“Ελάτε να τα πάρετε” – Οπαδοί της οπλοφορίας συγκεντρώθηκαν ενάντια στον περιορισμό της οπλοχρησίας στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ
Τα προτεινόμενα μέτρα ακούγονται απόλυτα μετριοπαθή, για τους ζηλωτές της οπλοφορίας ωστόσο, ακόμα και αυτά ισοδυναμούν με “το πρώτο βήμα για τον αφοπλισμό των πολιτών της Βιρτζίνια”.
Ακόμα και στις ΗΠΑ, που έχουν το μεγαλύτερο ποσοστό οπλοφορίας στο δυτικό κόσμο, το θέαμα χιλιάδων οπλισμένων διαδηλωτών δεν είναι το πιο συνηθισμένο θέαμα. Αυτό ακριβώς όμως έγινε το πρωί της Δευτέρας στην πρωτεύουσα της πολιτείας Βιρτζίνια, το Ρίτσμοντ, από όσους ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Virginia Citizens Defense League για διαμαρτυρία μπροστά στο τοπικό καπιτώλιο, ενάντια στην προτεινόμενη αυστηροποίηση των νόμων περί οπλοκατοχής. Σε μια σημειολογία καθόλου τυχαία, επιλέχθηκε η μέρα Μάρτιν Λούθερ Κινγκ για την εκδήλωση, προφανώς για να επισκιάσει το συμβολισμό μιας μέρας αφιερωμένης στη μνήμη ενός από τους διασημότερους οπαδούς της μη βίας στην ιστορία των ΗΠΑ.
Πολλοί από τους παρευρισκόμενους ζώστηκαν κυριολεκτικά τα στρατιωτικού τύπου ημιαυτόματα όπλα τους και άλλοι φορούσαν πορτοκαλί αυτοκόλλητα με την επιγραφή “Τα όπλα σώζουν ζωές”. Εκτός από τον ύμνο των ΗΠΑ, κυριάρχησαν συνθήματα όπως “Ελάτε να τα πάρετε” και “Ιερό της Δεύτερης Τροποποίησης” (σ.σ. Αναφέρει τη δεύτερη τροποποίηση του συντάγματος της χώρας, που προβλέπει την οπλοκατοχή και οπλοφορία για λόγους αυτοπροστασίας ως ατομικό δικαίωμα).
Αρκετοί από τους συμμετέχοντες αυτοσυγχαίρονταν για το γεγονός πως “είχες χιλιάδες όπλα αλλά δεν έπεσε ούτε μια σφαίρα”, παρουσιάζοντάς το ως κατόρθωμα. Ο κυβερνήτης της πολιτείας Ραλφ Νόρθαμ είχε εκδώσει προειδοποίηση ενόψει της πορείας, φοβούμενος πως θα εξελίσσονταν σε μάζωξη ακροδεξιών από διάφορες πολιτείες. Λίγες μέρες πριν την πορεία είχαν συλληφθεί τουλάχιστον 6 μέλη βίαιης νεοναζιστικής συμμορίας, με την υποψία πως ήθελαν να προκαλέσουν επεισόδια στη συγκέντρωση του Ρίτσμοντ. Τα χειρότερα τελικά αποτράπηκαν, καθώς πραγματοποιήθηκε τελικά μόνο η σύλληψη μιας 21χρονης επειδή κυκλοφορούσε με μπαντάνα στο πρόσωπο, παρά τη διπλή προειδοποίηση της αστυνομίας κι αργότερα αφέθηκε ελεύθερη.
Η παρουσία πάντως της αστυνομίας ήταν πολύ αυξημένη, με ελικόπτερα πάνω από την πόλη, κι έλεγχο ασφαλείας από τον οποίο περνούσαν όσοι διαδηλωτές πλησίαζαν στο καπιτώλιο της πολιτείας. Πολλά καταστήματα παρέμειναν κλειστά από φόβο επεισοδίων ενώ σε πολλά σημεία υπήρχαν οδοφράγματα.
Οι διαδηλωτές προβάλλουν ως βασικό λόγο για τη στήριξή τους στην οπλοφορία την ασφάλεια, την “προστασία από μια τυραννική κυβέρνηση” ή την προηγούμενη θητεία τους στις ένοπλες δυνάμεις.
Το ζήτημα της οπλοφορίας αποτέλεσε βασικό στοιχείο της προεκλογικής εκστρατείας στη Βιρτζίνια, όπου το Νοέμβρη αναδείχθηκε γενική συνέλευση ελεγχόμενη από τους Δημοκρατικούς, αρκετούς από τους οποίους στήριξαν την εκλογή τους σε νομοθεσία περιορισμού των όπλων.
Τα προτεινόμενα μέτρα ακούγονται απόλυτα μετριοπαθή, όπως ο περιορισμός αγοράς όπλων σε ένα το μήνα, ο εξονυχιστικός έλεγχος των εμπλεκόμενων σε αγοραπωλησίες όπλων, η δυνατότητα των τοπικών αρχών να απαγορεύουν τα όπλα σε κάποιους δημόσιους χώρους και να έχουν τη δυνατότητα να αφαιρούν προσωρινά τα όπλα από άτομα που κρίνονται επικίνδυνα για τον εαυτό τους ή τους γύρω τους. Επιπλέον ζητούν αναφορά των όπλων που κλάπηκαν ή χάθηκαν και την απαγόρευση πώλησης συγκεκριμένων όπλων. Για τους ζηλωτές της οπλοφορίας ωστόσο, ακόμα και αυτά ισοδυναμούν με “το πρώτο βήμα για τον αφοπλισμό των πολιτών της Βιρτζίνια”.
Μέσα σε αυτό το κλίμα, περίπου 100 επαρχίες, πόλεις και κωμοπόλεις στην πολιτεία έχουν αυτοανακηρυχθεί “Ιερά της Δεύτερης Τροποποίησης”, σε περίπτωση που εγκριθεί η συγκεκριμένη νομοθεσία. Οι ενέργειες αυτές έχουν καθαρά συμβολικό χαρακτήρα, αφού το πολιτειακό δίκαιο υπερισχύει πάντα του τοπικού, ενώ σε μια σειρά πολιτείες παρόμοιοι νόμοι έχουν επιβεβαιωθεί νομικά ενάντια στις δικαστικές προσφυγές εναντίον τους.
Με πληροφορίες από eu.usatoday.com