρίτου κόσμου.
Οι απαράδεκτοι όροι του συμβολαίου έχουν προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις, ανάμεσά τους από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Appalachian Prison Book Project, που ασχολείται με τη διάδοση βιβλίων και εκπαίδευσης στους κρατούμενους. Σύμφωνα με την ιδρύτρια της οργάνωσης “Αν κάνεις ένα διάλειμμα να σκεφτείς, θα σε κοστίσει. Αν θες να ξαναδιαβάσεις ένα βιβλίο, θα πληρώσεις όλο το κόστος από την αρχή. Στόχος είναι η δημιουργία εσόδων για την πολιτεία και κέρδους για την εταιρεία. Τάμπλετ μέσα στις φυλακές με μη αρπακτικούς όρους θα μπορούσαν να είναι κάτι πολύ. Η GTL δεν το παρέχει αυτό”.
Το μέτρο αυτό δε μπορεί να αντιμετωπιστεί ως “μεμονωμένο” περιστατικό, καθώς λειτουργεί τροχιοδεικτικά για το μέλλον κι εντάσσεται, όπως τονίζει ο David Fathi, διευθυντής οργάνωσης για τα δικαίωματα των κρατουμένων, “σε μια απόπειρα να εκχρηματιστούν οι πιο βασικές μορφές ανθρώπινης επικοινωνίας και να βγει κέρδος από τους κρατούμενους και τις οικογένειές τους”.
Με πληροφορίες από newsweek.com