Εκλογές στην Ουκρανία: Μάσκα δεν έχουν να γυρνούν στο ναζιστοκαρναβάλι ετούτο
Οι εκλογές διεξήχθησαν στο πλαίσιο του πολέμου που σκότωσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην ανατολική Ουκρανία στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ παρά τα τέσσερα χρόνια από τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ της Λευκορωσίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) κυρίως με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης.
Για να μιλήσει κάποιος για τις ουκρανικές εκλογές πρέπει να έχει τα εξής δεδομένα:
Την αμερικανική πρεσβεία στο Κιέβο που έχει μετατραπεί σε στρατηγείο που κατευθύνει τις εξελίξεις, δηλαδή τον έλεγχο όπως αναφέρουν πολιτικοί αναλυτές. Ένα παράδειγμα πχ είναι η επίσκεψη της σελίδας της στο Facebook, όπου πλην των συχνών αναφορών για την πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία εντοπίσαμε και ένα ποστάρισμα αναφορικά με την «επέτειο» των πέντε χρόνων του πραξικοπήματος στην πλατεία Μεϊντάν: «Πριν από πέντε χρόνια στις 22 Φεβρουαρίου, οι διαδηλωτές του Μεϊντάν κατάφεραν να εκδιώξουν μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Ωστόσο, η διαφθορά παραμένει ένα πιεστικό πρόβλημα που αποτρέπει τον ουκρανικό λαό από την επίτευξη της οικονομικής και πολιτικής προόδου που αξίζει».
Πέντε χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Ποροσένκο και τους ναζί συνεργάτες του, οι Ουκρανοί εξακολουθούν να αισθάνονται μακριά από την εκπλήρωση των υψηλών εγχώριων ελπίδων τους για αλλαγή που πυροδοτήθηκε από τη λεγόμενη «επανάσταση της αξιοπρέπειας» το 2014, που συνειδητοποίησαν ότι η «επανάσταση» ήταν τα συμφέροντα των ολιγαρχών και η «αξιοπρέπεια» πώς μέσω της άσκησης πολιτικής θα τα εδραιώσουν με το εσωτερικό ξεκαθάρισμα.
Σ΄αυτές τις εκλογές δεν διακινδυνεύεται κανένα μέλλον της Ουκρανίας αν θα κοιτάξει προς την Μόσχα ή προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Ξεκάθαρα όλοι οι πολιτικοί αντίπαλοι που πρωταγωνιστούν έχουν ταχθεί υπέρ της άμεσης ένταξης σε ΕΕ και ΝΑΤΟ. Το χαρτί του «δαιμονισμένου» έξω από δω Πούτιν δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι.
Η προεκλογική περίοδος έχει χαρακτηριστεί «βρώμικη περίοδος» από το μεγαλύτερο μέρος του εκλογικού σώματος. Ο δισεκατομμυριούχος Ποροσένκο κατηγορήθηκε από τους αντιπάλους για την αγορά ψήφων, ειδικά στις μικρές πόλεις όπου η έλξη του πολιτικού πατερναλισμού είναι ισχυρή. Το δικαστικό σώμα παρά τις καταγγελίες για διαφθορά υποψηφίων αρνήθηκε κάθε έλεγχο.
Όλο και περισσότεροι Ουκρανοί ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Το 2014, το 15% καταγράφηκε ως φτωχό, σήμερα σύμφωνα με την Παγκόσμια τράπεζα ο αριθμός αυξήθηκε κατά 10%. Η ανεργία έσπρωξε μόνο το 2017, 662.000 Ουκρανούς να αναζητήσουν δουλειά στο εξωτερικό.
Εδώ οι απόγονοι των ναζί εκεί οι απόγονοι των ναζί γεμίσανε ναζί. Μετά τους επίσημους γιορτασμούς λίγα χρόνια από την ίδρυση του λεγόμενου ουκρανικού αντάρτικου στρατού (ΟΥΠΑ), που είχε μπει κάτω από τις διαταγές των χιτλερικών, κατά τη διάρκεια της κατοχής και τον πρωταγωνιστικό ρόλο που τους ανατέθηκε στο πραξικόπημα της πλατείας Μεϊντάν, ήρθε και η επίσημη αναγνώρισή τους μέσω του κυβερνητικού συνασπισμού. Νεοναζί βουλευτές, νεοναζί υπουργοί, νεοναζί στο στρατό, νεοναζί στην τοπική διοίκηση. Το τελευταίο τους «επίτευγμα»: με αφορμή την 110η επέτειο από τη γέννηση του ηγέτη της Οργάνωσης Ουκρανών Εθνικιστών, και συνεργάτη των Γερμανών ναζί, Στέπαν Μπαντέρα, τιμάται από την ουκρανική κυβέρνηση ως εθνικός ήρωας και η 1η Γενάρη, μέρα γέννησης του Μπαντέρα, ανακηρύχθηκε από το ουκρανικό Κοινοβούλιο επίσημη αργία προς τιμή του. Επίσης, οι τοπικές αρχές της πόλης Λβοφ ανακήρυξαν το 2019 «έτος Μπαντέρα».
Απαγόρευση του Κομμουνιστικού Κόμματος Ουκρανίας να συμμετάσχει στις εκλογές επειδή το καταστατικό, το όνομα και τα σύμβολα του δεν συμμορφώνονται με το νόμο περί «αποκομμουνιστικοποίησης».
Οι εκλογές διεξήχθησαν στο πλαίσιο του πολέμου που σκότωσε περισσότερους από 10.000 ανθρώπους στην ανατολική Ουκρανία στις αυτοανακηρυχθείσες «Λαϊκές Δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουγκάνσκ παρά τα τέσσερα χρόνια από τη λεγόμενη συμφωνία εκεχειρίας του Μινσκ της Λευκορωσίας (Γερμανία, Γαλλία, Ουκρανία, Ρωσία) κυρίως με ευθύνη της ουκρανικής κυβέρνησης.
Με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα ο ηθοποιός Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατατάχθηκε πρώτος, συγκεντρώνοντας το 30,02%, και ακολουθεί ο νυν πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο με 16,06% που περνάνε στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθεί στις 21 Απριλίου. Η Γιούλια Τιμοσένκο, πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας και ονομαζόμενη «βασίλισσα του φυσικού αερίου» τρίτη με ποσοστό 13,13% και ο Γιούρι Μπόικο τέταρτος με ποσοστό 11,48% των ψήφων. Η αποχή ξεπερνάει το 40%.
Ο υποψήφιος πρόεδρος που συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να αναδειχθεί πρόεδρος είναι ο 41χρονος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι γνωστός ηθοποιός και σόουμαν με το προεκλογικό σλόγκαν «Όταν έρθει η άνοιξη, θα ξεκινήσουμε την φύτευση». Η μοναδική του επαφή με την πολιτική είναι οι δημοφιλείς αντί-συστημικές του σατυρικές εκπομπές και ο ρόλος ενός καθηγητή ιστορίας που έγινε ξαφνικά πρόεδρος που καταπολεμάει το σύστημα διαφθοράς και τους ολιγάρχες (βλέπε επίσης Ποροσένκο και Τιμοσένκο) και με στόχο να μετατρέψει την τέχνη σε πολιτική πραγματικότητα. Η δε προεκλογική του εκστρατεία έχει θολώσει τη γραμμή μεταξύ της πραγματικότητας και της τηλεοπτικής σειράς. Οι στενές του σχέσεις με τον δισεκατομμυριούχο ολιγάρχη Ίγκορ Κολομόισκι* (και αντίπαλου του Ποροσένκο) ιδιοκτήτη και του τηλεοπτικού σταθμού που συνεργαζότανε κατά τη διάρκεια της τηλεοπτική σειράς «Υπηρέτης του λαού», το Κανάλι 1 + 1, δεν πέρασαν απαρατήρητες. Αν και το τηλεοπτικό του σόου συγκεντρώνει μεγάλα ποσοστά τηλεθέασης στην πραγματική πολιτική σκηνή δεν έχει πείσει μέχρι τώρα την δυτική διπλωματική κοινότητα για τις πολιτικές και ηγετικές του ικανότητες. Αντίθετα στο εσωτερικό της χώρας φαίνεται να βρίσκει την απήχηση που θα τον οδηγήσει στο προεδρικό αξίωμα. «Είναι νέος, γνήσιος, διαφορετικός αγαπάει τη δημοκρατία και το δίκτυο των συμβούλων και των εθελοντών του δεν συνδέεται με χρήματα ούτε με τη δυνατότητα μελλοντικών οφελών, αλλά με την ιδέα μιας πραγματικής δημοκρατικής μεταρρύθμισης» δηλώνουν οι υποστηρικτές του.
Από την άλλη ο σημερινός ολιγάρχης «βασιλιάς της σοκολάτας» πρόεδρος Ποροσένκο, που κατέβηκε στην προεκλογική του εκστρατεία με το σύνθημα «Στρατός, Γλώσσα, Πίστη» – μια έκκληση προς τους συντηρητικούς, εθνικιστικούς και ναζιστικούς κύκλους των ουκρανών δεν φαίνεται να πείθει. Η καταγραφή των επιτευγμάτων του: ενίσχυση του στρατού, η συμφωνία σύνδεσης με την ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιωτικών εγγράφων χωρίς θεώρηση για τους Ουκρανούς και η ανεξαρτησία της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας από τη ρώσικη, δεν αντισταθμίζονται απέναντι στην σήψη και διαφθορά του πολιτικού συστήματος με αμέτρητα σκάνδαλα, την ανελευθερία και τη ακραία φτώχεια.
Που συγκλίνουν οι δύο υποψήφιοι: (1) Στο ρόλο των ΗΠΑ-ΕΕ και ΝΑΤΟ απέναντι στη «ρώσικη επιρροή». Καμιά αλλαγή στο σημερινό status quo δηλαδή τον έλεγχο αγορών, του ενεργειακού πλούτου της περιοχής και των αγωγών μεταφοράς από τις ΗΠΑ και την ΕΕ. (2) Στο ρόλο των εθνικιστών και νεοναζιστών που θα συνεχίσουν να δρουν ως η ραχοκοκαλιά του εθνικού κορμού. (3) Νεοαποικία και τον ουκρανικό λαό σκλάβο των πολυεθνικών.
Το αποτέλεσμα της 21ης Απριλίου που θα αναδείξει τον καινούργιο πρόεδρο δεν φαίνεται να ανησυχεί ιδιαίτερα τις ΗΠΑ και την ΕΕ ποιος θα αναλάβει τα ηνία της χώρας. Τις διαπιστεύσεις τους τις δώσανε κατά την διάρκεια της προεκλογικής τους εκστρατείας. «Στρατηγοί ιδού ο στρατός σας».
* Ο Κολομόισκι είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω απ’ τα πιο επιθετικά παραστρατιωτικά, φασιστικά τμήματα του ουκρανικού στρατού. Πρόκειται για τον βασικό χρηματοδότη των αγριότερων «εθελοντικών» φασιστικών μονάδων που κόπτονται ότι αγωνίζονται για την «ουκρανική φυλή», το «ουκρανικό έθνος». Μόνο που παράλληλα με τα εγκλήματα πολέμου που διαπράττουν σε όλη τη νοτιοανατολική Ουκρανία, τα συγκεκριμένα τμήματα κάνουν και άλλου τύπου δουλειές. Καταστρέφουν ή καταλαμβάνουν στοχευμένα τις περιουσίες ανταγωνιστών του Κολομόισκι. (Πληροφορίες από τη σελίδα της Αντιφασιστικής Καμπάνιας για την Ουκρανία)